FotbollLandskrona BoISNyheter

BoIS-trion: ”Vi ska till Allsvenskan!”

Landskrona BoIS må vara ett Superettanlag 2018.
Det är ingenting som trion Sadat Karim, Thierry Zahui och Edafe Egbedi är nöjda med.
– Vi har inte kommit till Sverige för att spela i division ett eller Superettan. Allsvenskan har alltid varit vårat mål och i Landskrona kan, nej ska, det bli verklighet, säger Zahui.

Under den gångna säsongen har Landskrona BoIS imponerat på många sätt. I skrivande stund har laget blott en förlust på 22 seriematcher. Ändå är det offensiven som glimrar mest…
Tre herrar som gått igenom en hel del, både tillsammans och på egen hand, under sin fotbollsexpedition på svensk mark är Sadat Karim, Thierry Zahui och Edafe Egbedi. Tillsammans har de varit nere i division två med Prespa Birlik, splittrats av olika anledningar – och till den här säsongen återförenats i BoIS. Resultaten har varit magnifika, även om Egbedis säsong till stora delar stoppats upp på grund av skada.
– Det finns en kemi mellan oss ute på planen som är väldigt betydelsefull, menar Karim, lagets spjutspets i en 4-2-3-1 uppställning där Egbedi och Zahui ingår i den offensiva linjen alldeles bakom.

Egbedi har varvat upp under den senare delen av säsongen.
– För min del är jag väldigt glad över att ha hamnat i BoIS tillsammans med Sadat och Thierry. Vi förstår varandra väl vilket är en förutsättning för att lyckas på planen. Dessutom har laget andra spelartyper som kompletterar oss – det finns en balans som är perfekt.
Just ni tre har en fin kemi både på och utanför planen?
– Det kan vi tacka Agim Sopi för. Det är han som fört oss samman och vi har lärt oss ett sätt att vara på socialt och på planen. Nu passar vi in i ett system vilket gör det lättare för alla att motivera sig och att bli bättre fotbollsspelare, säger Egbedi.

Aktuell trio har gått igenom en hel del för att få vind i seglen. Både utomlands och i Sverige.
– I många stora klubbar även på högsta internationella nivå så fungerar det som så att ett lag blir bättre rent sportsligt om de har en historia tillsammans. Det kan ta någon eller några säsonger innan alla spelare känner till varandras styrkor och svagheter. Om vi fortsätter att spela tillsammans kommer vi därför att nå långt med Landskrona, säger Sadat Karim och fortsättter:
– Det är samtidigt viktigt att vara acklimatiserad med staden, fotbollen och allt runt omkring. I Landskrona fungerar det så.

Teoretiskt är BoIS i skrivande stund inte klara för Superettan. I praktiken däremot är så fallet och mentalt är Karim redan där.
– Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas i Superettan. De flesta spelarna i den här truppen är för bra för division ett och får vi spela tillsammans även nästa år är jag övertygad om att vi kommer att räcka till bra i Superettan.
Egbedi fyller i:
– Se bara på hur det såg ut i Svenska Cupen innan säsongen. Då hade vi inte samma självförtroende i laget, men var ändå bättre än både Kalmar i Allsvenskan, Gefle i Superettan och spelade jämnt med Trelleborg som lär få kvala till Allsvenskan. Vi var på den nivån redan då. Nu är vi bättre och till våren kommer vi att vara ännu lite bättre.
Sadat igen:
– Jag har följt BP och de behöll sina spelare när de kom till Superettan. De spelade på samma sätt och nu är de på väg direkt till Allsvenskan, som nykomlingar i Superettan.
Där har Sadat en god poäng. Kan Brommapojkarna som nykomlingar i Superettan ta en direktplats till Allsvenskan (samtidigt som den andra nykomlingen Öster placerar sig på övre halvan) så kanske även BoIS kan?

Egbedi har under säsongen spelat vänsterytter, men trivs bäst på högerkanten.
– Jag har haft problem med ett knä, men nästa säsong hoppas jag kunna spela på ”rätt” plats. När jag spelade i landslaget i Nigeria så var jag just högerytter. Där hoppas jag att mitt spel kan komma till sin rätt betydligt mer.
– Samtidigt har jag ingen brådska. Agim har sagt att jag ska ha tålamod och spela ”mitt” spel hela tiden. Jag gillar att ha mycket boll och vet vart Karim vill ha passningarna. Jag vet vad Karim och Zahui kan göra på planenoch det gör allt mycket enklare. Man kan handla på instinkt, förklarar Egbedi och får nickande medhåll.

Hur är det att spela med Sadat Karim?
– Han kan hlla bollen från 5-10 personer. Han är inte s stor, men väldigt väldigt stark. Vi använder honom mycket, hans teknik är fantastisk, menar Zahui.
Vad kan han bli bättre på?
– Göra fler mål. Jag är helt övertygad om att han kommer att göra ännu fler mål i Superettan, säger Zahui om Sadat.
Starka ord – med tanke på att Sadat Karim, bland annat efter att ha gjort mål i åtta raka matcher, ligger tvåa skytteligan med sina 15 mål.
– Folk vet inte hur bra han är. Men de kommer att bli varse det. I Superettan kommer fler att se våra matcher. Då kommer de förstå hur bra det här laget är, säger Zahui.
Sadat Karim kontrar tillbaka:
– De gör mig bättre. De sätter mig i lägen hela tiden. Vi är på sätt och vis lite som bröder. Fotboll handlar om kontakt mellan människor och vi har en kontakt som bröder.

170924 Landskronas Thierry Zahui och Edafe Egbedi jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Division 1 Sšdra mellan Landskrona och €ngelholm den 24 september 2017 i Landskrona. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP115
Thierry Zahui och Edafe Egbedi.
Foto: Avdo Bilkanovic/BILDBYRÅN
170823 Landskronas Sadat Karim under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Landskrona och Elfsborg den 23 augusti 2017 i Landskrona. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP115
Sadat Karim.

Samtliga tre spelare har meriter från höga serier, Afrikanska Champions League och grekiska högstaligan (Zahui), danska högstaligan (AGF) och Nigerias U-landslag (Egbedi) och Ghanas högstaliga (Sadat). Dock inte från spel i Allsvenskan – och det är dit de siktar.
– Vi har inte kommit till Sverige för att spela i division ett eller Superettan. Allsvenskan har alltid varit vårat mål och i Landskrona kan, nej ska, det bli verklighet, säger Zahui.
– Tillsammans har vi skapat förutsättningar för att faktiskt nå dit.
– Min dröm är att spela där och etablera mig där, säger Egbedi.
– Vi har ett bra lag och en bra tränare. Kemin finns där. Förutsättningarna finns där, hävdar Karim.

Egbedi och Karim har kontrakt med BoIS för nästa säsong. Thierry Henry har option att förlänga med klubben.
Då gäller det väl att ta tillvara på er som trio? Eller planerar du att flytta på dig Thierry?
– Om någon klubb ska köpa mig måste de verkligen betala dyrt. Nu är jag väldigt dyr. Så om ingen klubb betalar stora pengar så kommer jag att stanna i Landskrona. Jag vill nå Allsvenskan med Landskrona BoIS – direkt. Inga mellanår, avslutar Zahui med ett stort leende..

Christoffer Ekmark

Bilden: Edafe Egbedi, Thierry Zahui och Sadat Karim.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close