FotbollNyheter

FK Besa klart för division fyra

300 åskådare, bengaler, karneval och folkdans.
Det kunde ha varot albanskt nyårsfirande på Borstahusens IP, men var “bara” FK Besa som säkrade seriesegern i division fem västra.

17-2-1 på 20 omgångar innebär att FK Besa i god tid säkrat division fyra kontraktet. Hemma mot avsågade tabellfyran HAIS krävdes det blott en poäng för att säkra avancemanget – och efter stabila 3-1 var det inget snack.
FK Besa, som egentligen spelar på Landskrona IP:s reservplan, har imponerat stort under säsongen – både i serien och i DM.

För FK Besas ordförande Sadik Krasniqi var det inte första seriesegern – som en av grundarna i föreningen har han fått sin beskärda del av med- och motgångar de senaste åren.
– Besa bildades 2005 och var först bara ett litet gäng som ville lira litet fotboll. Själv har jag inte spelat aktivt, men sett många andra fördelar med en förening som Besa. Vi har haft en viktig roll i samhället tidigare och det ska vi fortsätta ha – därför krävs det mer utav oss som förening när vi nu tar det här steget. Arbetet för nästa år måste påbörjas redan nu.

part_1505850992841

Från att ha varit en social klubb med “lattjo lajban-fotboll” så har nivån nu höjts väsentligt rent sportsligt.
– Vi måste och kommer bli mer seriösa, säger Styrelsemedlemen Haxhi Restelica – en av eldsjälarna i föreningen som arbetar med det organisatoriska.
– Som division fyra-klubb blir vi attraktiva för både spelare och sponsorer. Men den största och viktigaste delen är att vi blir mer accepterad som fotbollsförening. Vi är medvetna om det rykte som klubben haft och fortfarande har. Nu kan vi fotbollsmässigt visa att vi är på en högre nivå och då måste vi ta stora steg framåt även på andra plan.

Hur kommer laget att se ut 2018?
– Det är lite för tidigt att säga just nu, men jag är övertygad om att dagens trupp hade placerat sig på övre halvan i division fyra. I DM har vi slagit ut flera division fyra-lag.
Ende “svensken” i föreningen är tränare Richard Persson – kommer han att få chansen att fortsätta?
– Absolut. Jag hoppas att han vill förlänga, vi får se efter säsongen.
Det borde vara enkelt att behålla spelare i ett sådant här typ av lag – ett slags “Landskrona-albanskt landslag”?
– Jovisst. men vi har fler nationaliteter i föreningen; somalier, bosnier, libanenser, palestinier och så vidare. detta är INTE en förening bara för albaner. FK Besa är en förening dit alla är välkomna och jag hoppas att vi kan få några svenska spelare som söker sig hit nu. Vi vill jobba med integration – än så länge har vi lyckats på det sättet att vi fått utlänningar in i arbetslivet, säger Haxhi.

part_1505851007567

Såväl Sadik Krasniqi som Haxhi Restelica menar att FK Besa har en plats att fylla i den nordväst-skånska fotbollen, specifikt i Landskrona.
– Jag tror att Besa i fyran är bra för staden. Tidigare har det varit stora glapp mellan BoIS och de andra lagen. Wormo, Glömslöv och Besa har alla tagit stora steg framåt de senaste åren. Det är bra för alla föreningar med konkurrens i staden, menar Krasniqi.
Det finns liknande föreningar som blivit sagor, nu senast Dalkurd som är på väg upp i Allsvenskan. Utan att dra för stora växlar på ett division fyra-avancemang – vart ser ni Besa om fem-tio år?
– Min vision, de andra brukar dämpa mig kring detta, är att vi ska göra samma resa som Dalkurd. Men för det krävs stöttning från både stad och sponsorer. Det behövs ekonomiska muskler och idag är vi en förening som jobbar med små medel.

Avslutningsvis. Vad betyder ordet Besa?
– Det betyder “löfte”, förklarar Haxhi.
– För oss albaner är det viktigt att stå vid sitt ord och när klubben bildades handlade det om att ge löftet att skapa en bra fotbollsförening. Det löftet står vi fast vid, avslutar Sadik Krasniqi.

Christoffer Ekmark

Läs även sommarens tidigare reportage om klubben och dess sociala åtaganden:

Efter alla motgångar – FK Besa lyfter mot fyran

Relaterade artiklar

Back to top button
Close