FotbollNyheter

Åhus IF – seriesegrare i division 3

Åhus IF:s damer är klara för division 2. Efter en jämn kamp med Hjärsås/Värestorps IF i damernas division 3 nordöstra drog Åhus IF till slut det längsta strået och lyckades ta förstaplatsen och därmed också säkra avancemanget. Tränaren, Fredrik Olsson, gjorde sitt tredje år i klubben och är nöjd med lagets prestation i år.

Vad säger du om säsongen 2017?
– Säsongen har varit bra. Vi har gått på rätt håll i tre år men i år har det verkligen gått riktigt bra. Vi har spelat riktigt bra fotboll och det gläder mig mest. Det gör att jag känner att vi går upp med rätt förutsättningar. Det har varit det bästa i år, att vårt spel är på väg åt rätt håll.

Tränare Olsson tror att den största anledningen till årets framgång har varit blandningen mellan gamla och unga spelare i laget.

– Kombinationen av erfarna spelare med mycket rutin och unga spelare med en stor hunger, den blandningen har varit riktigt bra i år faktiskt. Jag har mest tränat unga lag tidigare, men i år fick vi ihop en bra blandning och det blev ett framgångsrecept.

Vad behöver ni utveckla och förbättra till nästa säsong?
– Egentligen behöver man förbättra det mesta, men tempot i passningsspelet tror jag är viktigt och att vara noggranna i både press- och positionsspel. Det går snabbare i tvåan och alltså behöver man vara snabbare i tanke och fötter, det är jag helt säker på. Även tydligheten i försvarsspelet i vad man vill göra behöver förbättras.

Hur ser ni på framtiden i Åhus IF? Siktar ni på att etablera er i division 2 eller vill ni vidare upp i seriesystemet?
– Det logiska är ju att försöka etablera sig. På sikt så tror jag att Åhus, som har en fin ungdomsverksamhet och är en bra fotbollsregion, kan fightas ytterligare ett steg upp och faktiskt kunna ta sig till division 1. Första steget är etablera sig och bli lite trygg i tvåan i alla fall.

För att lyckas med den bedriften tror Patrik Olsson det viktigaste är en tydlig spelidé där alla i laget vet vad som ska göras på plan och att det följs. Tydlighet är ledordet.

– Vi tänkte ju likadant när vi spelade i division tre men vi kände ganska snart att vi är bra nog för att ta hem det här. Men det är mycket som ska fungera i fotboll. Man kan ju spela världens bästa fotboll och förlora med 1–0. Helheten måste hänga ihop och det är det jag menar med att man måste vara klar och tydlig i sin roll och att man gör det. Resultatet kan man påverka väldigt lite oftast, och det kan studsa både här och där. Är man tydlig med sin spelidé och gör vad man ska kan man i alla fall gå ifrån planen med ett högt huvud, det tror jag är viktigt, avslutar Olsson.

Rasmus Hansson
Foto: Martin Mathiasson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close