skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Hur mår fotbollen i Oxie?

Oxie SK bildades 2013 efter beslut om att slå samman Oxie IF och BK Vången. Mörka moln har länge skådats över Oxie SK:s himmel och sammanslagningen har, resultatmässigt sett på seniorsidan, inte blivit riktigt så som det var tänkt. Men nu vädrar Oxie SK ny luft.
– Klubben är på uppgång, säger vice ordförande och ansvarige i fotbollsutskottet, Lasse Rehn.

Diskussionen kring Oxieklubbarnas sammanslagning hade länge förts i byn men aldrig verkställts. Är en stor klubb i ett litet upptagningsområde bättre än två mindre klubbar? De båda Oxieklubbarna ansåg detta efter att ha funnits sida vid sidai 25 års tid och tog beslutet att slå samman klubbarna i början av 2013. Året innan var Oxie en välmående fotbollsby, åtminstone på seniorsidan.

BK Vångens damer avancerade från sin division 3-serie och skulle 2013 spela i division 2. Herrlaget i samma förening, då som nykomlingar i division 5, gjorde en stark säsong och låg i toppen av sin tabell. Samtidigt spelade Oxie IF:s herrlag (klubben hade då ingen damsektion) i division 4. Laget hade dock en svajig säsong och låg i bottenskiktet av sin serie.
Det derby som byn aldrig fått uppleva på seniornivå i seriesammanhang hägrade.
Derbyt skulle dock utebli. Av tre olika anledningar.

1. BK Vångens herrar vann division 5 och skulle spela i division 4, klubben hade inför säsongen i division 5 aldrig tidigare spelat högre än division 6.
2. Oxie IF trillade ur division 4.
3. De två klubbarna bestämde, efter säsongen 2012, att slås samman till en och samma klubbdsc_0063

Anledningen?
Få en större klubb i området och slippa konkurrera om samma spelare.

Till en början skördade sammanslagningen frukt.
Herrlaget nådde en kvalplats upp till division 3 men lyckades inte ta klivet upp.
Damerna spelade fortsatt i division 2 och gjorde bra ifrån sig.

Idag ser fotbollsläget annorlunda ut i Oxie. Nästan hela damlaget försvann till Trelleborgs FF för deras elitsatsning och klättring uppåt i seriesystemet. Samtidigt ramlade herrlaget genom i seriesystemet.

Vad var det som hände?
– Det var bristande kommunikation mellan styrelsen och spelartruppen. Dåvarande tränare gick vidare med sin tränarkarriär och styrelsen tog in två tränare utan att ha en bra dialog med spelarna. Det blev ett litet uppror från spelarnas sida som lämnade.
– Vi hade svårt att få ihop lag och fick bland annat använda målvakten från oldboys i någon match. Jag tror vi använde mellan 30–40 spelare bara under vårsäsongen. Det är för många och vi trillade ur fyran.
– Inför förra säsongen i division 5 hade vi en väldigt bra trupp men då strulade det på tränarsidan istället. Då hade vi en trupp bra nog för att kanske till och med gå upp från femman, säger Lasse Rehn om herrlagets dåvarande situation.

På damsidan har det knappast sett ljusare ut för Oxie SK.
– Vi hade duktiga tjejer fram till att Trelleborgs FF gick in och värvade sönder oss. De värvade 17 spelare från oss.
– Förra året inledde vi ett samarbete med Klågerup. I år stod vi på egna ben och tränaren Stefan (Björkegren) försökte in i det sista och gjorde ett jättejobb.
– Tyvärr har vi inga damer idag. Laget fick vi lägga ner för några månader sedan på grund av spelarbrist. Tankar om damlaget har vi lagt på is till nästa säsong. Det finns inget spelarunderlag, säger Lasse Rehn om det som skett i damlaget.

Innan sammanslagningen hade byn, på seniorsidan, ett herrlag i division 4, ett i division 5 och ett damlag i division 2. Idag finns det endast ett herrlag i division 6 och inget damlag. Fallet för Oxie SK på seniorsidan har pågått länge och varit tungt för klubben. Men att klubben skulle gå ut och värva ihop nya lag var det aldrig tal om.

