FotbollNyheter

Målsättningen är att Torns IF ska slippa flytta in till Lund

Nu när avancemanget är klart intensifieras arbetet för att göra det möjligt för Torns IF att spela kvar hemma i Stångby även i division 1.

– Vi har precis sänt ett mail från förvaltningen till Svenska Fotbollförbundet där vi begär att en representant från förbundet så snart som överhuvudtaget möjligt kommer ner och inspekterar Tornvallen. Helst direkt så att vi vet vad vi har att förhålla oss till, säger Dan Kanter, fritid- och idrottschef i Lunds kommun.

– Sedan har vi och Torns IF redan haft kontakt flera gånger och klubben har förberett frågan ett tag nu. Torns IF vill givetvis spela kvar, jag vill att de ska vara kvar och tillsammans ska vi göra vad vi kan. Sedan måste ju alla kostnader vara försvarbara också och någonstans måste vi väga in att det redan finns en idrottsplats i Lund som är godkänd för division 1 och mer därtill, nämligen Klostergården.

Dan Kanter betonar dessutom att ett eventuellt spel för Torns IF på Klostergården (bilden, foto: Bildbyrån) inte påverkas av om Lunds BK också avancerar till division 1. Med en omgång kvar av division 2 östra står striden om kvalplatsen uppåt mellan LBK och Hässleholms IF. Det kan alltså bli två nya division 1-lag i Lunds kommun nästa säsong.

– Att lägga både Lunds BK:s och Torns IF:s matcher på Klostergården i division 1 ser jag inte som något praktiskt problem alls. Utrymmet finns.

– Däremot förstår jag som sagt fullt ut Torns IF:s önskan om att inte behöva flytta. Det är ett byalag, eller vad man ska kalla det, från Stångby som gjort något fantastiskt och hör hemma i Stångby. Första året i den nya serien finns det även en del möjligheter till dispenser. Det är ytterligare ett skäl att snabbt få ner en inspektör från förbundet så att vi vet vad vi har att rätta oss efter, säger Dan Kanter.

I Svenska Fotbollförbundets arenakrav för division 1 herrar finns 30 tvingande regler plus ytterligare sju rekommendationer.

Det som måste åtgärdas är kraven som handlar om säkerhet och tillgänglighet. Bland annat ska hela anläggningen “vara inhägnad med stängsel/staket av så god kvalitet att det inte medger intrång utan hjälp eller redskap”, “spelplanen ska avgränsas genom staket eller räcke av en höjd av lägst 90 cm på så sätt att det klart framgår var gränsen går för var publiken får vistas” och “spelare, ledare och domares väg in till spelplanen ska vara skyddad/säkrad. Sådant skydd ska verkställas med hjälp av vakter, publikvärdar, staket och/eller spelartunnel”.

Man måste även kunna avgränsa gästande lags supportrar: “När SvFF anvisar att det föreligger risk för ordningsstörningar ska arrangerande förening inrätta klart avgränsade sektioner för såväl hemmalagets som bortalagets supportrar med möjlighet att utöka respektive sektion om behov föreligger. Dessa sektioner ska ha egna in- och utpasseringar med spärrar och det ska finnas tillgång till servering och toaletter inom respektive avgränsat område. Sektioneringen ska vara godkänd av polis och räddningstjänst.”

Dryck får heller inte säljas i glasflaska eller aluminiumburk.

Sedan fortsätter det med krav på hur omklädningsrummen ska se ut, övertäckta spelarbänkar för minst tolv personer, att platserna på sittplatsläktaren ska vara numrerade, resultattavla, permanenta arbetsplatser för media under tak med arbetsbänkar, internetanslutning, handikapplatser med särskild toalett i nära anslutning, en toalett per 200 åskådare, särskilda parkeringar för domare,, spelarbussar och supporterbussar och så vidare.

Den troligen tyngsta investeringen ryms inte under de 30 tvingande kraven utan under rekommendationer. Där står i en av paragraferna: “Anläggningen bör inneha installerad planbelysning som inte understiger 800 lux vertikalt”.

– Belysningen har vi tänkt åtgärda, det är bra för alla lagen i klubben att kunna träna på kvällarna. Men 800 lux är betydligt mer, kanske dubbelt upp, och väsentligt dyrare än den vi hade tänkt oss. Vi måste även titta på riktningen av ljuset och se till att vi inte råkar lysa upp hela Stångby, säger Dan Kanter.

Får du många kommentarer om att just du som är en av Lunds BK:s allra största spelar- och tränarprofiler genom åren ska göra det så bra som möjligt för Torn?

– Hehe, det kan hända. Men det påverkar defintivt inte någonting. Min dröm är att vi nästa år ska ha både Torns IF och Lunds BK i division 1 och att de ska spela på sina egna idrottsplatser. säger Dan Kanter.

Ole Törner

Fotnot: För er som vill nörda ner er riktigt ordentligt i vad Fotbollförbundet kräver/önskar av lagen i division 1 herrar finns en länk till hela dokumentet här.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close