FotbollNyheter

Högaborgs BK är tillbaka i division 2

Den anrika Helsingborgsklubben är tillbaka i division 2 efter bara en säsong i division 3. Avancemanget satt hårt inne och laget vann division 3 sydöstra Götaland, endast en poäng före Lerkils IF. En säsong som tränaren, Patrik Sundström, är nöjd med.

Inför säsongen 2017 såg det mörkt ut för Högaborgs BK och det fanns en del frågetecken att räta ut. Laget hade precis trillat ur division 2 året innan och inför denna säsong tappade man stora delar av laget. Klubben har fostrat många storspelare genom åren och till denna säsong valde man att ta till ett gammalt beprövat framgångsrecept för klubben, nämligen att satsa på unga spelare.

– Jag fick frågan efter förra säsongen om att ta över som tränare. Då hade laget trillat ur division två och 13 spelare valt att lämna inför denna säsong. Vi var verkligen riktigt illa ute som förening. Men vi gjorde som vi alltid gjort. Vi sa att vi inte ska ut och värva utan vi ska satsa på våra egna talanger, så som vi egentligen alltid har gjort. Även om många utav dem bara är 15–16 år så sa vi att vi skulle utveckla dem. Det har vi jobbat med och det slog väl ut, säger Patrik Sundström.

Det är, till stora delar, ett helt nytt lag som Högaborg ställde på benen till säsongen 2017. Utöver att det var ett nytt lag var det också ett väldigt ungt lag. Tränare Sundström betonar dock vikten av att några trotjänare stannade kvar i klubben och gjorde ett avancemang möjligt.

– Vi har 8–9 spelare som legat mellan 15–18 år vilket är otroligt roligt. Dels fick vi behålla en liten stomme på fyra-fem spelare med Högaborgshjärta som valde att stanna kvar, det var oerhört viktigt. Utan dem så hade det inte gått, de ska ha en stor eloge för utan dem hade det inte gått. Sen var det också att vi vågade satsa på de unga spelarna som har velat träna, lyssna och lära sig. Utöver det har vi haft en fantastisk stämning i truppen. Det var många bitar som föll på plats.

Nästa år blir det alltså spel i division 2 för Högaborgs BK. Till säsongen 2018 finns det en del saker som behöver förbättras i klubben för att laget ska klara av att spel i en högre division. I framtiden hintar dock Patrik Sundström om att det finns ambitioner och en vilja att ta klubben ännu högre upp i seriesystemet än division 2.

– Det är klart att vi behöver lite nya spelare då vi har en väldigt tunn trupp. Även om vi flyttat upp 6–7 spelare från vårt U-19 lag så är vi inte mer än 16–18 spelare. Vi behöver bredda truppen. Sen är det klart att vi behöver fortsätta utveckla våra unga spelare så att de kan ta nästa kliv. Det är lite såna saker som måste till nästa säsong.

– Först och främst vill vi etablera oss i tvåan. Vi har ju aldrig varit högre upp än division 2 i Högaborg. Sen är det klart – får vi in rätt nyförvärv och rätt utveckling så vill man alltid vinna varje match. Varenda match ska vinnas. Vi har aldrig gillat det där med att säga att man ska bli fyra-femma i tabellen för då räknar man med några förluster varje år. Vi säger att vi ska vinna varje match, det finns inget annat, avslutar Sundström.

Rasmus Hansson
Bild: Arne Karlsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close