FotbollNyheter

Eskilsminne föll i seriefinalen

Serieledaren Eskilsminne IF tog emot tabelltvåan Tvååkers IF i en direkt seriefinal i division 2 Västra Götalands sista omgång. En direktplats till division 1 nästa säsong stod på spel och det skiljde endast en poäng mellan lagen inför dagens match. Det skulle bli en jämn kamp i regnet med två gamla storspelare som tränare i vars ett bås, Martin Pringle i Eskilsminne och Mattias Lindström i Tvååker.

Förutsättningarna inför matchen var enkla. Båda lagen behövde vinna för att vara säkra på avancemang. Tabelltrean Sävedalens IF hade, vid oavgjort i seriefinalen, chans att gå förbi. Utöver det hade Dalstorps IF på fjärde plats chans att ta sno åt sig en kvalplats om resultaten gick deras väg.
Regnet öste ner på Harlyckans IP i Helsingborg. Tvååkersupportrarna hade intagit hela huvudarenan och bredvid den, ståendes i regnet, fick en tapper skara på cirka 20 Eskilsminneungdomar stötta sitt lag.

Det var två, märkbart nervösa lag som ställdes mot varandra.
Efter en inledning med mycket slarv och en del misstag tog Tvååkers IF ledningen i den 23:e minuten av Perparim Beqaj då han nickade in bollen efter inlägg från högerkanten.
Tvååker upp i serieledning i och med det målet då Sävedalen samtidigt låg under i sin match.
Efter målet lyfte Eskilsminne upp sitt spel men lyckades inte skapa några direkta målchanser. Tvååker bevakade ledningen och försvararna hade koll på Eskilsminneanfallarna.
0–1 stod sig halvleken ut.

Kvitteringsmålet från Eskilsminne skulle inte vänta på sig alltför länge efter halvtidsvilan.
I den 49:e minuten nådde Philip Petersson högst på en hörna och knoppade in 1–1.
Eskilsminne tillbaka i förarsätet tabellmässigt då Sävedalen fortsatt låg under.
Efter kvitteringsmålet satsade Tvååker på ett primitivare spel med mycket långbollar, något som skulle ge utdelning.
I den 74:e minuten kom Tvååkers ledningsmål. Efter en något tilltrasslad situation i Eskilsminnes straffområde hamnade bollen i mål bakom Anton Olsson i Eskilsminnemålet och vild glädje utbröt i Tvååkerlägret, främst Mattias Lindström som gjorde en rejäl vurpa i det våta gräset. 1–2 och Tvååker åter i ledning i tabellen.

Eskilsminne kom inte närmre än en klockren stolpträff av lagkapten Mathias Unkuri i den 77:e minuten och Tvååker höll ut resten av matchen. Därmed spelar Mattias Lindströms lag i division 1 nästa säsong.
Efter matchen var Tvååkertränaren nöjd.
– Vi är jätteglada men det är lite känslosamt. Som tränare blir man stolt över spelarna.
– Det var ett ställningskrig och inget av lagen var intresserade av att spela någon skönfotboll. Det är kanske inget man ska börja med en sån här match. Det är små marginaler i en match som kunde slutat hur som helst.
– Nu ska vi fira i Tvååker, det har jag aldrig gjort kan jag säga. Vi ska välta Tvååker!

En annan före detta HIF-spelare, Martin Pringle, i Eskilsminnelägret var mer nedtonad efter matchen.
– Så här direkt efter matchen är vi besvikna över att vi förlora matchen. Vi har varit starka på hemmaplan och trodde att vi skulle göra en bättre insats.
– Det var en svår match och det är inte många spelare i laget som varit med i den här situationen tidigare.
– Det var i våra egna händer och ibland kan det bli lite för stort för spelarna att ha det i egna händer. Det är dem här matcherna som ger erfarenhet.

I och med att både Sävedalen och Dalstorp tappade poäng i sina matcher innebär det att Eskilsminne tog kvalplatsen till division 1. Där ställs man mot Lunds BK och tvåan från Norra Götaland-serien (avgörs imorgon) i en rak serie där två lag går till division 1.
I andra delen av tabellen noteras, ur ett skånskt perspektiv, att Höganäs BK förlorade sin match mot Hittarps IK och trillar därmed ur division 2.

Rasmus Hansson
Foto: Mathilda Ahlberg, Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close