H65HandbollHandbollsbloggenIFK KristianstadLUGINyheter

Talangfabriken, Champions League & 50-åringar i div 4

Vilken handbollsdag!

Vi kan ju börja med IFK Kristianstads nya örfil i Champions League.
Nantes, med sin djävla skolorkester och sin enerverande speaker, vann med 36-25 och det är inte svårt att analysera den här fighten.
Fransoserna var bättre på PRECIS allt.
Det var pojkar mot män och det ter sig uppenbart att dagens IFK Kristianstad är långt ifrån så bra som de KAN vara.
Det tuffa spelschemat kan vara en orsak. Tränarmaskineriet som gnisslat kan vara en annan.

Nantes SKA oavsett vinna en sådan här match, det får vi inte glömma, och jag får en känsla, om man nu ska ta sociala medier och folks uttryck där på en gnutta allvar, att förväntningarna på dagens IFK Kristianstad är en aning onyanserade. Åtminstone i CL. Säkert även från min sida (även om jag står för kritiken efter Ungern-torsken).
Laget har haft ett par magiska fullträffar i CL här och där och varit nära mot bra lag ytterligare ett par gånger. Men då har laget maxpresterat och framför allt – haft Nebojsa Simic mellan stolparna.
En målvakt i zonen kan göra resten av ett försvar rejält mycket bättre. Den där galenskapen har jag saknat i dagens IFK.

***

Det tog lite tid för båda LUGI-lagen att skaka av sig sina respektive motståndare i dagens dubbelarrangemang i Sparbanken Skåne Arena. Men de gjorde det – och gladast var naturligtvis damlaget. Jag kan tänka mig att det var en rejäl suck av lättnad åtminstone, efter att ha spelat fem tävlingsmatcher utan att få vinna.

I matchen mot Västerås var det två lag med hög intensitet i försvarsarbetet, slutresultatet 19-17 vittnar om inte annat om det och jag vill inte påstå att det var någon målvakt som glänste.
Det var precis raka motsatsen till match jämfört med Eslöv-H65 (28-42) – där försvaren många gånger var alldeles för givmilda. Hur som helst var det en viktig LUGI-seger, som satt relativt hårt åt. En tredje förlust på fyra SHE-matcher hade nog lett till att många hamnat på en psykiskt mörk plats i det där omklädningsrummet.
Nu har LUGI arbetsro.

Noterbart i övrigt från omgången: Sävehof imponerade INTE när de vann mot Önnered och Skara knäppte minsann Skövde på näsan i ett laddat derby

***

LUGI:s herrar har vunnit de matcher de “ska” vinna och dagens triumf över krislaget Ricoh, som nu har åtta raka förluster, var en klassisk inmåttning av tränare Axnér. 25-20 stannade det vid efter lite bonusmål i slutminuterna.

Ledningen var oftast knapp, men relativt säker, och flera av juniorerna fick komma in och bidra och spela in sig mot “passande” motstånd. Samtliga 14 spelare fick speltid, däribland Anton Karlsson (99:a), Karl Wallinius (99:a), och Johan Palm (00:a) Lägg därtill tre 98:or, varav en hette Alfred Jönsson (åtta mål).
Talangfabrik var det.

LUGI quatre points.

Noterbart 1: Farbror Nemanja Milosevic var “enbart” assisterande tränare och det är en roll vi nog får vänja oss vid att se honom spela. Dessutom Wickman Modigh gjorde sin, vad jag hunnit se, bästa match för säsongen.

Noterbart 2: Jag har lyft fram den absurda toleransskillnaden på herr- och damhandboll tidigare beträffande spelarnas “dialog” med domarna. Inom herrhandbollen vrålas det ohyggliga utdömningar från både spelare och tränare – oftast utan påföljder.
Damerna har en HELT annan nivå att anpassa åt.
Utan att veta vad Marie Wall skrek åt en av bröderna Gomér – efter en diskutabel tvåa – så fick hon direkt en bonusutvisning.
När någon av bröderna Gomér blev minst lika ifrågasatt i dagens LUGI-match (herrarna), återigen utan att ha en aning om vilka exakta ord som yttrades, så rycktes det på lite axlar.

Jag kan vara snett på det i just detta exempel, men i övrigt hävdar jag bestämt att nivåskillnaden är löjlig. Absurd rentav.
Det är elitdamer med mängder av adrenalin, inte någon bollskola, ribban måste vara högre lagd. Man måste åtminstone få reagera.
Sedan är det en annan fråga att toleransen för vad herrar får säga och hur de får reagera kanske är för hög…
Jag tror, nej vet, att många aktiva skulle uppskatta om den här biten diskuterades av domarkommittén efter säsongen.

***

Kristianstads damer hade fullständig kontroll på BK Heid och noterades för fjärde raka segern i SHE. Asli Iskit bombade in 12 mål (skytteligaledning) och när KHK nu ställs mot Boden (h) och Eslöv (b) kommer de att vara favoriter. Sexa raka segrar? Ja, troligtvis.
Det bästa sättet att skapa intresse för ett lag är att vinna matcher och ha en cirkushäst som tränare. KHK har båda delar.

***

HK Malmö är vidare i EHF-cupen efter 35-21 (sammanlagt 71-48) mot ett turkiskt brödgäng.
Det ska bli spännande att se vart laget tar vägen härnäst. I nästa runda kliver för övrigt LUGI:s herrar in i turneringen.

***

I de lägre serierna noterar vi att:

* IFK Ystad hade tolv olika målskyttar när man mycket enkelt viftade bort Rimbo.

* HK Drott mot Ankaret i en tävlingsmatch låter bara det lite märkligt och det blev en match som verkligen kunde sluta hur som helst. Bjärredslaget ledde med 16-19 i paus, men fick åka hem som förlorare (29-28). Under de sista fyra (!) minuterna gjorde inget av lagen något mål…

* H43:s herr- och damlag som nykomlingar i respektive division två-serie båda samlat full pott. Damerna har tre raka segrar, och förmodligen även herrarna som möter Växjö hemma under söndagen.

* HK Björnen tog säsongens första seger efter en rysare hemma mot Svedala (26-25). 50-årige Bengt Mattsson fick chansen mellan stolparna lite då och då. 46-årige Martin Sevedsson “briljerade” i försvaret och 44-årige Håkan persson gjorde tre strutar. Inför en nästan fullsatt Färsingahallen.
Fan vad glad jag blir när jag ser sådant…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close