FotbollMalmö FFNyheter

Jonnie Fedel: Finns ingen plats att spela Allan

MFF har ovanligt många målvakter, alla med en unik stil, men det finns en röd tråd och det är Jonnie Fedel som står för den.

Ända sedan han för tio år sedan ersatte Mats Svensson som målvaktstränare har han haft en genomtänkt och konsekvent idé hur en målvakt i MFF ska jobba. Något förenklat handlar det om att stå rätt, agera lugnt och vara där bollen kommer istället för att flaxa runt och vara spektakulär. Inga sprattelgubbar, tack.

– Det kan låta lite tråkigt, men vi målvakter måste vara konsekventa. Någon plats för utsvävningar eller att spela Allan finns inte. Jag har hela tiden följt en idé och sedan har jag försökt utveckla den i mötet med internationell fotboll och försökt att så mycket som möjligt implementera den hos målvakterna vi haft och har i MFF, säger Jonnie Fedel.

– Tittar man på resultatet syns det ju också att vi haft en hel del bra målvakter. Men vi har fått jobba med det. Johan Wiland hade ju inte den stilen när han kom hit precis. Han är dock så professionell ut i fingerspetsarna att han köpte idén. Det var aldrig några problem, vi hade en bra dialog och högt i tak som alltid. Sedan jobbade vi oss gemensamt fram till prestationerna han stod för. Jag har följt honom i Hammarby och tycker att det vi diskuterade och kom fram till, den nivån bibehåller han nu.

Jonnie Fedel betonar att det inte är en envägskommunikation. Tillsammans diskuterar man fram vad som är bäst för de olika målvakterna och hur man ska jobba på att förbättra prestationen. Alla startar med sin egen stil och det går inte att kräva att alla ska göra likadant eller överge det de är bra på. Men i grunden finns det röda tråden.

Om förre AIK-målvakten Patrik Carlgren till exempel skulle värvas till MFF stämmer han i utgångsläget inte alls in i bilden av hur MFF vill att en målvakt ska jobba.

– Han faller inte in i tråden, det stämmer. Om han skulle komma hit hade vi dock diskuterat och sedan hade vi hittat ett sätt att jobba som är bra för honom och MFF.

170110 Malmš FFs mŒlvaktstrŠnaren Jonnie Fedel under Œrets fšrsta fotbollstrŠning med Malmš FF 10 januari 2017 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35272

Nyligen förlängde MFF kontraktet med till Trelleborgs FF utlånade Marko Johansson till och med 2020. I det beslutet hade Jonnie Fedel ett stort inflytande och eftersom han gör vissa pass som tränare även i TFF har han verkligen god koll på den 19-årige talangens insatser i Superettan.

– Marko har tagit stora steg i år Han har mognat som människa och även som fotbollsspelare. Utlåningsavtalet som vi gjort med Trelleborgs FF har varit till stor nytta för honom. Superettan är en helt annan nivå än om han stått i U21 och U19 här och tack vare att han fokuserat och lyssnat på det vi pratat om har han klarat av det. Mest har han nog utvecklat mognaden i sitt spel.

Förutom de etablerade målvakterna Johan Dahlin och Fredrik Andersson samt Marko Johansson har MFF ytterligare tre unga målvakter i Sixten Mohlin, Jakob Tånnander och Mathias Nilsson. Mohlin har varit utlånad i flera säsonger, men har kontrakt även 2018. Tånnander och Nilsson finns med bland de sex talangerna som MFF flyttat upp som nya lärlingar i A-truppen till nästa säsong.

Jonnie Fedel har givetvis koll på dem också, inte minst Mathias Nilsson som redan ofta tränat med A-truppen.

– Mathias hade jag i träning lite redan ifjor. Från det har han blivit mer stabil och mer fysiskt förberedd för det vi håller på med. Jag tycker att han gör det bra i vår trupp. Han är bra på fötterna, men han kan bli övermodig och göra misstag som tydligen skett i U19 någon gång. Fast egentligen tycker jag att det är bra för det visar att han vågar. Nu gäller det bara att fokusera på när han ska våga och när han måste hålla sig inom ramarna vi bestämt.

Jakob Tånnander har spelat hela säsongen i division 2 för Österlen FF och har som 17-åring en ovanligt stor erfarenhet av A-lagsfotboll. Förra året spelade han flera matcher när han var utlånad till Högaborgs BK och han var bara 15 år när han gjorde sin seniordebut i Lunds BK.

– Jakob har jag inte haft så mycket i år, han har kommit och gått. Jag har heller inte sett några matcher med Österlen, men vad jag förstått har det mestadels varit positiva insatser.

– Just nu kan jag heller inte rangordna målvakterna mer än att Johan och Fredrik är var dom är. Sedan får vi se vilka vi ska låna ut och agera från det. Mathias vet jag mer om eftersom han varit här och Jakob får vi göra en bättre utvärdering på. Sixten tränade med oss i somras och han har gjort det bra i Kristianstad FC.

170629 MŒlvakt Johan Dahlin och mŒlvaktstrŠnaren Jonnie Fedel under Malmš FFs trŠning den 29 juni 2017 i Malmš. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166

Kan man ha sex målvakter i en trupp?

– På kontrakt, varför inte? Vi har ju tre-fyra på nästan varje position bland utespelarna. Sex målvakter på plats? Nej. Då blir det omöjligt att ge speltid till alla. Därför får vi jobba med utlåningar och det är bra för klubben. För när allt kommer till kritan är det nödvändigt för klubben att ha många duktiga målvakter och sedan är det upp till målvakterna om de vill bli bättre och utvecklas. Det är inte upp till klubben utan det är upp till målvakterna.

– Och den röda linjen ska ligga fast. Även om målvakterna inte är här utan utlånade kan man implementera den linjen, inte minst när de kommer tillbaka hit. Men än en gång, det är upp till dem att förkovra sig.

Vilka av målvakterna du haft i MFF har haft svårast och lättast att anpassa sig inom ramarna för sättet du vill att de ska jobba?

– Alla har tagit sin tid att acklimatisera. Men den jag trodde skulle bli den svåraste var Johan Wiland. Fast med den professionalism och inställning han visade så blev han nästan den lättaste. Vi hittade varandra rätt snabbt och det är som sagt alltid högt i tak när vi pratar. Målvakterna får lov att uttrycka sig och när vi sitter i målvaktsgruppen därinne och analyserar både motståndarna och matchen vi spelat ska vi tåla kritik. Det ska ges och tas och kritiken ska vara konstruktiv.

– Samma gäller träningarna. Jag ska vara med hela tiden och ge feedback. Vi målvakter rör oss dessutom på en mindre yta än utespelarna och den ytan vi är på ska vi kontrollera till 100 procent. Det är svårare för en utespelare att ha koll på hela ytan de rör sig på. Men vi har den lilla ytan och den ska vi kontrollera, betonar Jonnie Fedel.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close