skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Sagan blev sann – nästa år spelar Torns IF från Stångby i division 1

För tio år sedan var Torns IF ett division 5-lag i mängden. Två år senare vann Stångbyklubben division 4 och efter dagens resultat i division 2 östra står det klart att det blir division 1 nästa säsong.

Lunds BK och Hässleholms IF förlorade samtidigt som Torns IF besegrade Vimmerby IF med 2-0.

Bara att plocka fram champagnen.

– Vi hade mobilförbud på bänken. Därför visste vi inget förrän det var klart och själv hade jag förberett mig på ett avgörande i den sista omgången. Nu står jag här och tittar ut över ett regnigt Stångby och har lite svårt att ta tlll mig det som hänt. Det är fantastiskt, men nästan lite chock-artat. Vi ska fira fast det kommer nog att ta lite tid innan jag fullt ut förstår vad vi ställt till med, säger tränaren Richard ”Kalle” Ringhov.

– Men vi förtjänade framgången. Efter att ha förlorat den första matchen i serien var vi obesegrade i 21 omgångar. I 21 matcher! Sedan började det hacka lite. Men vi är seriens bästa lag och plockade fram det som behövdes.

Tränarkollegan Magnus ”Bloody” Nilsson instämmer.

– Det finns en vi ska inte förlora-mentalitet och en tjurighet i Torns IF som jag känner igen från min tid som spelare och ledare i Kirseberg IF. Plus att Torn, precis som Kirseberg då, har spelare som stannar i klubben en längre tid och känner för den. Det här var och är hur kul som helst och att det kom i den här omgången var vi som sagt inte förberedda på. Att Lunds BK eller Hässleholms IF skulle kunna förlora fanns ju med i bilden, men inte båda…

Men precis det hände.

Hässleholms IF föll med 2-4 mot Lindsdals IF och Lunds BK förlorade med 1-2 borta mot Räppe. LBK reducerade visserligen genom Martin Johansson i den 83:e minuter och hade sedan ett massivt tryck mot Räppemålet, men någon kvittering kom aldrig.

Därmed räckte Torns IF:s stabila 2-0-vinst och de två målen av André Johansson och Niclas Lundberg.

Efter matchen hyllade Richard Ringhov kollektivet och traditionen.

– Vi har en haft en kontinuitet i laget. Ta bara en sådan sak som att vår assisterande tränare Victor Edsheim varit 14 år i föreningen och att Tomas Martinsson som skadade sig i somras och Daniel Thulin som gjorde det förra veckan båda satt med på bänken idag.

– Jag vill även göra som förre förbundskaptenen Tommy Svensson och lyfta fram dem som inte spelat så mycket, men som stöttat ändå. Vi har 8-10 spelare som hela tiden jobbat och slitit och aldrig gnällt. De är också en stor del av framgången.

Och även om det inte är officiellt än kunde han inte riktigt hålla sig när han skulle svara på frågan om det blir han och Magnus Nilsson som tränar laget även i division 1?

– Det är ju väldigt svårt att sluta nu, föra upp ett lag till division 1 och sedan inte fortsätta hade nästan känts konstigt. Så visst finns det mycket som talar för att vi är kvar.

– Tänk, nästa år kan Torns IF spela på Kopparvallen eller Ullevi och hur många lag i Skåne är egentligen före oss nu om man gör en aktuelll ranking? MFF, TFF, HIF, BoiS, Ängelholm och än så länge FC Rosengård, men de trillar ju ner.

Med tiden har det dessutom utvecklats en hat-kärlek mellan Torns IF och Lunds BK i kampen om att vara bäst i Lundabygden. LBK har utmanats och har nu trillat av tronen.

– Hatkärlek är fel, det finns ingen kärlek alls står Daniel Thulin och ropar här i bakgrunden. Fast visst hade det var kul om Lunds BK också gått upp och vi fått tampas vidare i samma serie nästa säsong. Vi vann i alla fall serien så oavsett om de går upp eller inte är det vi som är bäst och ska rankas högst, betonar Richard ”Kalle” Ringhov

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close