skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Blomstrand: ”Jag vill ta en plats för gott”

Sverige hade, som väntat, lekstuga hemma mot Makedonien när man tog ett första bestämt steg mot EM 2018.
Matchens stora behållning var Nathalie Hagman som bjöd på show och briljerade både som niometare (äntligen även i landslaget!) och kontringsess. Åtta mål blev det när blågult rann undan till 38-26 (18-13).
Men hon var inte ensam ex-LUGI:ist att glänsa på sin gamla hemmaplan.

26-åriga Nathalie Hagman är en av landslagets absolut viktigaste spelare och har nu rutin från flera mästerskap. Tillsammans med Bella Gulldén, Louise Sand och Emma Ekenman Fernis står hon för den verkliga spetsen.
Men det var en annan ex-LUGI-spelare som log bredast när hon gjorde mål (två stycken). Hanna Blomstrand har mer att bevisa och är en ”på gränsen-spelare” när truppen till VM i Tyskland 1-17 december ska tas ut.

170928 Sveriges Nathalie Hagman under handbollsmatchen i EM-kvalet mellan Sverige och Makedonien den 28 september 2017 i Lund. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91859
Nathalie Hagman briljerade.
170928 Sveriges Hanna Blomstrand mot Makedoniens Elena Gjeorgjievska under handbollsmatchen i EM-kvalet mellan Sverige och Makedonien den 28 september 2017 i Lund. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91859
Hanna Blomstrand krigade.

Hur var det att göra det första målet i din gamla hall där du pumpat ut ett ton svett, en hel del blod och till och med ett par tårar?
– Det var speciellt – inget snack om det. Man glömmer ibland att man var här varje dag i fem år… Golvet är bekant. Läktaren är bekant. Ansiktena i publiken är bekanta.
Så du njöt lite extra när du gjorde mål?
– Äsch, jag hade fullt fokus på att springa hem.

Blomstrand gör sin första säsong i Köpenhamn.
– Farten är den stora skillnaden. Framför allt i Köpenhmamn. Jag har aldrig sprungit så mycket i hela mitt liv som jag gör där på både träning och match.
Din roll i Köpenhamn blev väl lite annorlunda än vad du tänkte dig när du skrev på – sett till hur viktig du skulle bli för laget?
– Ja, den andra högernian i laget, landslagsspelaren Anne Cecilie de La Cour, blev gravid och föder i november. Den andra högernian har problem med ett knä – så jag har fått mer speltid än vad jag först anade. Men det är bara skönt att snabbt få komma in i det. Det blir lättare när man får spela mycket.
Du spelade mycket fysiskt i SHE – hur fungerar det i Danmark som är mer teknik och fart?
– Kan jag bara få upp min speed så kommer det att bli bra. Men visst, i SHE är det mer fysik.

En av Blomstrands medspelare är mittnian Mia Rej som i flera år hade en nyckelroll i H65 under Höör-lagets etablering i toppen av svensk handboll.
– Hon spelar snabbt spel och det får jag vänja mig. Hon har en härlig blick för spelet.
Hur är det att komma in som svenska i ett danskt lag? Är kravbilden ”elakt” hög?
– Kraven är höga, inget snack om det. Varje match ska vinnas. Jag ser det samtidigt som ett steg i min utveckling och än så länge har det gått bra.

Köpenhamn inledde med förlust mot Tvis Holstebro, men har sedan imponerat i två raka segrar och förväntas vara med och kriga om ligatiteln som man var så nära förra säsongen. Blomstrand är en av dem som imponerat.
– Det roliga med den danska ligan är att man vet aldrig hur det ska gå. Alla lag är såpass bra.
Till skillnad från i Sverige?
– Precis. Kommer man inte upp i nivå vinner man inga matcher här.

Hur är din dialog med förbundskapten Henrik Signell?
– Vi hörs av med jämna mellanrum under säsongen och jag tror att han ser en del av lagets matcher. Hela min tanke med att spela i Danmark är ju att bli bättre och öka mina chanser att spela i landslaget. Jag vill ta en plats här – för gott!

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close