IK LåganNyheter

Lågans damer har tänt till med Fröborg

IK Lågans damer fick en gratisplats till division två – och tog den.
Tränarposten var dock länge oklar och när Martin Fröborg väl tog uppdraget och insåg vad han hade att jobba med var han först mer än lovligt skeptisk. Men…
– Plötsligt rasslade det till. Allt har förbättrats på väldigt kort tid, myser den 26-årige tränaren.

Det är mycket nytt kring IK Lågans båda representationslag. Herrlaget har fått ny tränare och satsar långsiktigt. Och på damsidan är det inte annorlunda.
Under Martin Fröborgs ledningen har division två-damerna tagit stora kliv i utvecklingen, snabbt.

Fröborg har själv en intressant bakgrund. Som spelare nådde han Allsvenskan med Hästö (dagens HIF Karlskrona) och gick sedan till Vinslöv där det blev både division ett och Allsvenskan. Karriären avslutades dock tidigt.
– Egentligen var jag lite för liten för att spela mittsexa, man fick offra kroppen lite för mycket och jag har fortfarande ont.
Men du är ju bara 26 år? Inte det minsta sugen på att smygcomebacka i division två där Lågans herrar lirar…?
– Nej nej. Förra säsongen testade jag lite med Trelleborg eftersom jag tränade deras division två-damer då. Men kroppen höll inte mer än några veckor.
Hur ser du på rollen som tränare då?
– Den är djäkligt rolig och utvecklande. Under den första säsongen lärde mig väldigt mycket – som hur man får ut mest utav spelare. Jag hade inte funderat på det så mycket tidigare utan som spelare mest gjort som tränaren sa.

Martin under den aktiva perioden i Vinslöv.
Martin under den aktiva perioden i Vinslöv.

Så – vad har du nu för tränarambitioner?
– Bra fråga, säger Martin något vilset.
– Jag har helt ärligt inte specificerat det för mig själv. Det är djäkligt oklart. Jag är från HK Eklöven i Östra Blekinge, Jämjö, och brinner för att hjälpa mindre föreningar – som IK Lågan. Tränarbiten är något jag nyss förstått storheten i.
Plan A var att Martin Fröborg skulle fortsätta i Trelleborg, men av olika skäl fick han bryta där i början av augusti.
– Efter det att nyheten varit ute i två timmar ringde Lågans ordförande Anders Nilsson och vi träffades dagen efter. Någon vecka senare höll jag i min första träning. Jag har ingen tränarutbildning alls.
Vad gör du i det civila?
– Jag bor i Malmö och pluggar på Högskolan till energispecialist efter att ha tagit miljövetarexamen förra året. Det enda jobb jag haft är inom handbollen.
Så snart står du där med studieskulder på någon miljon och jobberbjudanden från olika energibolag – som du väjer bort för att bli handbollstränare?
– Haha, ja, vem vet? Kanske det.

Vad har du fått för intryck av Lågan?
– Det är väldigt tacksamt att vara tränare för detta laget. De har fått ihop bra folk runtomkring som vill att det ska gå bra och det finns förutsättningar inom organisationen. Många gånger kan det vara en bristvara.
– Nu när jag har varit här i en och en halv månad kan jag konstatera att det är väldigt träningsvilliga tjejer som litar på vad jag säger. På kort tid har vi utvecklat otroligt mycket.
Som vad?
– På första träningen tänkte jag att “denna säsongen kommer att bli tuff”. Jag kan ju division två för damer och vet vad som krävs. Jag trodde att vi skulle vara redo tidigast vid jul för att kanske ta poäng mot något lag. Det fanns ingen struktur och inga ramar och ett försvarsspel som inte funkar i division två.
– Vi fick börja träna på lite av allt och vissa saker pushade jag extra hårt för. Plötsligt rasslade det till – och det blev uppenbart att vi hade övat på helt rätt grejer.
– Jag har gjort misstag i Trelleborg som jag lärt mig utav och tjejerna är tillräckligt bra för att kunna styras. Numer kan jag be dem spela en match genom att hoppa å ett ben, och de kommer att göra det och ändå tro på seger.
Försvarsmässigt har det sett väldigt bra ut. Vi vet att det fungerar – och då blir det enklare.
Vad har du att jobba med?
– En ambitiös grupp på 15-18 tjejer i en rätt ung skara. Jag har nyss lärt mig alla namnen och vet knappt hur gamla de är.

Hur kommer säsongen att sluta?
– Vi samlade truppen för några helger sedan och kom överens om att målsättningen är att hänga kvar. Utvecklas vi vidare i denna takt blir det inga problem. H43, Kävlinge, HK Helsingborg och Dalhem är lag som alla satsar hårt och blir svåra att hota.

Christoffer Ekmark

Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Close