FC RosengårdFotbollNyheter

Mittag först av alla att nå 50 Champions League-mål

FC Rosengård hade inga som helst problem med att besegra Olimpia Cluj med 4-0 och avancera med sammanlagt 5-0 i Champions League. Men Anja Mittags 1-0-mål var både historiskt och vackert.

När hon volleysköt i krysset (bilden, Foto: Bildbyrån) var det hennes 50:e Champions League-mål i karriären. Ingen annan har gjort fler än 48 så hon ledde damernas skytteliga redan innan, men att bli först att nå 50 jämnt var något alldeles extra.

– Det säger ju att jag är gammal också, skämtade hon.

– Men visst är det stort! Jag har haft koll ganska länge på att mitt nästa mål skulle bli historiskt och det har dröjt. I Wolfsburg fick jag ju inte spela så mycket. Mål nummer 49 gjorde jag faktiskt med Paris Saint Germain mot Örebro, mindes den 32-åriga storskytten.

När hon fick frågan om hon kom ihåg det allra första Champions League-målet funderade hon dock länge och erkände till slut att det gjorde hon inte.

– Det måste ha varit i Potsdam. Men när och hur det gick till kan jag inte plocka fram.

Att hon fått vänta på mål nummer 50 är närmast en underdrift. 49-målet mot Örebro gjorde hon den 11 november 2015, för nästan två år sedan.

Så här ser – enligt Uefa.com – toppen ut i damernas CL-skytteliga:

50 mål: Anja Mittag, Tyskland (Turbine Potsdam, LDB FC Malmö/FC Rosengård, Paris Saint-Germain och Wolfsburg).

48 mål: Conny Pohlers, Tyskland (Turbine Potsdam, Frankfurt och Wolfsburg).

46 mål: Marta, Brasilien (Umeå, Tyresö och FC Rosengård).

42 mål: Lotta Schelin, Sverige (Lyon och FC Rosengård).

40 mål: Nina Burger, Österrike (Neulengbach).

39 mål: Hanna Ljungberg, Sverige (Umeå).

38 mål: Camille Abily, Frankrike (Montpellier och Lyon) och Inka Grings, Tyskland (Duisburg och Zürich).

34 mål: Margrét Lára Vidarsdóttir, Island (Valur Reykjavik och Turbine Potsdam).

33 mål: Eugénie Le Sommer, Frankrike (Lyon).

Anja Mittags mål blev den första halvlekens enda och det tog ett tag innan FC Rosengård fick igång spelet och utnyttjade att man var det i särklass bästa laget.

– Vi hade problem i den första havleken, men efter ett mycket bra snack i pausen lyfte vi kvalitén och det blev bättre i den andra halvleken. Fast vi kom ändå inte upp i nivån vi kan hålla, påpekade FCR-tränaren Malin Levenstad.

171011 RosengŒrds Anja Mittag jublar i mitten efter 1-0 med Alexandra Lowe Riley under fotbollsmatchen i Champions League mellan RosengŒrd och Olimpia Cluj den 11 oktober 2017 i Malmš. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166

Målen kom i alla fall. 2-0 gjorde Iva Landeka, 3-0 satte Hanna Folkesson och 4-0 nickade Glodis Viggosdottir in med full kraft på tilläggstiden. Olimpia från Transylvanien-staden Cluj hade inget bett alls i attackerna och skapade egentligen inte en enda akut målchans på hela matchen. Farligast var det när Anita Asante två gånger passade fel och öppnade för omställningslägen som Cluj dock aldrig var rappt eller bra nog för att utnyttja.

Cluj-målvakten Jillian McVicker fick massor att göra och varvade riktigt bra ingripanden med tappade bollar. Det räckte ändå till att bli utsedd till lagets bäste spelare och hon var full av beundran över motståndet.

– Jag har bara varit proffs i tre månader och lärde mig hur mycket som helst av det här och det gäller hela laget. FC Rosengård är bra, har många mycket duktiga och stora spelare, och jag tror att de kommer attt gå till semifinal, eller till och med final, berömde Jillian McVicker, som kom till Olimpia Cluj från Ohio State i USA.

Vilket lag FC Rosengård får möta i åttondelsfinalen avgörs på måndag när lottningen sker i Nyon i Schweiz. Då är Malmölaget seedat.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close