Nyheter

Joel Eriksson från Tomelilla tog silver i Formel 3-EM

Joel Eriksson slutade tvåa totalt i 2017 års upplaga av FIA F3 European Championship, europamästerskapet för Formel 3, efter en framgångsrik finalhelg på tyska Hockenheim där han bland annat körde hem säsongens sjunde seger.

Eriksson kom till den sista av säsongens tio deltävlingar stärkt av en dubbelseger senast på österrikiska Red Bull Ring, och fortsatte i samma anda på Hockenheim med näst snabbaste tid i fredagens fria träning.

Därefter fortsatte Eriksson att hålla till i toppen av resultatlistan, med en tredjeplats i kvalet till det första av helgens tre race – som skåningen sedan vann övertygande efter en beslutsam omkörning på engelsmannen Callum Ilott. Tvåa i öppningsheatet blev Ilotts landsman Lando Norris, som – flankerad av Eriksson på pallen – därmed också säkrade årets mästartitel.

– Riktigt kul att få ta en seger så här i finalen. Det var ett tufft race; jag hade sämre däck än de flesta andra men lyckades ta mig upp i ledning på det första varvet, och det var nyckeln, säger Joel Eriksson i ett pressmeddelande.

I och med segern i Race 1 övertog Eriksson andraplatsen totalt i mästerskapet från tyske hemmaföraren Maximilian Günther, och duon kom sedan att utkämpa en hård fight om silvret i helgens två återstående heat.

En fjärdeplats i Race 2 innebar att Eriksson gick in i söndagens direkt avgörande sista lopp med kniven på strupen: förvisso med 12 poängs försprång över Günther i tabellen, men i ett utsatt läge från femte startruta – och med den tyske Mercedes-junioren i pole position. Vid en eventuell Günther-seger var Eriksson tvungen att sluta sämst trea för att säkra den sammanlagda andraplatsen.

Günther gjorde en bra start och behöll ledningen in i första kurvan, samtidigt som Eriksson omedelbart passerade Ilott för fjärde plats.

På varv två kom sedan den så viktiga attacken för tredjeplatsen, när Eriksson dök på innern av Jake Hughes (GBR) in i Spitzkehre-hårnålen. På nästföljande runda passerades även kinesiske Ferrari-adepten Guan Yu Zhou, liksom Ilott en av Günthers teamkamrater, och Eriksson återfanns redan tidigt i loppet som tvåa.

Därefter rådde status quo bland topptrion, med Günther i en behaglig ledning och Eriksson på en lika säker andraplats. Ordningen stod sig också in i mål, vilket alltså innebar att Eriksson säkrade silvermedaljen i Formel 3-EM – fem poäng före Günther.

joel-emtva

– Så grymt skönt att ha lyckats med detta, kommenterar Eriksson. Jag ville verkligen ha det här silvret, och jag visste att de första två-tre varven var avgörande. När jag väl var uppe som tvåa var det bara att bevaka positionen och ta hand om däcken in i mål. Det är härligt att få avsluta säsongen på det här sättet med fem pallplatser och tre segrar på de sista sex racen – det visar verkligen att det är i toppen vi ska vara.
 
Joel Eriksson har under 2017 vunnit sju race, tagit totalt 14 pallplatser, startat i pole position fem gånger och noterats för fyra snabbaste varv. Den 19-årige Team Motopark-föraren avslutar EM-säsongen på 388 inkörda poäng, mer än åtta gånger så många som hans samtliga teamkamrater kört ihop tillsammans.

Slutplaceringen är den bästa någonsin för en Team Motopark-förare i Formel 3-EM.

– Det har varit en bra säsong, det går inte att komma ifrån, avslutar Eriksson. Målet var att vinna titeln, men vi förlorade tyvärr den chansen på grund av kvalproblemen under mitten av säsongen och det är inget vi kan ändra på nu. Vi har visat vilken kapacitet vi har när materialet är med oss och ett EM-silver är inte fy skam. Jag vill verkligen tacka hela gänget på Team Motopark för allt hårt jobb de lagt ner i år; jag är stolt över vad vi har uppnått med relativt små resurser. Tack!

Samtidigt som den ordinarie EM-säsongen nu läggs till handlingarna påbörjas uppladdningen inför den sista anhalten på 2017 års Formel 3-agenda: den stora världsfinalen i Macau, Kina, den 16-19 november. Joel Eriksson kommer till start i det klassiska gatloppet, där han som vanligt representerar Team Motopark, för andra gången i karriären.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication & Thomas Suer / FIA F3

RESULTAT (topp fem)

FIA F3 European Championship | Rd. 10
 Hockenheim, Tyskland

Race 1
1: Joel Eriksson (SWE), 23 varv
2: Lando Norris (GBR), +0.725s
3: Ferdinand Habsburg (AUT), +3.988s
4: Callum Ilott (GBR), +9.036s
5: Jehan Daruvala (IND), +12.520s

Race 2
1: Callum Ilott (GBR), 21 varv
2: Maximilian Günther (GER), +11.339s
3: Guan Yu Zhou (CHN), +14.174s
4: Joel Eriksson (SWE), +14.707s
5: Jake Hughes (GBR), +23.183s

Race 3
1: Maximilian Günther (GER), 22 varv
2: Joel Eriksson (SWE), +3.585s
3: Guan Yu Zhou (CHN), +14.264s
4: Lando Norris (GBR), +14.780s
5: Callum Ilott (GBR), +16.085s

POÄNGSTÄLLNING (topp fem)
Efter 30 av 30 race

1: Lando Norris (GBR), 441 p.
2: Joel Eriksson (SWE), 388 p.
3: Maximilian Günther (GER), 383 p.
4: Callum Ilott (GBR), 344 p.
5: Jake Hughes (GBR), 207 p

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close