Nyheter

Första kriteriet för Tobias O Eriksson

– Han har is i blodet.
Jägersrotränaren Helena Burman förklarar hur kylig och lugn lärlingen Tobias O Eriksson är. På söndag kör han sitt 41-åriga livs största lopp när han sitter upp bakom The Bucket List F i Svenskt Travkriterium.

Vid mållinjen hägrar fyra miljoner kronor för den premiechansade treåringen – en enorm summa med tanke på att Tobias som mest kört in knappt 100 000 i ett lopp tidigare.
– Äh, pengarna tänker jag inte alls på.

Tobbe är hälsing från Ljusdal, har det där lugna och stillsamma sättet sedan barnsben. Han hetsar inte upp sig och egentligen är det samma kynne som Örjan Kihlström – född i Bollnäs inte så värst många mil från Ljusdal. Där uppe handlade det mycket om kallblod och första jobbet var hos Torsten Blomqvist (han med Myrjerka som kanske en del kallblodsentusiaster minns) innan han drog till Italien och Leif Berggren.
– Sen kom hemlängtan och jag flyttade tillbaka. Och det blev Skåne.

Han började några månader hos Lutfi Kolgjini innan han hamnade hos Hans Adielsson där han var i nästan tio år, följde med när Michael Lönborg tog över rörelsen innan det blev en sväng hos Kolgjini igen, en tid hos Ola Samuelsson innan han tillslut kom till Helena Burman på Falk–On–Hill.
Han var tidigt en talang, men också en talang som ställde stora krav på sig själv.
– Det var därför jag nästan slutade köra lopp ett tag. Jag fick inte de resultat som jag förväntade mig så då fick det vara.

Tobias O Eriksson.
Tobias O Eriksson.

I den vevan funderade han också en del kring sitt yrkesval.
– Jag tänkte väl lite på att göra något annat, men sen insåg jag att det enda jag kunde var hästar. Jag har visserligen en snickeriutbildning, men det var innan datorerna gjorde sitt intåg så den är väl inte mycket att ha nu.

Så det blir nog hästar resten av livet. Han trivs hos Helena Burman, jobbar på samma ställe som hustrun Ulrika (paret har också två barn) och han har ett stort ansvar för unghästarna i rörelsen.
– Egentligen tycker jag om alla delar av jobbet.

Men det där med löpkörning är – sådär. Han kör gärna stallets hästar, kör gärna åt andra om han ändå är på plats för Helena Burman – men åker inte iväg och kör åt andra.
– Nej, det tar så mycket tid och jag har familj och barn. Under den period som jag körde mindre fanns det tid att se barnen spela fotboll och sån’t.
Nu står han alltså inför sitt livs största lopp. Han har en häst som kanske inte är helt lätt, men där ungdomsårens kallblodsvana kanske kommer till pass.
– Svår vet jag inte, men han har sina känsliga punkter.
Nej, det är inte så att Tobias på något sätt skulle framhäva sig själv och sina färdigheter.
The Bucket List F (döpt efter filmen The Bucket List med bl a Jack Nicholson – ägaren Göran Falks favoritskådis – i en huvudroll) är stark men kanske inte så speedig. Så Tobias hoppas på att loppet blir kört i hårt tempo.
– Det skulle passa oss, men vi får se hur det utvecklar sig.

Tobias O Eriksson ska köra sitt livs största lopp på söndag då han sitter upp bakom The Bucket List F i svenskt Travkriterium. Fyra miljoner hägrar vid mållinjen. Foto: Mikael Rosenquist/MiRo Media.
Tobias O Eriksson ska köra sitt livs största lopp på söndag då han sitter upp bakom The Bucket List F i svenskt Travkriterium. Fyra miljoner hägrar vid mållinjen.
Foto: Mikael Rosenquist/MiRo Media.

Än har han inte läst på loppet, det gör han – precis som vid alla andra tillfällen – på tävlingsdagen. Han kommer också att köra upp hästen till Solvalla själv – och hem även om det skulle bli seger.
– Ja, det är klart.
Och familjen, finns de med när pappa kör sitt livs lopp?
– Nej, det tror jag inte. Det är ju skola på måndag.

Båda fötterna på jorden, lugn. Från ett femtespår gäller det bara att hitta ner i banan och hoppas på det där stenhårda tempot.
– Nervös brukar jag aldrig vara, men det ska bli kul. Jag ska njuta av att få vara med och köra.
Till sist bara ”O:et”?
– Ola. Det var Svensk Travsport som la till det. Tommy Eriksson är proffstränare på Romme så jag fick en bokstav till. Nu kan jag ju inte ta bort det, för då vet jag inte någon vem jag är.
Även om Tobas Ola Eriksson har en rejäl chans att presentera sig på söndag.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close