HandbollNyheter

Ankaret mot högre höjder

HK Ankaret en av av de skånska handbollsklubbar som växt snabbast och framgångsrikast de senaste åren.
– Vi har på tio år fördubblat antalet utövare, säger sportchefen Anders Tiensuu.

Som nyblivet division ett-lag har Bjärredsföreningen HK Ankaret funnit en ny roll i den skånska handbollsnäringskedjan. Ungdomssektionen blomstrar trots brist på halltider och föreningen har genomgått en strukturförändring som gjort allt fler bitar funktionella – smått proffsiga rentav.
Anders Tiensuu är nyutsedd sportchef i föreningen.
– Det är en ny roll som kom till när vi gick upp i division ett. Efter att tidigare ha varit styrelsemedlem med handbollsansvar är min roll nu att se till det handbolllsmässiga fungerar, från de yngsta födda 2013 till att vara bollplank till de på seniorsidan, säger Anders som även är tränare i ett flicklag och har ett förflutet i Alingsås (“Jag slutade året innan de gick upp i Elitserien och var alltså den svaga länken…”)

Många ser Ankaret först och främst som en breddförening, även om herrlaget nu sniffar på dörren till eliten.
Vad har ni för återväxt?
– Oerhört hög. Vi har på tio år fördubblat antalet utövare.
Hur har ni tagit er dit?
– För några år sedan satte klubbens ledning fundamentet med policys och värderingar för att sedan rikta in sig mot skolorna för att få in ungarna mycket tidigare. På senare tid har vi fått in föräldrar och ledare på de yngre årgångarna som i sin tur hade ännu yngre barn – blöjbarn. De yngsta som finns här nu är tre-fyra år. Och det finns en struktur som innefattar allt – där alla vet vad som ska göras i de olika rollerna som finns.
– Nu finns exempelvis en digital arbetsram kring hur vi sätter grunden kring lagen med fler funktioner så att vi inte blir så sårbara. Med rätt struktur kan vi behålla ungdomarna längre. Efterhand uppdaterar vi vår struktur för att anpassa den efter hur föreningen växer.

Med tanke på den snabba resa som skett – har ni drabbats av “växtverk” av något slag?
– Nej, det kan jag inte påstå. Precis som många andra föreningar har vi dock problem med otillräckliga halltider. Borgebyhallen är den enda hallen där vi får använda klister. Annars har vi Rutsborgshallen och Slättängshallen i Lomma, samt grannhallen där tennisklubben håller till men där slänger de ut alla andra föreningar från både handbollen, fotbollen och innebandyn nästa höst.
Oj! Vad händer då?
– Just nu diskuteras behovet av en ny hall i kommunen – det är en utmaning.

Borgebyhallen har sju år på nacken och delfinansierades av klubben själv tillsammans med Swedbank och Sandbergs Development. Ankaret driver en kioskverksamhet i “sin” hall och har ett 25-årsavtal med Lomma kommun som sätter föreningen i en god sits ett bra tag framöver.
– Detta är vårat hjärta. På kansliet har vi en person anställd, men skulle behöva en till.
Hur påverkar bristen på halltider föreningen idag?
– A-laget har tre träningstider i veckan. Helst hade vi velat ha fyra för att kunna få så bra sportsliga förutsättningar som möjligt, men det fungerar inte. Vi får skicka spelarna på andra sorters träningar, säger Christian Lindvall, huvudansvarig tränare för division ett-laget.
Tiensuu fyller i:
– Då har vi ändå ett samarbete med Lundagård på damsidan i år, från a-flickor hela vägen upp till division ett-laget. Vårat damlag och A-flickorna tränar både här och i Lund.
– Och då var ändå inget herrjuniorlag just nu. De spelar med i A-laget eller så går de till HK Malmö, betonar Lindvall.
– Det är alltid svårt med juniorlagen, men med ett division ett lag så borde det vara positivt att kunna se att man kan stanna kvar i föreningen och ändå spela på en bra nivå, säger Tiensuu.

Herrlaget har alltså tagit det relativt stora steget från division två till division ett och lyckats väldigt väl.
– Vi tog in fem-sex nya spelare för att spetsa in trupp, Adam Sandgren från H65 bland annat. Gustav Sjölin med ett förflutet i LUGI tillför också mycket. Tyvärr har flera unga duktiga spelare tappat motivationen och slutat vilket lett till att vi inte fått bredden som vi önskat. Dessutom knyckte HK Malmö var högersexa Emil Möllerström vilket var lite olyckligt. Det finns inte gott om vassa spelare på den positionen om det inte ska kosta några pengar, säger Lindvall.
Pengar ja… Några sådana delar ni inte ut till division ett-spelarna, eller?
– Nej. Vi är en barn- och ungdomsförening och ska ha en såpass bra verksamhet att vi på sikt ska fylla på med egna spelare. Därför tog vi ett snack med spelartruppen redan under förra säsongen så att de inte hade några förväntningar kring de bitarna nu i division ett, förklarar Tiensuu.

Hur värvar man spelare då?
– Man får locka med en välfungerande verksamhet med god utvecklingspotential, säger Lindvall.
Men har ni verkligen det då? Med “bara” tre handbollsträningar i veckan?
– Jo, men det tycker vi bestämt, säger Tiensuu och fortsätter.
– Nu är klubben inne på sitt tredje år i samarbetet med Johan Zanotti där vi jobbar med hans system och träning. Senast igår hade vi en timme teori och en timme praktik tillsammans med honom och våra ledare. Även Christian har det upplägget. Att sådant betyder någonting får vi ett kvitto på när spelare provtränar med andra klubbar och blir erbjudna pengar, men ändå väljer att spela med oss just för att träningsmiljön är så mycket bättre.
– Det är någonting som genomsyrar HK Ankaret; att vi exempelvis jobbar i samma system som elitklubbarna, Sidelines, där det finns 400-500 övningar att välja på och all info skickas ut till spelarnas mobiler.

– I den här regionen är vi rätt unika med division ett statusen. Det är H65 och Vinslöv där uppe, säger Lindvall och viftar förstrött med handen som om han pekade mot Kina.
– Vi attraherar spelare genom vår status och kan vi etablera oss i den här serien för att rentav kunna vara med och slåss i toppen kommer klubben att bli ännu mer attraktiv, säger Lindvall.
Hur är intresset för A-laget lokalt?
– Vi har alltid bra stämning i hallen och det är fullsatt mer eller mindre varje match. Nu har vi till och med börjat sälja årskort efter att tidigare år haft fri entré och konceptet med “grindslant”, menar Tiensuu och lutar sig mot en publiksiffra på knappt 400 när laget i hemmapremiären slog de gigantiska seriefavoriterna Anderstorp. “En av de bästa matcherna som Ankaret har gjort”
– Massmedialt däremot har det varit en katastrof. Inga tidningar skriver om våra matcher, suckar Lindvall lite uppgivet.

Anders Tiensuu summerar:
– Jag tror att HK Ankaret har goda möjligheter att växa sig både större och bättre. Grunderna finns där. Nu gäller det bara att vi får tillräckligt bra förutsättningar för att genomföra det.

Christoffer Ekmark

Foto: Anders Tiensuu, nyutsedd sportchef och Christian Lindvall, herrlagsansvarig.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close