HandbollNyheterYstads IF

Tränade med MFF – valde Ystads IF

Måns Landgren var en av Österlens mest lovande målvakter.
Både i fotboll och i handboll.
– Jag gjorde rätt val som satsade på Ystads IF, säger 19-åringen.

I skuggan av Anders Persson, som de flesta målvakter i Ystad hamnar i, är Måns Landgren ett intressant namn på många sätt. Den kortväxte burväktaren är inte någon traditionell handbollsmålvakt.
– Att jag bara är 1,80 hämmar mig en del. Jag måste chansa i tid för att nå skotten i kryssen. Där nere och i mellanhöjd ska det dock vara stängt. Jag försöker arbeta som Mattias Andersson som också är lite kortare i rocken, säger Måns.

Varför blev du målvakt från första början?
– Första minnet är faktiskt att det var roligare att stå i långbyxor och kasta sig. Jag tog den rollen tidigt och stod i mål även i fotboll.
Du hade kunnat gå långt även som fotbollsmålvakt. Berätta?
– Jag slutade när jag var 17 och var med när vi kvalade upp i division tre med Öja. Redan som 15-åring stod jag i A-laget som då vann division fem.
– Sedan var jag även en sväng i MFF som 16-åring. Jag tränade med spelare Mattias Svanberg, Anton Kralj och Dennis Hadzikadunic.
Varför valde du handbollen?
– YIF kom med ett kontraktsförslag tidigt och jag kom med i landslaget direkt som 17-åring. Just i den vevan ville inte MFF ge mig något kontrakt – Anders Palmér och Roland Larsson var tränare.
Bitter?
– Nej nej. Jag gjorde rätt val som satsade på Ystads IF. Men jag följer fotbollen väldigt mycket; min bror Truls spelar i Öja och min farsa, Lars Landgren, ska träna dem nästa säsong.
Lars Landgren låter bekant…?
– Han spelade i IFK Ystad, precis som farfar, när han var ung – men valde fotbollen. Han kom var med när Tomelilla kvalade till division ett södra. Att jag inte hamnade i IFK utan istället i YIF handade bara om att IFK inte hade något ungdomslag i min åldersgrupp när jag började.
Så du har aldrig tänkt “Undrar om jag valde fel?”
– Nej. Just nu känns det helt rätt. Speciellt eftersom det känns så stabilt i U-landslaget där Jerry Hallbäck är tränare (femma i VM i somras).

Tills vidare får Måns Landgren nöja sig med division ett-handobll och som tredjehandsval i A-laget.
– Det är ändå bra kvalitet på division ett och jag älskar att träna med A-laget sedan en tid tillbaka. Julen 2015 blev jag uppkallad dit och sedan har det rullat på. Debuten skedde i januari 2016 mor Aranäs, två räddningar blev det.
Hur nära A-lagshandboll med YIF är du egentligen?
– Anders Persson är en säker utpost och det är se och lära som gäller där, men bakom honom är det hyfsat tight. Jag har suttit med på bänken och är nöjd med det så länge man får 60 minuter i division ett.

Avslutningsvis. Nämn dina tre favoritmålvakter?
– Mattias Andersson har vi redan nämnt. Sedan får det bli Thierry Omeyer och Niklas Landin.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close