IshockeyNyheter

Matti Pauna: Framtiden för klubben ser ljus ut

Han har en gedigen meritlista som hockeyspelare, Matti Pauna. Med ett VM-guld, ett VM-silver och två SM-guld i bagaget inger hans namn respekt i hockeyvärlden. Idag är han huvudtränare i Lund Giants HC som spelar i division två och nu blickar han fram emot en ny säsong.

Säsongen 2016/2017 var ingen höjdare för Lund Giants HC i division två. Säsongen började tungt och laget startade i en riktigt brant uppförsbacke.

– I fjol hade vi en riktigt tung säsong där vi inför säsongen i princip tappade alla spelare och fick börja om på nytt. Vi startade säsongen 12–13 utespelare och två målvakter. Det var en lång och mödosam kamp men killarna gjorde en fantastisk säsong och vi klarade kontraktet utan kvalspel.

Laget spelar kvar i division två och tränare Matti Pauna ser med, försiktig optimism, fram emot säsongen 2017/2018. Några tydliga förväntningar på laget verkar inte finnas men förutsättningarna inför denna säsongen är något bättre.

– Först och främst siktar vi på att bli topp fyra i serien för att kunna gå vidare till Alltvåan, men samtidigt vill vi säkra kontraktet i division två. Om det är rimligt att sluta topp fyra vet vi inte riktigt än, men någon målsättning måste vi ju ha naturligtvis.

– Det är många nya ansikten och vi kommer få spela ihop laget. Det är bara fyra-fem stycken kvar från förra säsongen. Det är i princip ett helt nytt lag, men till skillnad från förra säsongen har vi åtminstone en full trupp när vi startar serien vilket är positivt. Utöver det är kvalitén på laget bättre än i fjol, så enkelt är det. Inför säsongen har vi bara mött Jonstorp i två träningsmatcher och där räckte vi inte riktigt till, å andra sidan brukar de tillhöra toppen. Jag ser fram emot säsongen med förhoppning om att vi ska kunna vinna en hel del matcher.

Laget är ungt och det finns mycket att slipa på inför säsongen. Att laget är så pass ungt som det är ser han mestadels positivt på och hoppas att varje spelare i laget kan ta kliv framåt.

– Vi har en otroligt ung trupp, det är nästintill ett J-20 lag om man tittar på snittåldern i laget. Förra året tog det nästan en halv säsong innan det unga laget vi hade då hade vant sig vid att spela seniorhockey. Vi måste se till att vi blir bättre på i princip allt inför denna säsongen. Vi måste förbättra varje kille 5–10 procent så kommer det bli bra i slutändan.

– Det är positivt för klubben att man har ett så ungt representationslag som man har, absolut. Sen gäller det att kunna behålla killarna också. Många av dem kommer till laget är studerande och när de pluggat klart flyttar de till annan ort, det är svårt att värja sig mot. Framtiden för klubben ser ljus ut, det gäller bara att knyta till sig killar som kan bli kvar ett par säsonger.

En av Paunas största orosmoment är att steget från ungdomsverksamheten till A-laget idag är för stort i Lund Giants. Om klubben ska kunna ta nästa steg i seriesystemet tror han det är en av sakerna som måste förbättras.

– Nästa steg för klubben är att starta ett J-20 lag, nästa lag ner från A-laget är U15 och däremellan har vi varken U16, U18 eller J20. Det är lite för långt. Det är på gång men sånt tar lite tid.

Rasmus Hansson

Bild: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close