FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Stäng av och agera sedan hårt efter domen

Som jag ser det borde Malmö FF bara kunna agera på ett sätt i fallet med den anhållne spelaren: Avstängning från matcher och träning fram till domen kommer. Och om fällande dom riv kontraktet.

Spelaren har begärts häktad för två fall av våldtäkt av barn någon gång mellan januari och juni samt 1 juni och ett försök till våldtäkt den 5 juli (när det gäller att det är just de brotten han är misstänkt för väljer jag att lita på Kvällspostens uppgifter eftersom de uppenbarligen läst handlingarna från Tingsrätten).

Det är givetvis allvarliga brott.

Fälls han för något av dem kan han inte vara kvar i MFF.

I väntan på domen kan han heller varken träna eller spela med laget.

Förutsätter också att MFF skärpt villkoren i spelarkontrakten man numera tecknar så att det inte råder någon tvekan om att en fällande dom är skäl nog för att säga upp avtalet.

Men det är viktigt att påpeka att varken anhållen, åtalad eller häktad är det samma som dömd. Som avhoppad juriststudent – slutade strax före examen eftersom jag tyckte det var 1000 gånger roligare att skriva om sport – är jag allergisk mot att inte låta domstolarna avgöra om folk är skyldiga eller inte.

OM allt slutar med fällande dom måste MFF agera. Hårt! Värdegrundsarbetet är viktigt och ska prioriteras.

Att MFF betalt massvis med pengar för det anhållna nyförvärvet är ett bekymmer, men har egentligen inte med saken att göra. MFF har gott om pengar och de som tycker att det är så katastrofalt att inte kunna använda ett dyrt nyförvärv att man inte ska avstå från att göra det även i det här läget borde kanske fundera lite över sin syn på moral och etik och om inte ens det biter på att det inte finns några garantier. Alla nyförvärv kan till exempel smälla ett korsband hur dyra de än är.

Klubben och klubbens värderingar är viktigare än alla spelare och alla pengar.

Miiko Albornoz då?

Han fick fortsätta att spela i åtskilliga månader till dess man lyckades sälja honom.

Där har jag tre påpekanden:

1.) Gick tillbaka till det som skrevs då och en sak dåvarande VD:n Per Nilsson var tydlig med var att när MFF “i fortsättningen ska kontraktera spelare kommer kraven på etik och moral att skrivas in och möjligheten att agera vid brott öka”. Upp till bevis nu för att man gjorde just det.

2.) Döms spelaren för det han är åtalad för är det allvarligare än det Miiko Albornoz dömdes för. Albornoz fick villkorlig dom för sexuellt utnyttjade av barn. Utan att relativisera är det ett faktum att brotten den nuvarande MFF-spelaren är misstänkt för har ett betydligt högre straffvärde.

3.) Efter domen mot Albornoz kritiserade jag MFF och tyckte att han slapp för billigt undan. Istället för att kort förklara vad jag menade citerar jag mig själv från bloggen vid det tillfället:

“Miiko-gate går vidare.

För om MFF-ledningen tror att debatten kommer att dö nu och alla vara glada och nöjda misstar den sig grovt.

Tio dagars ytterligare avstängning utöver de två månaderna som Miiko Albornoz redan avtjänat är ett slag i luften.

Det samma gäller om man föredrar att räkna missade tävlingsmatcher. Då läggs det till två till de fem – tre i Svenska cupen och två i Allsvenskan – Miiko Albornoz redan stått över.

Både min personliga och professionella åsikt är att en extra time out till den 22 april är alldeles för milt och att Malmö FF grovt underskattat det tapp i förtroende bland supportrar, medlemmar och sponsorer klubben kommer att drabbas av.

Det finns ett par argument jag är rätt trött på.

Ett är att Miiko Albornoz redan har avtjänat sitt straff. Då vet man inte vad en villkorlig dom är. Det är inte ett papper den dömde får i handen och sedan kan strunta i. En villkorlig dom är alltid förknippad med en prövotid – oftast två år – och den har absolut inte löpt ut.

Ett annat är att MFF inte ska vara en extra dömande instans. Rättssystemet har sagt sitt och sedan är det bara att gå vidare. I så fall var det ju fel redan att sätta den första time-outen.

Många missar att det inte var privatpersonen Miiko Albornoz 14-årigen hade sex med, det var MFF-spelaren Miiko Albornoz. MFF-tröjan och klubbens värdegrunder bär spelarna på många vis med sig även utanför planen, dygnet runt. Det ger klubben Malmö FF både en rätt och skyldighet att agera.

I domen vägdes det dessutom in att Miiko Albornoz karriär skulle påverkas. Därför blev domen mildare. Kom ihåg att domaren ville plussa på med samhällstjänst, men blev nedröstad av nämndemännen.

Styrelsen var inte enig.

Precis som i supporter- och medlemsleden fanns det ett brett spektrum av åsikter från att säga okej till spel direkt över att göra avstängningen betydligt längre till att inte vilja se honom i MFF-tröjan alls. Därför ska de tio dagarna ses som en kompromiss.

Och jag tycker som sagt inte att den är bra.”

På MFF:s hemsida står nu att spelaren är avstängd tills vidare Det är ett bra första steg och visar att klubben tar situationen på allvar.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close