Nyheter

Mountainbiketerräng i Skåne

Terrängcykling har på senare år blivit allt mer populärt i såväl tävlingsform som fritidssyssla. Cyklarna, mountainbikes, kännetecknas av att de allt som oftast har mellan 11 – 21 växlar, samt särskilda stötdämpare för att klara av ojämnt väglag. Terrängcykling är en relativt ny motionsform och har en knapp 40-årig historia.

Det hela sägs ha börjat i USA efter att man börjat att tävla i att cykla ner för Mount Tamalpais (Marin Country, Kalifornien). Den totala sträckan var omkring tre kilometer och fallhöjden låg på totalt 400 meter. Sedan dess har naturligtvis mycket hunnit att hända och efter att ha ökat i popularitet under 90-talet blev terrängcykling inkluderat som OS-gren under OS i Atlanta 1996. Sverige fick 2016 en OS-guldmedaljör i just Mountainbike genom Jenny Rissveds.

Precis som nätcasino kan du numera också satsa och spela på vinnare i mountainbike. Idag finns flera olika tävlingsformer i mountainbike, som du och beroende på vilken form det är fråga om kan cyklarna vara olika utformade för att på bästa sätt passa underlaget och banan.

Att cykla mountainbike är populärt även i Skåne. Runt om i Skåne finns flera särskilt utstakade spår för just detta ändamål. Ofta är de särskilt avsedda för denna typ av cykling. Såväl omgivning som underlag kan skilja sig åt. Stiftelsen Skånska Landskap tipsar oss om några platser som är värda att besöka för att cykla mountainbike.

I västra Skåne, söder om Landskrona och nordväst om Lund hittar vi Järavallen. Slingan här har en total längd på 6,6 kilometer och bjuder på en del delar som kan vara lite mera utmanande på lätt kuperad terräng. Dock bör du som cyklar här vara särskilt uppmärksam då denna terrängcykelled hela fem gång korsas av andra vandringsstigar, vilket kanske inte är helt optimalt, men så länge du är på din vakt kommer detta inte att vara några större problem.

Uppe i nordvästra delarna av Skåne, vid Ängelholm, ligger Kronoskogen. Ett område här är särskilt utmärkt för just de som har för avsikt att cykla. Och du väljer fritt huruvida du vill cykla på utstakad bana eller fritt i terrängen. