HandbollNyheter

Bosson boss i Allsvenskan

Herman Bosson var killen i IFK Kristianstad vars pojklag inte ens kunde vinna även när hans pappa erbjöd kontanter i näven. Likväl blev han U-landslagsman och A-lagslärling i en Champions League-klubb.
Nu har han hittat rätt i IFK Ystad som siktar på att ta sig tillbaka till Handbollsligan.
– Alldeles för ofta har jag lämnat handbollsplaner besviken över att inte ha fått ut mitt max. Den här säsongen hoppas jag blir annorlunda, säger Bosson.

IFK Ystad åkte ur Handbollsligan med dunder och brak – men tippas bli ett topplag i årets Allsvenska och kan mycket väl vara tillbaka i handbollens finrum om ett år. Herman Bosson är en av dem som är med på återkomstresan. Högernian med det tunga skottet och den stora potentialen.
Först och främst – vad gör du utanför handbollen?
– Jag arbetar på skola som elevassistent och trivs väldigt bra med det. Det är inget tungt fysiskt arbete och är en bra kombination med handbollen.
Inget plugg alltså?
– Nej, jag tycker det där är svårt det där… Efter att ha gått Samhällsprogrammet på gymnasiet kändes det som att… Man står nästan inför för många tunga val som ung. Det är så mycket att välja mellan och man vet ju inte alltid vad man vill jobba med som äldre. Jag vet inte vet vad jag vill läsa – men kommer säkert att lista ut det en dag. Handboll och jobberfarenhet från något som är kul känns som en perfekt mix just nu, säger 20-åringen.
Vad funderar du på att bli när du blir stor då?
– Inget är självklart. Jag älskar att jobba med barn och ungdomar och då är skolvärlden passande.

Handboll, Handbollsligan, Kristianstad - IFK Ystad

Född och uppväxt i centrala Kristianstad blev handbollen tidigt en stor del av Bossons liv.
– Matilda Boson, min kusin, har spelat i landslaget. Men ingen av mina föräldrar har spelat handboll – de är bara sportintresserade rent allmänt.
När fattade du att du var bra?
– Jag tycker inte om att prata om mig själv på det sättet…
Jamen, när bestämde du dig för att satsa då?
– I början vann vi aldrig en match med pojklaget i IFK Kristianstad. Farsan kom in i omklädningsrummet någon gång och lovade alla spelare en peng, som motivation, om vi kunde vinna. Naturligtvis blev det torsk ändå. Ett tag kände det som att allt var hopplöst.
Så slogs laget ihop med Näsby som hade landets bästa 96:or. Det förändrade allt.
– Gustaf Dahl, Boris Bozic, Petter Nyström, Emil Hansson, Oskar Cosmos och en del andra som idag spelar elithandboll kom in i laget. Jag var 15-16 år och hamnade i en miljö där jag fick utvecklas med spelare som var bättre än mig själv. Från att inte ha vunnit någonting alls till att spela i U-landslag så fattade jag plötsligt att det fanns en chans att komma någonstans inom handbollen. Allt gick väldigt snabbt.
– Efter gymnasiet flyttade jag upp i IFK Kristianstads A-trupp och fick ett lärlingskontrakt.
Vad innebar det?
– Att jag tillhörde A-truppen, fick vara med på lite handbollspass och sådär. Men jag kände att steget var väldigt stort från division ett-spel med IF Kristianstad till Champions League… Det behövdes ett mellansteg.

Svaret blev Vinslövs IF som då spelade i Allsvenskan. Där blev det bara spel i åtta omgångar innan en skada kostade hela säsongen.
– Jag bröt båtbenet efter åtta matcher efter att det hade gått väldigt bra. Idag är jag tacksam att jag kan spela över huvud taget.
Vad hände?
– Dagen innan vi skulle möta IFK Ystad fick jag en tackling från sidan och landade med full kraft på höger hand. Båtbenet och i stort sett alla ledband gick av. Ingen trodde att det var så farligt när det skedde. De såg först inte på röntgen att det var så illa.
– Operationen blev en märklig historia. Det skulle gå på en och en halv timme och skulle efterföljas av tre-fyra månaders vila. Operationen beskrevs som enkel och det var inte ens tänkt att jag skulle bli sövd, men jag begärde det själv. När de öppnade upp handleden märkte de att skadan var mycket värre än befarat. Operationen tog sju timmar.
– Efteråt sa läkaren sa med tårar i ögonen till min familj: “Jag är ledsen att lämna beskedet om en sådan här ung kille – men han behöver lägga av med elitidrott”.
Vad doktorn inte visste var att Bosson var vänsterhänt.
– Det blev min räddning…. Hade jag haft samma skada i vänsterarmen hade karriären varit över.
Bosson blev borta från handbollen ett år. Vinslöv trillade ner i division ett igen och Bosson hade högre målsättningar än så.
Varför blev det IFK Ystad som då var nykomlingar i Handbollsligan?
– Dels kände jag att det var ett lagom steg. Men även för att Kenneth trodde mycket på mig och jag har hört mycket gott om honom. Jag visste att jag skulle lära mig mycket av Henrik Knudsen och såg det som en chans för mig att hitta rätt med handbollen.
Beskriv din roll i IFK Ystad?
– Knudsen är motorn och styr allt spel. Jag är en utpräglad skytt – och vill ta ett stort ansvar. Jag vet vad jag kan, men har inte fått till det ur mig. Främst är det psyket som satt stopp – ofta har jag lämnat planen besviken.
Förtroende från tränaren brukar var viktigt då?
– Och det har jag verkligen. Jag hoppas och tror att det kommer släppa.
Beskriv den här säsongens IFK Ystad?
– Vi har ett väldigt bra lag men med höga toppar och djupa dalar. Alla måste ha inställningen att varje match är en final. I årets Allsvenska kan vi både vinna och förlora mot samtliga lag – men jag ser det som en självklarhet att vi ska vara med och kriga i toppen.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close