Nyheter

Vikings växer och växer

En ny hall.
Ett nytt A-lag.
En blomstrande ungdomssektion.
Det är strålande tider hos Lödde Vikings – men inom tre år behöver föreningen en ny hall.
– Annars kommer vår tillväxt att stanna av, säger ungdomsansvarige Bjarne Persson.

I Kävlinge kommun råder det ingen tvekan om vilken nationalsporten är. Handbollen har både tradition och fina framtidsutsikter och fokus är mer eller mindre uteslutande på ungdomssidan. Kävlinges representationslag spelar i distriktsserierna och Lödde Vikings har nyss startat upp sitt första riktiga representationslag på många år.
Just Lödde Vikings är en anmärkningsvärd klubb på många sätt. På något sätt lockar den enorma mängder ungdomar – utan att det finns några representationslag på seniornivå. Klubben grundades 1992 när gamla Lödde HK gick i konkurs, men i många år gick den på sparlåga.
– 2007 gjordes en omstart och där någonstans bestämdes det att inte ha något seniorlag (som hade lika många röda kort som poäng i slutet av säsongerna). Den linjen har LVHK fortsatt på och det har varit lyckat, säger Bjarne Persson, ungdomstränare och ungdomsansvarig i Lödde Vikings HK.

Klubbens nye ordförande, Morten Husby, har varit involverad i föreningen i olika roller sedan 2010. Han konstaterar att klubben växt och fått bättre förutsättningar, men samtidigt att det inte är tillräckligt för att möta det framtida behovet.
– Ekonomiskt är det tight. Hyrorna vi betalar går jämt upp ihop med aktivitetsstödet. Vi får sju kronor per aktivitet/ungdom – i Lund får de elva. Förutsättningarna kunde ha varit bättre, man vill ju ha beslutsfattare i kommunen som förstår vilken positiv reklam det är med välmående föreningar.

Sportcenter Syd, som öppnade upp för 1,5 år sedan, har varit en nödvändig frälsning.
– Om vi inte hade haft den nya hallen, då hade vi snackat 45 minuters träning per barn – i veckan. De tre skolorna; Tolvåker, Nyvång och Skönadal – erbjuder bara en klisterhall, förklarar Bjarne.
– Förmodligen hade vi inte haft något A-lag alls. Då hade A-pojkarna fått de träningstiderna och vi hade stått stilla eller backat som förening.
Husby lyfter fram det uppenbara.
– Nu kan vi träna handboll för att bli bättre. Det gick knappt tidigare. Det är den främsta vinsten.
– Rent organisatoriskt har vi ett hem. Vi har fått en mötesplats. Det blir mer socialt. Ungdomarna cyklar ner hit till en inbjudande miljö och tittar på varandras lag. Det finns ett café, vi har förråd för alla våra saker och så vidare. Praktiskt är det perfekt.

Idag har Lödde Vikings HK 450 aktiva ungdomar och ett 40-tal ledare.
– A-pojkarna är våra äldsta ungdomar och består av 01:or och 02-or. Sedan har vi ett samarbete med Kävlinge HK på flickor A-sidan.
Kävlinge HK kommer av naturliga skäl på tal.
– De är sämre på det än vad vi var innan nya hallen. Nu har de lag som tränar i Tolvåkershallen och det avlastar, men deras situation är verkligen inte rolig, säger Bjarne.
– Vi ska inte klaga. Men om ett tag når vi taket igen, hävdar Husby.
När då?
– Om tre år. Då kommer vi att behöva en ny hall.
Annars?
– Annars kommer vår tillväxt att stanna av, säger Bjarne Persson utan att blinka.
Vart en ny hall skulle kunna ligga? Tja. Intill Sportcenter Syd ligger – en åker.
– Och bakom ena väggen är det bara lager. Man lätt bygga ut till en ny Lundbyhall med tre planer.
Bjarne understryker det Husby redan fingrat på:
– Vi är en handbollsförening och vill lära barnen spela handboll – men då krävs det halltider. Vår målsättning är att om kommer man från Lödde – ja, då ska man kunna hutta boll!
– Problemet vi vill lösa är att ungdomarna går från Lödde för tidigt. Redan i 11-12-årsåldern har de sökt sig vidare. De ska kunna utöva sporten här tills de är A-pojkar/flickor, säger Morten Husby.
Bjarne börjar räkna på sina fingrar vilka aktuella profiler i eliten som kommer från Lödde.
– Fia Ertzinger i Eslöv, Jonathan Wilthorn i OV, Niclas Paradis i LUGI – och Thomas Axnér är ju härifrån från första början om vi ska gräva djupt…

