FotbollMalmö FFNyheter

Speltiden har betytt massor för Jakob Tånnander

I Österlen FF har den 17-årige målvaktstalangen Jakob Tånnander fått exakt det han och Malmö FF ville ha ut av utlåningen; speltid och erfarenhet.

Kvittot på framstegen kom också när han för ett tag sedan blev en av de sex som flyttades upp som lärlingar i A-truppen nästa säsong.

– Det är så klart jätteroligt och även om jag inte tänkt på det mycket blev jag givetvis glad när det väl hände. Jag har ju tränat med laget ett tag, men med det här blir det på riktigt, konstaterar han.

Hur har säsongen varit i Österlen?

– Att spela i i division 2 har gett mig väldigt mycket. Spela seniorfotboll är värdefullt och jag har stått i alla seriematcherna utom en.

Tidigare har Jakob Tånnander spelat A-lagsfotboll i Högaborgs BK, även där som lån, Lunds BK och i moderklubben Dalby GIF.

– För att vara så ung som jag ändå är har jag mycket seniorerfarenhet. Jag tror att många underskattar steget mellan junior- och seniorfotboll. Därför har det varit väldigt nyttigt för mig att så här tidigt få spela så många matcher.

Allt startade alltså i Dalby och Jakob Tånnander bor fortfarande kvar där och pendlar till träningarna och skolan i Malmö. Han går årskurs 2 på Idrottsgymnasiet i Swedbank stadion.

– Eftersom jag pendlat i 4,5 år har jag vant mig. Snart kan det dock vara dags att flytta in till stan och få allt lite närmare.

Vad är dina styrkor som målvakt?

– Jag är rätt så stark i luftspelet och är en ganska lugn och trygg målvakt och helt okej med fötterna. Det är en sak som blir viktigare och viktigare och det gäller att hänga med.

Vet du redan nu om du ska bli utlånad igen nästa år?

_ Vi har inte det riktigt klart än. Jag tror att det är mycket möjligt att vi försöker hitta en utlåningsklubb.

Vad vill du helst själv?

– Jag är öppen för att bli utlånad. Seniorerfarenheten är viktig och det har varit positivt för min utveckling. Om det är en klubb i närheten kan jag ju också vara med och träna här i MFF lite mer än i år.

Många undrar, så då måste jag passa på att fråga, är du släkt med friidrottarna Tånnander?

– Annette och Kristine är min mammas kusiner och Kjell är deras pappa då, så det finns mycket friidrott i familjen.

Kjell är en legendarisk ledare och SM-guldvinnare – bland annat i tiokamp – i Malmö AI och döttrarna Annette och Kristine tog tolv respektive 16 SM-guld i friidrott innan de avslutade karriären. Kristine tävlade för MAI och IFK Lidingö och Annette för MAI och Stockholms Spårvägar. Men Jakob Tånnander hamnade i Dalby och i fotbollsmålet.

Lärlingskontraktet som MFF i början av september skrev med Jakob Tånnander träder i kraft vid årsskiftet och gäller till och med säsongen 2018. De övriga fem MFF gav lärlingskontrakt är Hugo Andersson, Felix Konstandeliasz, Anton Kralj, Mathias Nilsson och Laorent Shabani. Mathias Nilsson är också målvakt och ett år äldre än Tånnander.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close