Nyheter

Handbollslandskamper till Svalöv

U17-landslaget i handboll startar sin uppladdning inför VM 2018 – i Svalöv.
I nybyggda Heleneborgshallen kommer det att arrangeras två landskamper mot Danmark.
– Vi hoppas att handbollen kan växa sig stark i kommunen igen, säger fritidschef Niklas Finskov.

En damlandskamp mot Tyskland 1961 och en U18-volleybollandskamp i december i fjor. Det är de landslagsbataljer som ägt rum i Svalöv genom åren.
Tills nu.
Den 22-23 november kommer nämligen det svenska U17-landslaget i handboll, under förbundskapten Niklas Harris ledning, till orten och dess nybyggda idrottshall – Heleneborgshallen.
– Vi är jättestolta för detta. Vi vill bredda hallens användningsområden och har väldigt goda förutsättningar för idrott i den här kommunen, säger utbildningschef Roland Tufvesson
– Det gäller att spänna bågen lagom och satsa rätt. Därför är bollskolan är lämplig start rent sportsligt och en landskamp är perfekt för att boosta intresset. Jag tror att vi kommer att fylla hallen och då kommer det att bli fest.

heleneborgshallen-svalov-sporthallsinredning-rantzow-unisport3

Svalöv har de senaste åren varit en utpräglad fotbollskommun och handbollsmässigt varit en vit fläck på den skånska kartan. Investeringen i den nya hallen ger därför möjligheter även på längre sikt.
– Handbollen växer på många ställen i Skåne och varför kan den inte göra det här också? I Svalöv fanns tidigare en klubb som hette GK Pantern (LUGI-profilen Jan Rasmussen var tränare), men det var många år sedan. Kanske kan det bli en ny förening en dag? Detta är första steget. Jag vet att det finns många i kommunen som spelar i handboll, men de måste åka härifrån för att spela i andra klubbar i andra städer. Tanken är att deras barn, när de börjar spela, ska kunna göra det i Svalöv, säger Tufvesson.
Fritidschef Niklas Finskov fyller i:
– Vi hoppas att handbollen kan växa sig stark i kommunen igen. Landskampen och all stöttning vi får på vägen från Eslövs IK är väldigt betydelsefull.

Samarbetet med Eslövs IK är centralt, både vad gäller landskamparrangemanget men även den generella handbollsframtiden i staden. Det är i EIK:s regi all handbollsträning kommer att ske som ett satelitprojekt (se nedan).
– Vi har kommit såpass långt att vi har en massa ansökningar inne för att kunna driva projekten ekonomiskt. Till en början kommer fyra-fem av våra ledare att hålla i bollskolor som drar igång i november, säger Martin Nihlén i EIK.
Vilka åldrar är det som kommer att erbjudas handbollsträning?
– Låg och mellanstadie-elever till en början. Tisdagen den 31:e oktober drar det igång och rekryteringen sker på skolorna. Sedan blir det söndagar från och med vecka 45 som vi kör på kontinuerligt. Förhoppningsvis kan vi utveckla “Svalövsprojektet” efter hand till med mer än bara handboll. Det finns ju många roller i en förening.
Hur har ni det med halltider i Eslöv?
– Vi har det rätt bra, men visst, kanske kan det bli aktuellt för de äldre lagen att komma hit och träna/spela efterhand. Man kan ju faktiskt lägga cuper här också.

Förbundskaptenen Niklas Harris, som idag även har ett finger med i verksamheterna i H43 Lund och Ystads IF, ser fram emot att ge både sina spelare och Svalöv som ort en boost.
– Vi har fått en cool utveckling på det här landslaget och detta blir startskottet för VM i Polen 2018. 20 spelare kommer att vara samlade.
Tidigare i år slutade laget nia i EM efter en svajig start och en strålande avslutning.
– Laget fick tid att utvecklas i EM. Frankrike och Rumänien som vi förlorade mot i gruppspelet innebar att det inte kunde bli någon framskjuten slutplacering. Men sedan vann vi fem raka matcher på övertygande sätt mot lag som pressat de bra lagen. Tyvärr fick vi igång det resultatmässigt lite för sent. Men who cares? I sommar har vi förmodligen medlaljchans i VM – så bra är laget.

Dubbellandskampen mot Danmark sker alltså i Svalöv. Direkt efter det spelas en fyrnationsturnering (Scandiberico) med Portugal, Norge och Spanien och i Burlöv.
– Det blir fem matcher i rad vilket “kostar” några träningar, men det är just matcher man behöver.
Varför just Svalöv?
– Man vill ju gärna komma ut i en mindre ort så att de här landskamperna blir en stor grej, så jag ringde till Emme Adebo på Skånes Handbollsförbund och hörde mig för och fick ett par tips. Hallen här i Svalöv är verkligen jättefin och att spela inför fullsatta läktare (cirka 350 personer) kommer att bli både kul och utvecklande för båda landslagen. I fjor hade vi en lyckad landskamp i Bjärred och det handlar om att se möjligheter. Detta känns optimalt och förbundet har verkligen backat upp vårat gräsrotstänk, säger Harris.

Bild:
Roland Tufvesson, utbildningschef
Niklas Harris, förbundkapten
Martin Nihlén, Eslövs IK
Niklas Finskov, Fritidschef

Christoffer Ekmark

Läs även:

Eslövs IK ger handbollen en chans i Svalöv

Relaterade artiklar

Close