Vad betyder det då att ha ett representationslag?
– Det är vårat första test. Tidigare i år har Lödde Vikings skickat två 01:or till Ystads IF. Vår vision är inte att vi ska ta upp konkurrensen med elitföreningar på något sätt, men tanken är att ha ett herrlag i division två-tre-fyra där vi låter ungdomar fortsätta sin utveckling eller att vi samlar spelare som kanske inte vill satsa på en högre nivå, säger Bjarne.
Damerna då?
– Damerna är ett år efter herrarna, men vi kommer att göra ett liknade satsning med A-lag där också inom något år, informerar Morten Husby.
– Tittar vi på F05-F08 och ännu längre ner i åldrarna så är det 30 fickor i varje kull. Vi har inga problem att starta rena flicklag.

Förlara varför Lödde Vikings lockar så många ungdomar?
– Två delar. Lödde ligger i en handbollsregion, men har inte haft någon riktig klubb. Här har funnits en massa handbollskunniga människor, inte minst folk som flyttat från Lund. Vi har en grundkunskap i samhället för att göra någonting bra, säger Bjarne och fortsätter.
– Sedan är vi är noga med strukturen – att vi är en förening. Vi har tydliga regler och en tydlig värdegrund. Där är vi väldigt strikta med och sådant ger ringar på vattnet. När en familjs storebror är i en förening som fungerar lockar det lillebror.
– Vi har även lagt mycket pengar på att utbilda ledare, fyller Husby i.
Kunnigt handbollsfolk ja. Att Ola Månsson, flerfaldig SM-guldtränare för Eslöv och H65 Höör samt förbundskapten för olika ungdomslag, bor i Lödde och har sina söner i lag som han själv är med och tränar är inte helt oviktigt.
– Det är tacksamt att köra internutbildning av ledare med en förbundskapten och SM-mästare som Ola Månsson, säger Bjarne med ett skratt.
De båda har spelat handboll tillsammans i Kävlinge och är båda engagerade i ungdomslag i klubben.

Lödde Vikings har inte bara byggt upp en solid grund att stå på. Som förening har man tagit en större plats i samhället i stort.
– Det finns många företagare som vill sponsra verksamheten för att vi gör någonting bra för byn. Vi ger barnen en kul och meningsfull fritidsaktivitet. Årets höjdpunkt i Lödde är vår förenings Vårfest, säger Husby.
På tal om sponsorer – är det inte svårt sälja in klubben utan att ha ett representationslag?
– Tvärtom! Vi har varit tydliga med att poängtera att vi satsat på ungdomar och att alla pengar går dit. Dagens seniorlag är självfinansierade.
För att en förening ska kunna utvecklas behövs oftast minst ett stort egenarrangemang som drar in pengar. Förutom nämnda vårfest har nu Lödde Vikings hitta en ny möjlighet.
– I år startade vi försäsongsturneringen Vikingaspelen, säger Morten stolt.
Utveckla?
– Det saknas ett sydsvenskt alternativ till Göteborg Cup. En turnering innan serierna drar igång i september. Det finns en efterfrågan hos ungdomslagen av att spela en cup en dag eller två, säger Bjarne.
– Projektet var tufft år ett, men vi rodde det i hamn. Utan någon marknadsföring alls drog vi ihop 46 lag i tre ålderskategorier. Våra egna lag och sedan inbjudningar främst till andra lokala klubbar. Det var ett läroår som vi kommer att ta stor lärdom utav.

