MotorNyheter

Joel Erikssons bästa Formel 3-helg någonsin

Joel Eriksson slog tillbaka med full kraft i europamästerskapet för Formel 3 när han från pole position körde hem en eftertrycklig dubbelseger och genomförde sin bästa F3-helg någonsin vid säsongens näst sista deltävling på österrikiska Red Bull Ring.

Eriksson visade att han lagt den senaste tidens missflyt kategoriskt bakom sig genom att konstant figurera i den absoluta toppen av resultatlistorna vid helgens tävlingar, där han inledde med en andraplats bakom engelsmannen Callum Ilott i lördagens första race och sedan vann två gånger om i söndagens båda avslutande heat.

De två segrarna kom båda förlösande nog från pole position, sedan skåningen toppat det föregående tidskvalet och därmed fått ett efterlängtat besked i ett moment av tävlingshelgen som utgjort något av en akilleshäl på senare tid.

Eriksson utkämpade i båda söndagens heat en spektakulär kamp mot mästerskapsledande britten Lando Norris, där duon i framför allt det sista loppet slogs sida vid sida i farter på över 200 km/h – åtskilda av centimetrar i en dramatisk duell om ledningen som till slut också kulminerade i lätt kontakt de två emellan. Eriksson drog dock det längsta strået i båda loppen, och körde hem säsongens femte respektive sjätte seger under en helg när han också komfortabelt plockade fler poäng än någon annan i fältet.


– Helt otroligt härligt, och en stor lättnad. Vi har jobbat stenhårt för att ta oss tillbaka till den här nivån, och det här var precis vad vi behövde. Det här är min bästa helg någonsin i Formel 3, och att åka härifrån med dubbla pole positions, två segrar och en andraplats bevisar verkligen att det är i toppen vi hör hemma. Det var två riktigt tuffa fighter med Lando, speciellt i det sista racet där han hade två nya däck och jag fyra gamla, men jag är otroligt glad över att ha lyckats med det här. Fantastiskt skönt, och tack till teamet som gjort ett kanonjobb med bilen den här helgen, säger Joel Eriksson i ett pressmeddelande.

joel-pa-rodbull

19-årige Eriksson har nu i sin unga racingkarriär kört hem hela fem segrar på Red Bull Ring, där han vid sidan av helgens två F3-triumfer också vunnit dubbelt i Formel 4 (säsongen 2015) och en gång i ADAC Formel Masters (2014).

Eriksson befäster i och med helgens resultat sin tredjeplats i EM-sammandraget, där han inte längre har chans att nå hela vägen till titeln men däremot bara är sex poäng bakom andraplacerade tysken Maximilian Günther i striden om silvermedaljen.

Säsongsfinalen för Formel 3-EM avgörs på tyska Hockenheim den 13-15 oktober.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication & Thomas Suer / FIA F3.

RESULTAT (topp fem)

FIA F3 European Championship | Rd. 9
 Red Bull Ring, Österrike

Race 1
1: Callum Ilott (GBR), 25 varv
2: Joel Eriksson (SWE), +1.828s
3: Maximilian Günther (GER), +5.141s
4: Lando Norris (GBR), +8.940s
5: Tadasuke Makino (JPN), +10.119s

Race 2
1: Joel Eriksson (SWE), 25 varv
2: Lando Norris (GBR), +0.896s
3: Nikita Mazepin (RUS), +7.303s
4: Callum Ilott (GBR), +7.842s
5: Jehan Daruvala (IND), +11.634s

Race 3
1: Joel Eriksson (SWE), 24 varv
2: Nikita Mazepin (RUS), +5.737s
3: Tadasuke Makino (JPN), +8.978s
4: Ferdinand Habsburg (AUT), +9.206s
5: Maximilian Günther (GER), +9.652s

POÄNGSTÄLLNING (topp fem)
Efter 27 av 30 race

1: Lando Norris (GBR), 411 p.
2: Maximilian Günther (GER), 339 p.
3: Joel Eriksson (SWE), 333 p.
4: Callum Ilott (GBR), 297 p.
5: Jake Hughes (GBR), 193 p.

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close