HandbollNyheter

“Trelleborg förtjänar ett lag i eliten”

Trelleborgs HBK Elit misslyckades med att kvala sig upp till division ett i våras.
– Vi har ett bättre lag i år och jag vill vara med och bidra till att Trelleborg får ett handbollslag i eliten igen, säger playmakern Marko Lapcevic.

De senaste åren har Trelleborgs HBK tagit raska kliv i sin utveckling. Ungdomssektionen har växt till sig – men herrlaget stånkar fortsatt vidare på i division två.
– Målet den här säsongen är topp tre och att vi ska ta oss upp till division ett till nästa säsong. Jag tycker personligen att vi borde ha ett lag i Allsvenskan. Trelleborg förtjänar att ha ett lag i eliten. För några år sedan hade man två, säger Marko Lapcevic.

Marko, född och uppvuxen i Trelleborg, har en intressant bakgrund. Eftersom han berikats med dubbla medborgarskap öppnades dörren för några år sedan till det serbiska ungdomslandslaget.
– Jag fick chansen att komma ner på träningsläger i Serbien när jag var 17 och blev sedan uttagen till ett par landskamper. Totalt blev det tre stycken matcher för Serbien – varpå jag blev uttagen till VM i Ungern när jag spelade i HK Malmös U-lag. Men…
Men..?
– Då valde jag att ta en paus från allt med handbollen i några månader för att satsa på skolan, säger den idag 23-årige mittnian.

Handbollskarriären återupptogs efter ett tag, men då varken i något landslag eller i HK Malmö.
– Moderklubben är IFK Trelleborg och jag har genom åren även spelat i Stavstens IF, Trelleborgs HBK, Stavstens Vänner och en runda i Alstermo – där jag drog korsbandet.
Vad gör du privat?
– Pluggar till lärare på Malmö Högskola och har två terminer kvar tills jag är färdigutbildad idrottslärare.
Hur pass seriös är du numera med handbollen? Det har gått sex år sedan du gled in i Sebiens U17-landslag…?
– Personligen är satsningen väldigt seriös, men inte för att bli proffs. Jag vill att staden ska ha ett lag i en högre division och engagerar mig mycket för klubben även utanför handbollsplanen. Det finns alltid uppgifter: som att tvätta kläder eller sköta sociala medier och hemsida.

marko-3 marko-1

Martin Bengtsson (tidigare Håård) är tränare i HBK Elit och vet vad som krävs för att bli ett division ett-lag.
– Han är duktig på att bygga upp föreningen och en struktur runtomkring A-laget som är jätteviktig. Numera finns det både U-lag och juniorlag som fungerar väldigt bra.

Årets säsong har inletts med två raka segrar.
– Vi fick många spelare från Stavstens Vänner när de lade ner och har en nyttig bredd med 17-18 man på träningarna. Det gör att vi får högre kvalitet på träningen och alltid kan spela tvåmål. Extra kul är det att vi i princip bara är Trelleborgare i laget.
Kvalitetsmässigt då?
– Jag tycker att vi är aningen bättre i år.
Din roll i laget?
– På banan är jag playmaker och spelfördelare. Helst vill jag sätta min lagkamrater i läge, men jag kan själv göra mål också, säger Marko som står på 14 baljor efter två matcher (13+1).
Hur är intresset i staden?
– Det beror på vilken match vi spelar. När laget kvalade till division ett i fjor var det 700 personer på läktaren. Senast var det 135, men det krockade med SM-finalen i Rugby. Jag hoppas och tror att publiken kommer i takt med att vi presterar på banan. Det finns ju en handbollshistoria i staden. Men du vet… TFF spelar i Superettan och de har svårt att locka folk även där. Vi krigar på och måste först och främst ta ett steg uppåt i seriesystemet.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close