Utöver Vikingaspelen har LVHK även startat en egen handbollsakademi som riktar sig mot högstadieelever på Björkenässklan. Två gånger i veckan kommer ett 30-tal killar och tjejer till hallen och tränar under Ola Månssons ledning.
– Det är populärt och de flesta av eleverna spelar i Lödde till vardags, men det finns faktiskt en del ungdomar från Kävlinge som valt att gå i skolan här av den anledningen. Två pass till i veckan är ju jättebra för dessa killar och tjejer – allt är inriktat på individuell teknik.
Drillas de tufft?
– Det beror på om Månssons H65 Höör vunnit kvällen innan eller inte. När H65 inte vann sina matcher i början på förra säsongen fick våra akademielever en ordentlig grundträning, garvar Bjarne.

170913 H65 Hššrs trŠnare Ola MŒnsson pratar med sina spelare under en time-out under handbollsmatchen i SHE mellan H65 Hššr och Lugi den 13 september 2017 i Hššr. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91848
Ola Månsson och hans H65 Höör.

Antagonismen med Kävlinge finns såklart kvar på ett visst plan, men till skillnad från tiden då det rann blod och tårar efter varje match klubbarna emellan så finns det numera ett gediget samarbete.
– Fyra gånger om året samtalar vi med Kävlinge där vi går igenom alla kullar och ser över om vi behöver slå ihop några lag. Allt handlar om att behålla barnen inom handbollen så länge som möjligt. Vi har inga problem att släppa spelarna till elitföreningar, men vi vill att de ska gå ut grundskolan först, säger Bjarne.
– Tillsammans har Kävlinge och Lödde uppemot 900 barn som spelar handboll. Det är klart att vi kan ha lag hela vägen – om vi samarbetar.
– Tidigare var det värsta slaget när vi spelade under fredagskvällar, jag var själv med och krigade i de där galna matcherna. Det var rejäla bataljer med en del knäckta näsor, minns Bjarne.
– Lödde har alltid varit lillebror. Kävlinge har haft enorma framgångar, men nu är föreningarna nästan lika stora. Skillnaden är att de har fler äldre ungdomar.

Lödde Vikings P02
Lödde Vikings P02 vann turneringe  i Åhus i somras.

Bjarne och Morten förklarar att de just nu befinner sig i en planeringsfas.
– Utmaningen just nu ligger i hur klubben ska vi gå vidare med de riktigt talangfulla ungdomarna. Våra 02:or på pojksidan är ruskigt bra. Bland de bästa i landet. Vi som förening måste möta upp dem på deras nivå och se till att de får möjligheter att fortsätta utvecklas även om de stannar kvar i föreningen istället för att sticka direkt till LUGI eller någonting liknande, säger Bjarne.
Löddes P02-lag ja…
Även om USM är ett trubbigt redskap för att mäta vilka föreningar som är bäst kan det ändå konstateras att de fyra främst placerade lagen i senaste USM var: 1. H43, 2 H43:s andralag, 3. Kävlinge, 4 Lödde Vikings. Total 046-dominans…
– Vi måste ha en organisation för dem nästa höst när de börjar gymnasiet. Därför planerar vi för en satsning, som kan presenteras framåt januari, på både A-pojkar och A-fickor, säger Morten Husby.
Bjarne Persson tillägger en viktig detalj i det sammanhanget.
– Det handlar även om att rekrytera föreningsmänniskor. Om några år kanske dagens tonåringar inser att de inte blir den nye Mikkel Hansen i PSG – och då gäller det för oss att behålla dem i föreningen i olika roller. Som ledare, tränare, domare eller vad det nu kan vara.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close