HK MalmöNyheter

Så lyfter handbollen i Burlöv igen

 

Burlöv var länge en klassisk gammal handbollshörna i Malmö.
Efter ett par tomma år är sporten nu på väg att etablera sig igen, mycket tack vare HK Malmös insatser.
– Starten har varit mycket lyckad, säger Malmös klubbchef Mikael Johansson.

Först Burlövs HF och sedan poplaget “Pølsemannen”. Handbollen har haft sin plats i Burlöv i många år – men på senare tid har det varit sparsamt med dubbelstudsar och niometerskast i kommunen.
Tills nu.
En ny hall byggdes mitt i den mest socialt utsatta delen av Burlöv (Burlövshallen) och fritidschefen Jane Andersson villa se en handbollsrenässans. Efter samtal till Skånska Handbollsförbundet som kopplade in Malmö HK så var bollen i rullning. Bokstavligen talat.
– Vår uppgift är att rekrytera barn och få dem att spela handboll, förklarar Mikael Johansson.
Något som är enklare sagt än gjort.
– Svenshög, höghusområdet i Burlöv, är ett prioriterat område. Men integration handlar inte bara om etnicitet. Vi har även gjort rekrytering ute i Åkarp.

burlovshallen

161201 Hjulstaprojektet visar upp sig i paus under handbollsmatchen i Handbollsligan mellan Ricoh och AranŠs den 1 december 2016 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / 135743

Arbetet har pågått sedan i slutet av augusti.
– Nu driver vi bollskola lördagar, söndagar och måndagar för pojkar och flickor födda 2009-2011.
Gensvaret?
– Bra! Senast vi räknade var det 35 barn vilket känns jättebra.
– Nu har vi sökt ytterligare medel från Idrottslyftet och jag tror att vi kan bygga vidare på detta. Kanske genom en tvåstegsfunktion med en fortsättning till våren. Vi hoppas kunna rekrytera fler ledare och bredda åldersgrupperna.
HK Malmös Burlövsprojekt innefattar mer än bara bollskola och ungdomsrekrytering. Det finns “mjuka värden” att belysa.
– En konkret grej som klubben gör är att att använda vår buss för ungdomar från Burlöv och Åkarp – så på lördag hämtar den en massa barn för att köra dem till Baltiska Hallen så att de kan se på Europacupmatchen. Blir det populärt Kanske det är läge att fortsätta med det även inför vanliga Elitseriematcher.
– Många som kommer i kontakt med handboll på det här sättet har ingen relation till sporten sedan tidigare.
HK Malmö vill, förklarar Johansson med stor passion, att integrationsprojekt ska vara en stor del av klubben.
– Det är viktigt ta ansvar i samhället och integreringsarbetet är en del. Vi har något lag på tjejsidan som vi har 14 nationaliteter i. Vi måste ta vara på den verklighet som finns och det känns som att handbollen är på rätt väg i stort.

Mirsad Pecikoza är den pensionerade HK Malmöprofilen som avslutade karriären i våras, men som fortfarande arbetar för klubben – bland annat i just detta Burlövsprojekt.
– Jag är tränare till barnen där och det är fantastiskt kul. I nuläget handlar det mest om lek. Men det känns bra att se föräldrarna följa med sina barn på sådant här och jag hoppas att projektet kan fortsätta, säger “Pepsi”.
– För barnen är det bra träning beträffande motorik, kondition och koordination – men framför allt har de något att göra istället för att stryka på gatorna. Kan de lockas till en idrottsförening betyder det jättemycket.., säger Pecikoza som tränar P04-laget och hjälper till i flera andra u-lag i HK Malmö.

161227 HK Malmšs Mirsad Pecikoza under handbollsmatchen i Handbollsligan mellan HK Malmš och AlingsŒs den 27 december 2016 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA /91556

24-26 november spelas fyrnationsturneringen Scandiberico i Burlöv. F17-landslagen från Sverige, Norge, Portugal och Spanien möter varandra inför, förhoppningsvis, fullsatta (450 personer) läktare. Något som kan lyfta handbollens varumärke ytterligare i området.
Förbundskaptenen Niklas Harris:
– I Burlöv känner man verkligen att handbollen har en stor social funktion. Handbollen betyder någonting och gör skillnad. Att komma ut och rekrytera barn i skolorna i de områdena är väldigt långt från elitverksamheten i LUGI och H65 och så vidare.
Harris minns speciellt en samtal.
– När jag pratade inför en grupp barn i första klass kom det fram en liten tjej och sa “Du har blåa ögon och glasögon, det är precis som min storebrors fotbollstränare… och det är inte så många som har blåa ögon och glasögon”. Och nej, på hennes gård är det inte så många som har blåa ögon. Det får en att vakna upp.
– Handbollen har varit lite dålig där genom åren, på integration.
Harris lyfter fram HK Malmös arbete.
– Detta är det som känns mest socialt av alla de projekt jag varit inblandad i.
– När jag frågade Svenska Handbollsförbundet vart vi skulle ha den här fyrlagsturneringen så var det inte bestämt. Jag ringde till fritidsdirektören i Burlöv och frågade om vi kunde ha det där och bjuda in alla barn gratis. De hoppade på projektet direkt och gör ett fantastiskt arbete.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close