skanesport_desktop-panorama-1

HandbollIFK KristianstadNyheter

Banke bankar på dörren till eliten

Från andremålvakt i division ett till Champions League på några få månader.
18-årige Gustaf Banke har haft en spännande höst och är en av IFK Kristianstads största påläggskalvar.

Att Gustaf Banke blev handbollsmålvakt är kanske ingen jättestor överraskning. Det ligger nämligen i blodet. Pappa Staffan, för övrigt ordförande i Åhus Handboll, var själv målvakt på hög nationell nivå – bland annat i Kristianstad.
Hur gick det till.
– Det började som femåring och farsan ”inspirerade” mig till att stå i mål. Sedan föll det sig naturligt eftersom jag alltid varit bland de största i laget.
Uppväxten ägde rum i Åhus.
– Sånnahallen har gett mig många fina minnen, dock inte inom seniorhandbollen. Bästa minnet är finalsteget i SM som B-pjhk där vi var ett fruktat kollektiv. Vi hade inga individuella toppar utan malde ner motståndarna. Under den tiden var det Peter Mårtensson som tränade oss. Det renderade för min del i en plats i Skånelaget tillsammans med en annan lagkompis, Niklas Andersson.

I den vevan var Gustaf 16 och skulle fylla 17. Då tog han steget till det elitsatsande juniorlaget i IFK Kristianstad.
– De hade, och har, en väldigt seriös träning som är väldigt attraktivt.
Ändå var det inte helt givet att det skulle bli just handboll för Gustaf.
– Handbollen har alltid legat mig varmt om hjärtat, men intresset har alltid varit stort för golf, pingis och fotboll. Jag var nära att välja golfen för några år sedan.
Vad har du i handicap?
– 5,8, men jag slutade att spela för några år sedan. Idag handlar det mest om skön avslappning. Banan i Åhus är för övrigt den finaste banan jag någonsin spelat på.

Vad har steget från Åhus Handboll till IFK Kristianstad betytt för dig?
– Den fysiska biten som saknades tidigare har blivit mycket bättre. Träningarna är väldigt givande och förutom de vanliga ledarna finns farsan alltid med som ”olegitimerad” tränare. Han kommer alltid med tips på detaljer som kan vässas till. Det har resulterat i att jag blivit en mycket bättre målvakt. Det är få förunnat att ha sådana träningsmöjligheter.
Ungdomslandslaget nåddes som förstaårsjunior för 1,5 år sedan.
– En sådan sak är såklart väldigt spännande. Det började med en turnering i Landskrona med U18-landslaget. Sedan en träningsturnering i Spanien och U18-EM i Kroatien, I somras slutade vi femma i U19-VM i Georgien, säger Banke – som för övrigt har Jerry Hallbäck som tränare och IFK:s assisterande coach Lars Olsson som överledare i U-landslaget.

Banke har bara ett och ett halvt års erfarenhet av seniorhandboll – men har ändå fått uppleva toppar som få andra målvakter kommer i närheten av under en hel karriär.
– Första året var jag tvåa bakom Fredrik Landin i IF Kristianstad (idag spelar Landin i Hallby). Efter det har jag tagit stora kliv. Att spela division ett-handboll till vardags är en bra plats för utveckling, även om jag hellre hade varit i Allsvenskan.
Hur mycket tränar du med A-truppen?
– Absolut ingenting. Men jag får som sagt extremt bra träningsmiljö ändå.

När IFK:s nyförvärv Richard Kappelin gick sönder i säsongsupptakten behövdes en andremålvakt bakom Leo Larsson. Klubben vände sig till Gustaf Banke.
– Det blev tre matcher med A-laget Helsingborg, LUGI, Zagreb. Eller vänta. Fyra matcher! Jag glömde Barcelona borta.
Du fattar hur det låter va? ”Jag glömde Barca…”
– Haha. Jo, men där var jag mest bara med för att se och lära. Mot Zagreb spelade jag i 13 minuter ungefär och gjorde ett par räddningar. Mor LUGI fick jag 8-10 minuter och även då gick det bra.
Hur var den där omställningen? Från att spöa Kroppskultur med uddamålet till att kliva in i en kokande Kristianstad Arena och möta rutinerade ärkeproffs?
– Det var underbart. Publiken lyfter verkligen fram en. Vi har en extremt bra inramning. Det var enbart positivt med all uppståndelse.
Långt ifrån alla hade hanterat den situationen som du gjorde?
– Allt beror på hur man hanterar press. Jag upplevde ingen stress, även om situationen mot Zagreb var pressad. Vi låg under när jag kom in och jag fick tag på några bollar.
Minns du något från Zagrebmatchen?
– När jag kom in direkt och hörde hur hela publiken applåderade var det speciellt. Jag har ju längtat efter det ögonblicket sedan jag var liten. Nog var det extra kul att möta världsstjärnor, som Zarko Markovic som vann skytteligan i VM för Qatar. Jag räddade hans skott via stolpen…
– Väl inne i matcherna lär man sig extremt mycket – det är viktigt att ta vara på tillfället.

Gustaf Banke är en av fyra unga herrar som IFK Kristianstad bygger framtiden med.
– Walter Chrintz, Hugo Svensson och Evon Mohlin har fått långtidskontrakt av IFK och det är fantastiskt skönt att vara en del av klubbens satsning. Det gynnar allt, även hela arrangemanget – om man lyfter upp de yngre och gör laget mer lokalt. Sedan är det självklart att det ska vara 16 proffs i truppen vilket innebär extremt hård konkurrens.

Avslutningsvis. Nämn dina tre favoritmålvakter, och du får inte säga Staffan…?
– Aprad Sterbik (Vardar) och Niklas Landin (Kiel) är givna. Den tredje får bli Roland Mikler i Veszprem – han är otroligt inspirerande och håller en nivå som jag bara önskar att jag hade. Jag har följt honom sedan jag var liten, det är en sjukt häftig målvakt.
Beskriv dig själv som målvakt?
– Det fruktansvärt tråkiga svaret får bli att jag är en typisk svensk målvakt som tar det jag bör ta och kanske lite till. Det ser ut som att man får bollarna på sig hela tiden. Jag är absolut ingen Simic-typ. Han är helt sjukt explosiv. Förhoppningsvis kan jag komma någon vart med handbollen ändå.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close