skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Krönika: BoIS – redan nu som ett topplag i Superettan?

Landskrona BoIS är klara för Superettan.
Inte i teorin – ännu. Men det här laget kommer inte att tappa sin ledning. Inte en chans. Även om man har kvar att möta Utsikten (på hemmaplan) – det enda seriekollega som lyckats vinna över dem och som för den värsta sorten av tvivlare ännu är ett hot.

Spelmässigt är BoIS smått överlägsna sina konkurrenter, I så gott som varje match under hela säsongen har laget dominerat matchbilden, ägt mest boll, skapat mängder med chanser och genomfört sin spelidé. Cupmatchen mot Elfsborg var inget undantag, även om man fick uselt betalt.

Det syntes redan under försäsongen när de höll på att gå vidare från Svenska Cupens gruppspel att det här var någonting extra. Trots att det bubblade i de egna fansleden sedan BoIS gjort sig av med två starka Landskronaprofiler. En lagkapten och en assisterande tränare.
Med facit i hand kan ingen säga att det var fel. Bortsett möjligtvis för sättet det sköttes på – högljudda skilsmässor är sällan vackra.

Därför blev jag förvånad när jag i vintras frågade Agim Sopi om gruppdynamiken och lagkänslan i truppen verkligen kunde bli lika bra som föregående år.
– Allt är bättre. Inte minst gruppkänslan, sa han på sitt karaktäristka självklara vis utan betänketid.
Jag tvivlade. Och blev motbevisad.

Årets Landskrona BoIS har uppfyllt de hårda krav som publiken har. De ska vinna – och de ska vinna underhållande.
Tro mig. Det har varit underhållande fotboll på Landskrona IP denna säsong.
Det mest anmärkningsvärda här: BoIS har även varit sig likt på resande fot.
I år har de 7-1-1 på nio matcher på bortaplan.
Förra säsongen hade de 4-3-6 på 13 matcher.
Det ger ett poängsnitt på 2,44 jämfört med 1,15.
Det nya upplägget med att ofta övernatta på bortaplan, genom finansiering av en extern sponsor, är en stor del av förklaringen.

BoIS anno 2017 är riktigt riktigt bra.
Hur bra?
Övre halvan av Superettan-bra. Lätt.
För någon som följt både Helsingborgs IF och Trelleborgs FF slaviskt under året så är det inget provaktivt eller anmärkningsvärt uttalande. Det är fakta.

I fjor vann Öster Söderettan på 58 poäng. De var länge med och slogs om en kvalplats till Allsvenskan och slutar på övre halvan i Superettan i år.
I fjor vann Brommapojkarna Norrettan på 63 poäng. De leder Superettan och tar högst sannolikt en plats i Allsvenskan.
Skulle Landskrona BoIS vara sämre?
Naturligtvis inte. Tvärtom.
Det innebär i praktiken att Landskrona BoIS är närmre Allsvenskan än de flesta utanför 0418-bubblan anar. Åtminstone kvalitetsmässigt.

Det enda frågetecknet för BoIS denna säsong är deras bredd. Truppen har varit såpass förskonad från avstängningar och skador att Sopi sällan behövt ta in man 13-18 i truppen.
I Superettan finns det inte utrymme för frågetecken där.

Jag vill se, utifrån utgångspunkten att Sopi och hans 4-2-3-1-system blir kvar, en vass spelare till i samtliga delar. En ny spetsanfallare för att komplettera Sadat Karim på topp, en till lekkamrat till triokedjan, en till brutal defensiv mittfältare som bollvinnare, och en till fysiskt stark back. Ivo Vazgec i mål får de gärna behålla. Han hade kunnat spela ytterback i division två. Bra mustaschen och de iskalla presspelslösningarna i eget målområde är värd entrépengen.

Vad kommer det att betyda att spela i Superettan – ekonomiskt – för ständigt budgethavererande BoIS?
Rätt mycket.
Cirka fyra miljoner kronor mer från Svenska Fotbollsförbundet genom TV-rättigheter och från Svenska Spel. Sponsorintäkterna i Superettan ger uppskattningsvis en miljon mer, lågt räknat. Och spel i Superettan, rentav på den övre halvan av tabellen, medför cirka 500 mer i publik per hemmamatch. Då har klubben lågt räknat ytterligare en halvmiljon i intäkter.

Det är HÄR klubben måste hålla i tyglarna, till skillnad från tidigare år.
När BoIS spelade i Superettan 2013 hade de en omsättning på 23,5 miljoner.
I fjor var den drygt 14 miljoner och i år var den största posten, kostnaden för A-truppen, billigare än 2016. Om man når ett nollresultat, som är målet, återstår att se. Gör man det kan det faktiskt dyka upp svarta siffror längst ner till höger i nyckelrutan i 2018 års årsredovisning.

Så!
Nästa år blir det intressanta derbyn.
Landskrona mot Helsingborg. Och kanske (förmodligen) Trelleborg i den leken också. Alla på övre halvan i Superettan. Mumma!

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close