FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF måste på nytt hitta poängen på plasten

Hemma mot Hammarby hittade MFF skärpan igen och satte full fart i guldracet.

Borta mot Östersunds FK ska man visa att det inte var ett tillfälligt lyft.

Trendbrottet efter den korta dippen med en poäng på tre omgångar skulle bli definitivt och en vinst föra MFF väldigt mycket närmare det 20:e SM-guldet och två stjärnor.

Största hindret är givetvis att Östersunds FK är bra, formstarkast i serien och med ett stort självförtroende efter framgångarna i Europaspelet. Däremot köper jag inte för ett ögonblick att det skulle bli svårare för att det är en konstgräsmatch.

MFF är bäst i Allsvenskan i år. För att se det räcker det med att titta i tabellen. Det är därför man har tabeller. MFF var bäst i Allsvenskan förra året också. Men klubbens uttalade motstånd mot konstgräs som underlag, inte minst bland supportrarna och åskådarna, döljer ofta att MFF även är Allsvenskans bästa lag på plast.

Därför var matcherna mot AFC Eskilstuna och Örebro SK inte bara två bottennapp med dåligt fokus och uselt spel. Det var även första gången på mycket länge som MFF förlorade två raka matcher på konstgräs. En ny förlust mot Östersunds FK skulle innebära tre raka och det hade varit ett trendbrott så stort att det är märkligt att så få har uppmärksammat det.

AFC och ÖSK var MFF:s 20:e och 21:a tävlingsmatch på plast under 2016 och 2017. Av de 19 tidigare hade MFF vunnit 16, spelat oavgjort i en och bara förlorat två. En av de två nollpoängarna, borta mot Gefle IF, kom dessutom efter det att SM-guldet 2016 hade säkrats.

MFF är bra på konstgräs. Östersunds FK borta är ett alldeles ypperligt tillfälle att bevisa det. Igen.

Men MFF har även satt sig i ett självvalt omställningsbekymmer genom att aldrig träna på konstgräs utan konsekvent köra vidare på gräs även när det handlar om matchförberedande träningar inför bortaresorna på plast.

Jag säger inte att det är så, men ju längre man kommer ifrån försäsongen och dagarna tickar på utan en enda träning på underlaget man ofta spelar på desto större omställning kan det bli. Mot AFC var MFF helt väck första kvarten, mot ÖSK var heller inte starten av matchen särskilt bra.

Nu har vädret tvingat MFF att lägga träningen igår och idag på det nya konstgräset på plan 9. Båda träningarna har varit korta och lätta och rätt olika vanliga träningar på grund av att matcherna kommer så tätt. Men man har i alla fall fått känna på underlaget.

Om Malmö FF får en god start på matchen i Östersund, gör en bra prestation och vinner tycker jag att det är läge att diskutera om man inte även inför den efter ÖFK enda återstående bortamatchen på konstgräs mot IFK Norrköping borde lägga in ett eller två pass på plan 9-plasten.

Även om tongivande spelare i truppen som gärna vill bestämma protesterar.

I övrigt inför matchen:

Om MFF vinner räcker det med att vinna de fyra återstående hemmamatcherna för att säkra guldet. Då har MFF plötsligt råd att förlora båda de återstående bortamatcherna.

Flexibilitet var Magnus Pehrssons nyckelord i förhandssnacket. Östersunds Graham Potter skiftar väldigt mycket i startuppställningen mellan matcherna och gör ofta åtskilliga taktiska förändringar under de 90 minuterna. Det gäller att vara beredd på att svara på förändringarna. Därför behövs det en startelva där det går att göra positionsförändringar utan byten, en beredskap att om Östersunds FK gör si gör MFF så och spelare på bänken som kan förändra en matchbild om de byts in.

När MFF tränade defensiva fasta situationer idag såg det ut som det kan bli följande startelva:

Johan Dahlin – Anton Tinnerholm, Rasmus Bengtsson, Lasse Nielsen, Behrang Safari – Andreas Vindheim, Oscar Lewicki, Erdal Rakip, Jo Inge Berget – Kingsley Sarfo, Alexander Jeremejeff. Det kan också bli Berget på topp och Sarfo på en kant.

Markus Rosenberg och Anders “AC” Christiansen är avstängda.

Det ger Lewicki och Rakip ett perfekt tillfälle att visa att de funkar tillsammans på mitten. Hittills har de inte hittat den kemin.

Rosenberg hade nog stått över den här matchen ändå.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close