Nyheter

Engelholms tränare: Vi ska försöka vinna i år igen

Engelholms Volleybollsällskap har vunnit Elitserien tre år i rad. Nyligen drog Elitserien igång igen och tränaren, Per-Anders Sääf, ser fram emot en ny framgångsrik säsong med EVS, en säsong med spel i både Elitserien och Öresundsligan.

Han har en gedigen spelarkarriär bakom sig. 394 A-landskamper, EM-silver, OS-deltagande och en internationell klubblagskarriär med spel i Italien, Tyskland och Grekland. Efter att ha lämnat Hylte/Halmstad, där han på två säsonger vann två SM-guld med både dam- och herrlaget, påbörjade han precis sin fjärde säsong som tränare för EVS damlag. En säsong han ser fram emot och menar att EVS är ett bättre lag nu jämfört med förra säsongen.
– I år har vi lite bättre lag än vanligt. Vi har egentligen bara kvar Fanny Andersson, Klara Andersson och Tilde Thun från förra året.

Ett problem för volleybollklubbar är att stora delar av lagens spelare ofta försvinner mellan två säsonger. För EVS gäller samma sak och till denna säsong är det endast tre spelare kvar från föregående säsong. En siffra som Sääf dock är nöjd med.
– Det är så varje år. Detta året är det faktiskt många kvar från föregående säsong. Det gör det lite lättare att bygga vidare i år.

Styrkan i laget, hävdar Sääf, är kantspelet och att man fått behålla lagets passare till denna säsong. För att laget ska bli ännu bättre krävs det att få upp spelförståelsen och öka interaktionen mellan de nya spelarna i laget.
– Styrkan är att vi har väldigt mycket kraft från kanterna och att vi har en passare som är här för tredje året i rad. Däri ligger våra styrkor.
– Komma upp i kvalitet och få upp spelförståelsen. Öka interaktionen mellan spelarna. Svagheten är ju som vanligt att det är många nya som ska spela ihop sig. Vi har flera, väldigt gröna, kort i mitten.

Men trots detta är målsättningen solklar för Elitseriesäsongen med EVS, det fjärde raka guldet ska bärgas.
– Vi ska försöka vinna i år igen.

Utöver spel i svenska Elitserien deltar EVS också Öresundsligan, en liga för svenska och danska toppklubbar i Öresundsregionen. Öresundsligan är en liga han gillar att delta i och menar att det är något som utvecklar EVS.
– Vi har deltagit i den i två år, detta blir tredje året. Det är bra för oss att få internationella matcher. Istället för att bara ha träningsmatcher mot internationellt motstånd så räknar vi poängen.
– Det är kul att spela mot bättre lag. Sverige och Danmark har inte två fulla ligor där alla lag är lika bra. Det är väldigt trevligt att spela mot lag man får kämpa extra mycket mot, och då är Öresundsligan ett steg i den riktningen. Det är jättepositivt för alla inblandade, avslutar Sääf.

Rasmus Hansson
Foto: Mathilda Ahlberg, Bildbyrån

Relaterade artiklar

Close