HandbollIK LåganNyheter

Micke Ekdahl om satsningen i IK Lågan

Efter fem års uppehåll från tränarrollen är Micke Ekdahl tillbaka i klubbhandbollen.
I IK Lågan har han ett helt nytt lag att arbeta med och fokus är mer än bara sportsliga resultat.
– Lågan är en intressant förening. De vill någonstans på lång sikt och just det lockade mig, säger Ekdahl.

Division två-handbollen har dragit igång och för IK Lågan, som förra säsongen föll i kvalet till division ett, blev det seger i premiären borta mot Åhus Handboll.
Efter en jämn första kvart kunde Hörbylaget gå från 6-6 till 6-10. Greppet var kopplat och de släppte det aldrig.
Som mest ledde Lågan med tio bollar, efter Frasse Wernerssons 13-23-mål i mitten av andra halvlek. Slutresultatet skrevs till slut till 22-29.

Tränare Micke Ekdahl, till vardags utbildningsansvarig på Skånes Handbollsförbund, är en välkänd profil inom skånsk handboll.
Vilka är dina intryck av IK Lågan?
– Positiva såklart. Det finns ett härligt driv. De har satt sig ner för att analysera vart de är och vart de ska. De har tänkt igenom sin situation. De vill någonstans på lång sikt och just det lockade mig, säger Ekdahl
– Fokus fortfarande på ungdomsverksamheten. Man vill titta ett antal år framåt så att man får upp fler egna produkter i A-laget. Idag är det lite för hög medelålder i A-laget.

Hur ser det ut i A-laget då?
– Idag är vi mellan 15-18 personer i truppen. Från 17-18-åringar till några betydligt äldre. Det är ett härligt driv i dem. De vill någonting med sin handboll och det kan vara kul att blanda åldrar sådär.
Ibland kan det vara lite segt att hålla igång ett lag på den nivån väl?
– Jo, men det gäller att få igång en träningskultur. Som i alla andra idrotter.
Vad har du förändrat?
– Jag tittar sällan tillbaka utan mest framåt. Dock hoppas jag att vi fått en förändrad träningskultur. Många i laget tränar dessutom själv vid sidan av. Det håller inte att träna mindre än ungdomslagen, man ska föregå med gott exempel.

Du har glidit under radarn inom klubbhandbollen ett bra tag?
– Sant. Jag har haft ett uppehåll som tränare sedan 2012 då jag var i H43. Efter det har jag jobbat på handbollshögstadiet på Järnåkraskolan – som jag lämnade innan dagens arbete på förbundet. Så jag har varit igång med handboll hela tiden, men inte på det här sättet.
Varför klubblagstränare igen?
– Det kittlade till när frågan kom. Efter samtal med styrelsen kändes det bra och utmanande.
– Jag jobbar även 25 procent med ungdomsutveckling i klubben så det finns en naturlig koppling till mitt vardagliga arbete. Jag får ut i praktiken det jag gör på mitt vanliga jobb.

Vad kan vi säga om truppens kvalitet säsongen 17/18?
– A-laget har varit nära att ta klivet upp i division ett ett par år. Ska man gå upp krävs det att man är tillräckligt med folk, vilket kanske inte alltid varit fallet.
– Vårat främsta mål är inte division ett – utan att alla ska utvecklas för varje träning. Till stora delar har vi ett helt nytt lag. Bara fyra-fem av de yngre från förra säsongen är kvar.
Det började ju bra?
– Vi kommer säkert att blanda att ge. Det viktiga är som sagt att vi ska känna att vi utvecklas – det är det primära.
– När grabbarna får chansen att ta ansvar blir det blandade resultat. Men det gäller att inte jämföra med förra säsongen, då blir det bara panik om vi förlorar några matcher. Attityd och hjärta för sin förening kommer man långt med.

Hur ser du på serien ni spelar i – division två södra?
– Jag har inget intryck av serien och ingen direkt koll på motståndet. De enda jag har koll på är mina egna spelare. H43 Lund känner jag till lite eftersom Zoran Roganovic är en god vän till mig. Men han kommer att bi punktmarkerad i varje match… Jag fokuserar på mitt lag och att vi ska få ut så mycket vi kan från våran grupp, avslutar Micke Ekdahl.

Du låter lite som en F10-tränare? Utveckling före resultat?
– Jaså…. Haha. Jo, det är klart. Visst vill jag vinna. Men vad vill jag vinna?
– Visst, matcher är kortsiktiga vinster, men det handlar främst om att utveckla individer hela tiden. Då kommer säkert resultat också.

Christoffer Ekmark

Foto: Lola Nilson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close