Nyheter

Ludvig Hallbäck nästa goa gubbe i Ystad

Anton Hallbäck var redan förra säsongen en nyckelspelare i Ystads IF.
Jerry Hallbäck tog över som tränare inför aktuell säsong.
Och minsann, en tredje Hallbäck – Ludvig – är på väg att skjuta in sig i truppen.

Ystads IF har ett imponerande skyttekompani att tillgå när de beger sig ut på Handbollsligans slagfält.
Den senaste soldaten som fått ett genombrott är blott 16-årige Ludvig Hallbäck (fyller 17 om någon vecka). En av de största talangerna i landet i 2000-kullen som följde med pappa Jerry och mamma Lena till Skåne i somras. Precis som storebror Anton är det mittniopositionen som gäller främst.
Först och främst – vad har du fått för intryck av Skåne och Ystad?
– Det har blåst en del. Mer än i Kungsbacka. Annars är det är en djäkligt mysig stad framför allt. Brorsan har inte varit nöjd med vintern här och beskriver den som – helt annorlunda på sommaren.
Anton har skaffat sitt eget crib, men du bor kvar hemma?
– Ah, det är gött. Vi bor i ett hus rätt centralt och jag pluggar ekonomi på Österportsgymnasiet.

Du, allvarligt talat, hur gick diskussionerna där hemma när farsan sa att han fundera på att släpa ner er till Skåne?
– Det var rätt självklart både för farsan och för oss andra i familjen. För honom var det en bra karriärsmöjlighet och rätt tidigt kände vi nog alla att det var en bra idé. Det jobbigaste då var väl att lämna alla kompisar och tryggheten, men jag trivs riktigt bra både med handbollen och allt annat.
Din storebror Anton var inne på att språket var ett litet hinder. Den ljuva österlenskånskan kan av någon anledning vara en aning grötig för ovana västkustbor?
– Haha. Det stämmer. Ibland förstår jag inte vissa ord eller meningar.
Speciellt ett ord ställde till förvirring den första tiden.
– På en träningsturnering förklarade en lagkamrat att han hade ont i ballarna. “De är svullna” sa han och frågade om jag ville se. Jag tänkte bara nej tack…
Nåväl. Förr eller senare var Ludvig tvungen att komma till insikten att “Ballar” på skånska betyder någonting helt annat än på göteborgska (där ordet beskriver en manlig kroppsdel på andra sidan höften).
Att västkustsräkor klarar av att anpassa sig till Skåne och skånskan råder det dock inga som helt tvivel om. Ystad börjar så smått bli en 031-koloni.
– Vi är några stycken nu. Jag, farsan, brorsan, Mange Lindén, Jesper Gustfsson, Carl Löfström. Alexander Borgstedt och Erik Forsell Schefvert.
Herregud!? Så många?
– Ah, gött éré.

Handbollsmässsigt har det hänt mycket på under ett halvår.
– Personligen känns det som att jag utvecklats mycket eftersom jag fått både träna och spela en del med A-truppen. Speciellt gillar jag smådetaljer som feedback från de äldre spelarna, sådant lär man sig mycket av.
Tränade du med A-truppen i Aranäs?
– Nej, bara juniorerna.
Och nu har du redan spelat två matcher.
– Jag räknar såklart med mest speltid i division ett-laget. Men har fått mer speltid än jag trodde i A-laget och gjort mål både mot Karlskrona och LUGI..
Kan mans säga att du är samma spelartyp som Anton?
– Njae. Riktigt lika är vi inte. Jag kan spela en del på vänsternia och lite mer skytt. I försvaret är Anton grymt jobbig i 5-1-försvaret, så man får se och lära utav honom kring den biten.
Det skiljer fyra år mellan storebror Anton och lillebror Ludvig – därför har de inte spelat i samma lag. Förrän nu.
– Just den detaljen är för djäkla sköj. En dröm sedan man varit liten. Nu har vi till och med farsan som tränare samtidigt.

Anton Hallbäck om Ludvig som:
Bror: Bortskämd och irriterande, haha.
Spelare: Explosiv! En mellandistansspelare som har en fin stegisättning och ett bra skott.

Jerry Hallbäck om Ludvig som:

Son: Snäll, omtänksam och social.
Spelare: Extremt spelintelligent. Han ser handboll på ett sätt som få ser handboll. Sedan har han ett riktigt bra skott.

Christoffer Ekmark

Läs även:

Anton “Jerry” Hallbäck går en kamp – mot skånskan

Relaterade artiklar

Back to top button
Close