skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Torns målvakt har gått den långa vägen

Stångbyklubben Torns IF vann i år division 2 och spelar 2018 i division 1. En anledning till att laget lyckades vinna sin serie var lagets starka defensiv och laget släppte, i snitt, in ett mål per match. Målvakten, Philip Mårtensson, var en av anledningarna till de få insläppta målen.

24-årige Philip Mårtensson är målvakten som gått från att spela i division 6 till division 1 på sex år. Denna säsong hjälpte han Torns IF till att vinna division 2 och har, i skrivande stund, hållit nollan i 11 av 25 matcher och varit en starkt bidragande orsak till lagets framgångar. Men att han skulle bli målvakt har inte alltid varit en självklarhet.

Fotbollskarriären startade i Malmöklubben Eriksfälts FF. I tonåren flyttade familjen till Oxie där det blev spel i BK Vången. Då spelade han som anfallare men testade ibland på att vara målvakt på träningarna. Att han inte fortsatte som anfallare har han en allsvensk anfallare att tacka för, nämligen FK Östersundsspelaren Saman Ghoddos.
– Vi gick i samma klass på högstadiet i Oxie. En morgon när vi cyklade till skolan tillsammans sa Saman att jag skulle stå för dem i LB07 på kvällen, han hade snackat med tränaren sa han. Då hade jag berättat för Saman att jag var målvakt ibland. Jag trodde först han skojade, men LB07:s tränare ringde upp mig och berättade att deras målvakt hade brutit armen och frågade mig om jag kunde stå.
– Senare på kvällen åkte vi upp till Helsingborg och mötte HIF på Olympiafältet. Resultatet kommer jag inte ihåg men det måste gått bra för jag fick stanna i LB07. Jag blev förstemålvakt och stod sedan två säsonger i Juniorallsvenskan.

Efter två säsonger i LB07 och Juniorallsvenskan flyttade han tillbaka till BK Vången och blev målvakt i deras A-lag som då spelade i division 6.
– Då hade man väl, mer eller mindre, gett upp tankarna på att en dag kunna satsa på fotbollen.

Sedan 2011 har klättringen i seriesystemet börjat. 2011 spelade han i BK Vången som då spelade i division 6, laget tog en kvalplats till division 5 och lyckades kvalificera sig för femman. Säsongen efter vann samma lag division 5 och kvalificerade sig för division 4. Därefter slogs Oxieklubbarna BK Vången och Oxie IF samman och bildade Oxie SK, där blev det en säsong i division 4.
– Då var jag faktiskt nära på att helt lägga av med fotbollen efter året i division 4 med Oxie SK. Istället hörde BK Olympic av sig och jag bestämde mig för att ge det en chans.
Första året i BK Olympic gick bra och laget vann division 3. Andra året gick däremot sämre och laget trillade ur tvåan direkt.
– Förhoppningsvis sista gången jag åker ur en serie!

Efter säsongen 2016 lämnade han BK Olympic och Torns IF blev nästa klubbadress. Där har han nyss avslutat sin första säsong med laget. En säsong som, minst sagt, gick bra både för honom och för laget.
– Det har varit en fantastisk säsong och vi vann ju serien! Jag fick chansen direkt som förstemålvakt. Vi förlorade första matchen mot IFK Malmö med 4–3 men sen gick vi obesegrade i 21 matcher då vi förlorade mot Hässleholms IF i september.
För att kunna ta nästa steg och utvecklas på plan vet han om att det finns en del saker som behöver förbättras till nästa säsong.
– Jag behöver bli bättre generellt och bli lite mer explosiv. Har kanske också blivit lite för trygg i luftrummet då jag har två långa mittbackar framför mig som nickat undan allt i sin väg. Så fort man går upp en serie måste man utvecklas på allt, även utveckla sina redan starka sidor.
188 centimeter långe Mårtensson är väl medveten om sina styrkor i spelet.
– Jag tycker jag har en ganska bra spelförståelse. Jag är ganska lång så jag har en bra räckvidd också.

Laget vann sedermera serien, före bland annat lokalkonkurrenten Lunds BK, och nästa säsong blir det spel i division 1 för Torns IF. En nivå som han själv inte vill se som sin egen slutdestination.
– Jag hade velat ställas bredvid en allsvensk målvakt för att se vad han gör som inte jag gör och få svart på vitt vad jag kan bli bättre på och vad jag redan gör rätt. Jag tror inte jag är så långt ifrån dem i Allsvenskan.

En som faktiskt fick chansen i en allsvensk klubb, efter att ha vunnit division 2, var Sveriges nuvarande landslagsmålvakt Robin Olsen som tidigare i sin karriär gick från IFK Klagshamn till Malmö FF. En liknande resa tror Philip Mårtensson inte är omöjlig.
– Titta på Robin Olsen till exempel. Han började som tredjemålvakt när han kom till MFF. Hade jag också fått den chansen och fått anpassa mig och växa in i en roll, så som han fick i MFF, tror jag faktiskt att jag hade klarat av det idag.

Just nu arbetar han heltid som plåtslagare, ett slitsamt yrke som är svårt att kombinera med fotbollen på högre nivå. En dag hoppas han kunna satsa fullt ut på fotbollen som ett heltidsyrke, även om han är medveten om att det är bit kvar att vandra.
– Jag kan inte tro att jag ska gå in i en allsvensk klubb redan nu och vara förstemålvakt. Jag förstår ju att man måste fortsätta jobba sig upp och ta mindre steg hela tiden, vilket jag är väldigt beredd att göra.

Även om han en dag själv hoppas spela högre upp än division 1 betonar han att han trivts bra i Stångbyklubben denna säsong.
– Jag har trivts jättebra i Torn i år. Det är en väldigt familjär klubb och det finns många eldsjälar här. Jag måste berömma Mats Holgersson, Peter Barnekow, tränarna Magnus Nilsson och Richard Ringhov och målvaktstränaren Patrik Behm-Fransson. Det är verkligen en jättebra förening, avslutar Mårtensson.

Rasmus Hansson
Foto: Richard Ringhov

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2