FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Nu måste MFF våga mycket mer

När försprånget krymper växer oron.

Dessutom är det bra lag som jagar MFF.

Många pratar mest om Djurgården, men jag tycker att BK Häcken imponerar minst lika mycket.

Jag växlade mellan att titta på de två matcherna idag och tycker att Häcken städade av IF Elfsborg ännu effektivare än Djurgården smällde till Örebro SK. Häcken är visserligen två poäng efter Djurgården, men det är Hisingslaget som har kvar ett inbördes möte med MFF. I sista omgången dessutom, på Swedbank stadion. Djurgården har kvar ett Stockholmsderby och ett sådant har väl laget inte vunnit sedan Titanic sjönk. Tvinga mig att ranka största hotet mot MFF-guldet och jag säger Häcken.

Men egentligen är det fel utgångspunkt.

Största hotet mot MFF är MFF!

Seger över Hammarby och försprånget är fortfarande sju respektive nio poäng med sju omgångar kvar att spela.

Av de åtta matcherna MFF har kvar att spela avgörs bara tre på bortaplan. Kör MFF på det gamla beprövade serieseger-receptet tre poäng hemma och en borta kan inget av de övriga lagen nå ifatt ens om de vinner rubbet. Vinner MFF hemmamatcherna räcker det alltså med att vinna en av de tre bortamatcherna och förlora två.

Utgångsläget har blivit betydligt sämre, men det är fortfarande bra.

Fast det gäller också att ta sig ur svackan MFF bevisligen hamnat i. En poäng på tre matcher talar sitt tydliga språk och förstärks av de svaga prestationerna mot AFC Eskilstuna och Örebro SK. Det spelet och den bekvämligheten man verkade ha vaggats in i räcker ingenstans. 2-2 hemma mot IFK Göteborg mellan de två magplasken är lätt att sortera in i samma kategori, men det tycker jag är fel. MFF gjorde faktiskt en helt okej prestation mot Blåvitt. Det sena kvitteringsmålet trots ett stabilt grepp och en man mer förstörde det mesta. Särskilt som IFK Göteborgs enda chans var att få till en fast situation i närheten av straffområdet och MFF frikostigt bjöd på just en sådan. Men det är lätt att glömma bort att det finns en motståndare också. Sättet Göteborg utnyttjade frisparken på var riktigt, riktigt vasst,

Utgångsläget och allt jobb som lagts ner är dock inget värt om MFF inte kan hitta tillbaka till prestationen, beslutsamheten och modet som gav försprånget.

För ett par dagar sedan pratade jag med en spelare som ett tag tillhörde ett lag som var rejält överlägset i sin väg upp genom seriesystemet. Han sa att ingen som inte själv varit med om att leda en serie med 10-12 poäng fullt ut kan begripa hur svårt det är att hålla koncentrationen och prestationen uppe på samma höga nivå. Hur lätt det var att bli bekväm, lite för lugn och trygg och inte våga allt det man gjorde när försprånget byggdes upp.

Jag vet inte om han har rätt.

Själv har jag aldrig lett en serie med stor marginal och grejen är ju att det har väldigt få av de många spelarna och ledarna i den stora fotbollsvärlden.

Han har bevisligen gjort det och borde veta.

Han sa också att är laget tillräckligt bra hittar det prestationen igen ungefär i det läge MFF är i nu, när de jagande rovdjuren fått upp vittringen och tryggheten ruskas om.

Därför tror jag:

…att det kan vara bra att försprånget krympt. Allvaret i situationen går inte att undvika.

…att det kan vara bra att ruska om lite. Rasmus Bengtsson in i backlinjen är en sådan förändring, Carlos Strandberg i anfallet från start en annan.

Jag är rätt säker på att Bengtsson startar och det känns helt rätt. Mittbackarna får ibland oförtjänt mycket kritik när spelare på andra positioner gör misstag som ställer dem i svåra situationer, och där spelar MFF med mycket mindre marginaler än andra lag. Men en skadefri, frisk och 90-minutersfärdig Rasmus Bengtsson är den bäste mittbacken i truppen. Alla indikationer tyder på att han är klar för att ta det ansvaret nu och MFF har inte råd att vänta.

Carlos Strandberg borde MFF ha råd att vänta på. Och på många vis känns det fel att peta Alexander Jeremejeff efter en enda dålig insats. Efter uppehållet har han genomgående varit bra och många av hans tidigare kritiker hoppade snabbt ner i vi hyllar Jeremejeff-båten. Jag tycker egentligen inte alls om att många som klivit på den farkosten bara behövde en match – ÖSK senast – för att överge den igen. Men i det här läget kan det ändå vara läge att behålla sin plats i Jeremejeff-jollen och se centertankern Strandberg bryta fram genom vågorna.

Och ja, jag är medveten om att stycket jag nyss skrev lät som något Rikard Norling kunde sagt.

Mer begripligt; det är fullt möjligt att tycka att Alexander Jeremejeff gjort det bra, men att i en konkurrenssituation som ett lag som MFF SKA ha visa modet att starta med Carlos Strandberg.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close