Nyheter

Skåne – cykellandskapet

Skåne är definitivt ett av de landskap i Sverige som lämpar sig bäst för cykling och det gäller inte bara traditionell landsvägscykling utan också mountainbike. För den som vill ha en utmaning finns också ett flertal olika lopp där man kan mäta sina krafter mot andra skånska cyklister.

Klassiker som passerat 50

Det första som nog de flesta tänker på när de hör Skåne och cykellopp är Ringsjön runt, som alltid avgörs i början av juni och som är något av ett startskott för den skånska cykelsommaren. Klassikern som körts ända sedan år 1966 lockar tusentals cyklister till startlinjen varje år.

I år ställde sig närmare 3 000 cyklister på startlinjen för att cykla de fyra olika sträckorna runt Skånes näst största sjö. Huvudklassen mäter 125 km och sedan ett antal år tillbaka finns även en mountainbikeklass som går av stapeln i skogen runt Frostavallen.

Förutom Ringsjön runt finns även ett antal andra skånska cykellopp, som till exempel Bjäre runt som alltid körs i mitten av augusti med start och mål i Ängelholm.

Föredrar man att cykla i terräng framför att ligga och harva mil efter mil på små landsvägar finns även mountainbikeloppet Snapphaneturen, som körts sedan år 1995 i trakterna kring Hovdala slott strax utanför Hässleholm.

Årets upplaga som kördes i mitten av augusti kördes av runt 400 deltagare. Huvudklassen vanns av Fredrik Ludvigsson, för övrigt bror till Tobias Ludvigsson, som kom på en imponerande sjätteplats i tempoloppet i cykel-VM i norska Bergen i början av september, vilket var något av en högoddsare.

Huruvida det gick att satsa på att Tobias Ludvigsson skulle komma just sexa i VM-tempoloppet ska man väl låta vara osagt, men faktum är att det många oddssajter, bland annat  bet365, numera erbjuder odds även på cykling.

Flera skånska cykelprofiler

Genom åren har Skåne också producerat några prominenta cykelprofiler. Den mest kända är troligtvis Höganässonen Michael “Roddarn” Andersson som under 1990-talet var en av Sveriges mest framgångsrika cyklister.

Hela tre gånger, 1991, 1992 och 2000, vann “Roddarn” Postgirot Open som på den tiden var Sveriges största cykeltävling och som även lockade internationella storheter till Sverige.

Karriärens absoluta höjdpunkt kom utan tvekan i oktober 1999 när “Roddarn” efter en imponerande insats lyckades ta hem silvret i tempoloppet i VM i italienska Treviso och det endast 14 sekunder bakom tysken Jan Ullrich, som vid den tiden var en av världens absolut bästa cyklister.

lisanorden

Source: ‘Lisa Nordén’ by Frankie Fouganthin via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

En annan skåning som från början inte var cyklist, men som på senare tid börjat nå framgångar som cyklist är Lisa Nordén från Kristianstad, mest känd för silvret i triathlon från OS i London 2012.

På senare år har det blivit alltmer cykling för Nordén. I juni vann hon SM i tempo och i augusti kom hon på 17:e plats i tempoloppet i cykel-EM. Återstår nu att se om Lisa Nordén kommer att bli ännu bättre i sadeln till nästa säsong.

Första bilden kommer från:  Pixabay (CC0)

Relaterade artiklar

Back to top button
Close