HandbollHandbollsbloggenHK MalmöLUGINyheter

Håller svenska domare för låg nivå?

Jag har efterlyst dubbelarrangemang tidigare och gottade mig rätt rejält när det bjöds på både landskamp och Skånederby i Sparbanken Skåne arena.
Publiksiffran 2271 var allt en liten besvikelse och jag ställer mig en gnutta tveksam till sättet man valde att sälja in det på – men arrangörsmässigt såg det riktigt bra ut. Jag lämnade hallen rätt “utblåst”. Avtackningen av LUGI-spelare kunde visserligen ha hanterats utan en novellskrivare som manusförfattare, men ändå. Tummarna upp. Till och med Magnus Wiberg, distriktsmästaren i hejaklackskultur, var på plats igen. Under Sveriges match åtminstone.

Att Sveriges fight aldrig förväntades bjuda på någon spänning, och heller inte gjorde det i praktiken kan kanske ha bidragit en del (även om så inte var fallet när Sverige säkrade VM-spel i Ystad Arena).

Om jag får sammanfatta landskampen i en enda mening?
Nathalie Hagman god damn it!

***

Förvånansvärt många Lundabor satt kvar för att se LUGI ta sig an HK Malmö. Trots den osexiga matchtiden 20.45 en torsdagsnatt. Jag kan tänka mig att vissa surade till för att de missade Ring P1 med Täppas Fågelberg, men ibland kostar supporterlivet på.

Det blev en rätt märklig match som till stora delar grisades sönder av många utvisningar. Och Malmö är något av experter på att grisa sönder tid med en man mindre på banan.

Jag hade räknat ut LUGI fullständigt kvarten kvar, men imponerades oerhört av moralen och Alfred Jönsson. Samt Jildenbäcks tornadoturer längs med högerkanten. Oscar Jensen idioträddning, Dan Butlers saturnus-lir och ja… Det fanns mycket att ta med sig.

Ändå måste man få reagera på hur matchen blåstes sönder. Utvisningarna förstörde stora delar av matchen, men samtidigt kan jag inte direkt påstå att domarna gjorde fel i de enskilda situationerna. Det är en balansgång som ofta är svår att hantera.
Det jag reagerar över mest är att det som blir utvisningar i Handbollsligan bara blir frikast i Champions League när Kristianstad spelar. Den internationella nivån är väldigt annorlunda och det ska bli intressant att se hur både LUGI och Malmö hanterar det när lagen ger sig in i EHF-cupen om några veckor. Malmö torde gynnas av det. LUGI kanske får det kämpigare.

Axnér verkar ändå inte orolig.
– Vi gick långt ett år i EHF-cupen, ända till kvartsfinal, och då klarade vi oss bra bakåt. Jag tror att vi kommer få mer problem i vårat anfallsspel.
Svenska nivån passar er bättre?
– Jo, men vi slog faktiskt ett Bundesligalag två gånger senast vi var ute (Hanover).
Hur blir det i år?
– Vi ligger i den seedande poolen, så vi får se vad vi får för lag.

Hur ser du på domarnas nivå? Vad är “bäst för svensk handboll”?
– Jag tror att domarna har stöd i lagboken i varenda utvisning de tog idag. Sedan måste man anpassa sig och det är alltid svårt när det är adrenalinpåslag mitt i en match. I slutspelet mot Ystad var det en helt annan nivå.
Så – vad är “rätt nivå”?
– Någonstans däremellan kanske?
– Internationellt ser det ibland ut som ren brottning inne på linjen. 125-kilosberg med stockar som ben och med kopieringsapparater i byxorna. Jag tycker inte att det är så djäkla roligt att se på.

***

I kvällens första Skånederby brottade Ystad som förväntat ner OV Helsingborg. Femmålsövertaget från första halvlek stod sig även på slutvisslan och inte någon gång jag kastade ett öga på skärmen såg det spännande ut.

OV:s utmaning nu? Well. Med en räddningsprocent för målvakten på sex procent (1/18) i första halvlek har man att jobba med. Ystads IF kom alldeles för ofta fram till smaskiga avslutslägen.
Försvarsmässigt räcker man inte alls mot de tyngre lagen och ska man ha minsta lilla chans då måste målvakt/försvar få fullträff.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close