skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Sunt framtidstänk i IK Sund

Handbollen i Helsingborgsregionen har efter några svåra år dragit in ny luft. Men allt handlar inte längre om OV Helsingborg.
Stadens äldsta existerande handbollsförening, IK Sund (grundad 1959), står inför en spännande nysatsning.
– Vi arbetar hårt för att skapa en ny identitet, säger ordförande Johan Paulsson.

I drygt 60 år har IK Sund opererat som en handbollsklubb. Nästan ständigt under radarn.
Nu ska det bli ändring på den saken.
Johan Paulsson är ny ordförande i en ny styrelse. Med sig har han ett ”team” som bestämt sig för att få föreningen att lyfta.
– IK Sund är en gammal förening som alltid befunnit sig i skuggan av Vikingarna som de hette då och numera OV Helsingborg. De senaste 15-20 åren har den varit på gränsen till att ens existera. Jag, och säkert många andra Helsingborgare, har från sidan sett på den som en liten och rätt obetydlig klubb på söder, säger Johan Paulsson.

Klingar namnet bekant?
Jodå. Johan har en gedigen bakgrund som elitfotbollsspelare med HIF som moderklubb och ett par säsonger i såväl Örebro och Kalmar FF. Idag arbetar han som musiklärare.
Hur hamnade du som ordförande i i liten handbollsklubb?
– Egentligen är det ju rätt konstigt. Men som så ofta i den här ”branschen” hamnade jag i föreningen för att mina barn spelar handboll. Man börjar som ledare och – vips – sex år senare sitter man ny ordförande. Det är knappt att jag fattar vad som hände.
Tävlingsdjävulen bor samtidigt kvar i Johan. Någon alibi-ordförande ville han inte bli.
– När jag fick frågan bestämde jag mig för att verkligen göra någonting med den här lilla klubben.
Som vad?
– De senaste åren har det i praktiken bara funnits en handbollsklubb i Helsingborg. Det har inte funnits någon nerv i den här staden. Och för att det ska bli lite nerv så måste det finnas minst två klubbar. Så utgångsläget är att bygga upp IK Sund så att det kan bli en konkurrent till OV, främst på ungdomssidan naturligtvis.
– Men. säger Johan tydligt, jag är inte så naiv att jag tror att det går att göra själv. Det behövs annat folk som också vill driva den framåt – inte bara driva den runt. Gudarna ska veta att det inte är lätt att hitta folk som är beredda på att lägga den tiden och kraften, men jag hittade dem i mitt P07-lag. Där fanns fler föräldrar som var väldigt drivna. Bland annat en kollega till dig, säger Johan och refererar till Johan Flinck – en av landets mest erfarna handbollsjournalister som arbetar på Aftonbladet.
Träningen bedrivs fortfarande i södra delarna delarna av Helsingborg, främst i Norrehedsskolan och Högastensskolan.
– Där har vi vår själ och vårat hjärta.. Råå, Eskilsminne, Rydebäck, Ramlösa och Plantagen – där har vi vårat främsta upptagningsområde, men det är också någonting som vill vill bredda. IK Sund ska vara ett lag för hela staden.

Som en del av moderniseringen kommer IK Sund att få ett nytt ansikte utåt inom kort.
– Sedan i somras har vi i klubben arbetat hårt med att bygga upp en helt ny identitet. Det mest konkreta är att vi gjort om den grafiska profilen. Vi kommer att att ändra både logga och färg på matchtröjorna.
Precisera?
– Vi byter ut klubbmärket och klubbfärgen från grönt till marinblått. Jag räknar med att det sker vid årsskiftet.
Varför?
– Just för att skapa en egen identitet samt att vi måste skilja oss från OV. Idag har vi exakt samma tröjor som dem. Exakt! Så folk undrar vad det är med oss. ”Här finns det två klubbar från Helsingborg och så har ni samma matchtröjor?” Jag håller med, det är ju hål i huvudet…
Finns det sponsorer med i bilden?
– Det är den andra biten. Gällande val av färger så är svaret nej. Vi ska ta fram en produkt som vi kan nå ut till sponsorerna med. Samtidigt måste det arbetet vara noga planerat och genomfört. Klubben har faktiskt medvetet hållit tillbaka sponsorarbetet den senaste tiden för att visa att vi menar allvar. Först när alla bitar verkligen är på plats så vill vi presentera oss för sponsorer.

Organisatoriskt har ni en ny kärngrupp. Men hur moderniseras IK Sund i övrigt?
– Som en ny och modern förening gäller det exempelvis att vara aktiva på sociala medier. Sättet som vi sköter ungdomsarbetet på är också viktigt – men även genom att ha ett representationslag. I våra ögon kan man inte bygga en förening enbart på ungdomslag. Tidigare har det varit så att ungdomarna varit tvungna att gå vidare när de blivit 15-16 år. Det är en förutsättning för att växa som förening att de ska kunna stanna kvar i den åldern. Idag kan ungdomar rentav tvingas sluta om de inte hittar en ny klubb – och det måste förändras.
– Många som jobbar i småföreningar har ofta en felaktig bild av att man inte kan satsa på sitt representationslag. Jag hävdar bestämt att man måste ha båda delar för att lyckas. Det ena utesluter inte det andra.

A-laget ja. De (herrlaget i division fyra) gör sin första match på 15 år i dagarna.
– Just den biten är det inte styrelsen som ligger bakom. Det var faktiskt två killar som själva bad om att få starta upp en A-lagsverksamhet, båda gamla OV-spelare som på sistone spelat i Sierra i Ängelholm (som lades ner). De fick ett ok om de kunde få ihop 20 spelare.
– Vi har varit oroliga. Det har varit tunt med folk på träningarna och förra veckan trodde vi inte att det skulle gå, men nu verkar det ha löst sig.
Styrelsens främst uppgift nu är bygga upp en gedigen ungdomssektion.
– Vi har jobbat stenhårt med rekryteringsarbetet. Ska en klubb växa så är det de yngsta vi måste vara duktiga på, så det är där vi lagt krutet.
Hur många lag har ni?
– Minst tio lag i seriesystem den här säsongen. Speciellt glad är jag över att vi startat upp flickverksamheten igen efter att den legat vilande i många år. F08-gänget är över 20 spelare efter två träningar.

Bilden: IK Sunds P07-lag jublade efter segern i semifinalen i Partille Cup i somras. Laget förlorade sedan finalen mot OV Helsingborg. Foto: Joachim Malmberg.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close