HandbollNyheter

Asli Iskit: “Vi är ett topp fyra-lag”

Kristianstads HK har fått en kanonstart på SHE den här säsongen och återigen har turkiskan Asli Iskit en nyckelroll.
– Jag har kommit till Sverige för att bli en bättre handbollsspelare – inte för att tjäna pengar.

Första året i Sverige blev Asli Iskit bästa målskytt i KHK – trots att hon knappt hunnit landa på skånsk mark innan serien drog igång.
Blev ditt Sverigeäventyr som du trodde rent sportsligt?
– Ja, till stor del. Innan jag kom till Kristianstad så var jag bestämd över att prova någonting nytt i livet. Det blev också som jag förväntat mig. Sten (Ravhed, KHK:s starke man) har sett till att allt fungerat socialt och det har gjort det enklare att prestera på planen.
Jämför SHE med turkisk handboll?
– Den svenska ligan är bättre än den turkiska. Där hade vi en hel del äldre spelare som spelade en annan sorts handboll med betydligt lägre tempo tempo. Här krigas det mer. Och framför allt: det springs mer.

SHE har ytterst få turkiska spelare. Kan det blir fler efter ditt “genombrott”?
– Jag hoppas faktiskt det, men jag vet inte… I turkisk handboll finns det mer pengar att tjäna. Det är inte så att man flyttar för pengarna – för det är ungefär samma löner, men det är väldigt mycket billigare att leva i Turkiet. Jag har kommit till Sverige för att bli en bättre handbollsspelare – inte för att tjäna pengar. Men jag pratar gott om klubben och landet när jag är på landslagssamlingar.
Jobbar du med någonting annat vid sidan av?
– Inte ännu. Jag har gått i skola tre gånger i veckan för att lära mig språket. I laget talar vi mest engelska med varandra just nu, men jag hoppas kunna tala bättre svenska framöver och även kunna jobba med någonting.

Hur ser det på KHK:s utveckling det senaste året?
– Vi är bättre nu än i fjor och att få spela i Europacupen kommer att betyda mycket för den fortsatta utvecklingen – det är jag helt säker på, säger Askit som har rutin från just de sammanhangen,
Förra säsongen drog du ett väldigt tungt lass. Blir din roll densamma?
– Inte riktigt. Jag tror att fler kommer att ta mer ansvar. Min kropp är inte helt slut efter matcherna nu. Jag tror att vi känner varandra bättre i laget nu och att en sådan sak påverkar mycket även ute på planen.
Hur är Ulf Schefvert som tränare?
– Han är verkligen tuff. Väldigt tuff!

Efter två raka segrar i SHE har Kristianstads handbollsdamer fått en perfekt start. Dessutom har laget goda möjligheter att avancera i Challenge Cup eftersom båda matcherna mot det belgiska motståndarlaget Femina Vise kommer att spelas på hemmaplan den 18-19 oktober.
– Jag är helt säker på att vi kan sluta topp fyra i SHE. Bara vi slipper skador och annat elände.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close