HandbollHK MalmöNyheter

Bakslag prövar Månssons tålamod

Efter sin korsbandsskada i vintras, med operation i februari, hade HK Malmös lagkapten Robert Månsson hoppats på comeback runt jultid.
De förhoppningarna kvarstår – trots ett rejält bakslag under läkningsprocessen.
– Det har varit ett par jobbiga vändor, säger Månsson.

Andra halvan av förra säsongen missade Robert Månsson helt. Korsbandsskadan beräknades kosta nio-tio månader och en comeback planerades till jul.
Inledningsvis gick läkningsprocessen och all rehabträning som planerat. Men…
– I mitten av juni, tre dagar innan vi skulle köra igång på allvar med laget, fick jag ok från sjukgymnasten att göra de första spelövningarna utan kroppskontakt. Då började det opererade knät att svullna upp.
– Svullnaden försvann inte. Under tio-elva veckor pendlade den upp och ner utan att man egentligen visste vad det var. Nu har man kommit fram till att det troligen handlar om inflammerad vävnad, som jag gjort ett ingrepp för tidigare – då man skrapar bort aktuell hinna. – Doktorerna tror att knät blir irriterat på grund av vävnaden och då skyddar kroppen sig med att spruta ut ledvätska.
Lösningen?
– Den senaste tiden har jag fått kortison för att få ner svullnaden och det har fungerat. Tanken är, just nu åtminstone, att fortsätta med kortisonet och kanske göra comeback under december.

Kort efter att du fått beskedet om korsbandet betonade du att det gällde att ha tålamod – hellre köra igång en månad senare än att stressa fram någonting. Det är enkel sagt, men är det så enkelt gjort?
– Nej. Man kan lugnt säga att tålamodet får en prövning. Styrkemässigt har jag inte alls långt kvar och fortfarande hoppas jag kunna göra comeback i december. Men vi får se, det är ju lite vecka-för-vecka just nu. Det har varit ett par jobbiga veckor. ibland hinner man knappt få upp hoppet innan man får ett bakslag.

Vad har du för roll i laget nu?
– Lyckligtvis känner jag att jag har en stor roll. Oavsett om det är träning eller match så kan jag bidra som lagkapten på något sätt Man försöker att bidra som någon form av hjälptränare och för statistik på exempelvis vilka spel som vi får utdelning på. Dessutom är jag ett bollplank till Binai Aziz som har en viktig roll som spelfördelare.

I veckan blev det klart att HK Malmö ställs mot Silkeborg i EHF-cupens sista utslagsrunda innan gruppspelet. En tuff lottning och utfallet där avgör om det blir något spel i Europa senare under säsongen för Månsson.
– Det var en spännande lottning för vår del. De är ett väldigt bra lag med starka pjäser på mittsex och en slovensk mittnia som imponerat.
Anders Hallberg (nu i LUGI, tidigare i Silkeborg) anser att Silkeborg är favoriter och bedömde att 60/40 i dansk favör vara en sund chansmedömning?
– De oddsen tar jag lätt.
– Jag tycker att vi i våra matcher mot Sävehof och Kristianstad visat på hög högstakapacitet. Nu gäller det att jobba med att minimera de dåliga perioderna för att inte bli för hårt straffade, säger Månsson.

Christoffer Ekmark

Läs mer:

Blackout vid beskedet – nu vet Månsson mer

Relaterade artiklar

Back to top button
Close