– Nej det var det inte. Det beslut som togs från styrelsen var att vi skulle försöka bromsa fallet bara. Vi bestämde också att inte betala ut några som helst spelarlöner eller skobidrag till seniorerna. Du ska betala din medlems- och träningsavgift om du ska vara med här ute. Någonstans har vi kanske en trebarnsmamma och alla barn spelar här, hon får ju betala medlems- och träningsavgifter. Hur ska vi kunna se henne i ögonen och säga att seniorerna spelar gratis och får betalt? Det går inte att motivera. Det har vi också kört väldigt hårt med och de har börjat acceptera det. Vi spelar ju inte på elitnivå. Vi pratar ju om division 6 och varför spelar du fotboll då? Du gör det för det är roligt.
– Vi är en familje- och breddförening och alla ska få vara med. Det är så vi kör idag också. Att gå ut och värva och betala ut löner och så vidare är inte hållbart. När den bubblan spricker så spricker det riktigt ordentligt. Det är bättre att böra om från början och det känns bra nu. Vi har fått en nystart nu.dsc_0075

Hur ser det ut på ungdomssidan då?
Där ser det ljust ut menar Lasse Rehn. Där finns det många aktiva och stora ungdomskullar, framförallt längre ner i åldrarna.

– Från 14 år och neråt ser det väldigt bra ut på pojksidan. Pojkar 03 har vi en spelartrupp på cirka 25 spelare. Sedan har vi pojkar 05 som har en spelartrupp på cirka 40 spelare. Sen ligger det omkring den siffran hela vägen ner.
– I och med att A-laget är så ungt är det dessutom viktigt att vi får behålla pojkar 03 i klubben. Tappar vi dem har vi långt ner till nästa årskull som kan ta sig upp i A-laget.
– På flicksidan har ansvariga för lagen 06/07 och 08/09 jobbat väldigt hårt och gör ett bra jobb. Det är kul!

Ett av klubbens största problem idag är platsbristen och tillgången till träningsmöjligheter för ungdomarna på Oxievångs IP, inte minst på vinterhalvåret då mörkret kryper på.
– Vårt stora problem här ute är träningstiderna. Vi har bara en ordentlig plan.
– Vi har en aktivitetsyta där vi bedriver från fotbollsskola upp till tolvåringar. Från måndagar till torsdagar är där fullsmockat hela kvällarna men det finns ingen belysning på den ytan.dsc_0072
– Vi försöker jobba med kommunen. Vi har ansökt om att få lägga en hybridgräsmatta nu på vår grusplan.
– När vi har matchdagar har vi ibland inte omklädningsrum så det räcker till alla lag ens. Vi är trångbodda. Det är den enda nackdelen vi har.dsc_0077

Och nu ser han positivt på framtiden för Oxie SK och menar att det är en välmående förening, trots senaste årens motgångar.
– Klubben är på uppgång. Den mår bra. Vi har en väldigt stabil ekonomi som vi jobbat med i flera år. Styrelsen har gjort ett bra jobb där. Vi har haft tuffa år ekonomiskt, ett stålbad. Nu är det en stabil ekonomi och Tomtecupen (en turnering som Oxie SK arrangerar varje år) ser ut att fungera bra nu också.
– Det ser väldigt bra ut. Förening i helhet mår bra. Den funkar. Det vi ser fram emot nu är att vi får hjälp av kommunen och att vi får bättre träningsytor.

Även på seniorsidan börjar Rehn se en ljusning.
– Från första året då herrarna kvalade till division 3 har det varit en negativ trend och vi trilla ju rakt ner från att kvala till trean och ner i sexan. Nu har vi förhoppningsvis lyckats stoppa det fallet med dem tränarna vi har i dagens läge. Inför denna säsongen kom Ronny (Kjellberg) och hans assisterande tränare och det har fungerat väldigt bra.
– Många tränare ser mest till sitt eget. Han vill också jobba på sikt och få igång grunden i föreningen och göra den levande igen. Nu stoppade vi fallet riktigt här i år. Ronny, som känner föreningen och har hjärta i föreningen, antog sig detta jobbet för han ville föreningens bästa. Det känns positivt att han är där han är nu. Jag tror på den modellen vi arbetar efter.

Målsättningarna för nästa års seriespel och klubbens enda representationslag är tydliga. Herrlaget ska upp till division 5 och inom en snar framtid ska laget vara en stabil klubb i division 4, kanske till och med division 3.
– Målsättningen för nästa säsong är topp 3. Vi ska tillbaka till femman.

Målsättningar längre fram än nästa säsong?
– Får vi behålla den ungdomsbredden vi har idag tror jag vi är ett stabilt division 4-lag inom 4–5 år. Om man tittar på de årskullarna som kommer underifrån tror jag det är en vettig målsättning.
– Det är division 3–4 vi har pratat om och siktar mot. Sen är det klart, skulle det gå bra och ännu bättre än så får vi ta det där och då.

Och nu finns det bara en sak till som ska lösas på Oxievångs IP.
– Nu ska vi se till så att vi får en gräsplan. Och den ska vara grön!dsc_0095

Rasmus Hansson
Foto: Rasmus Hansson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close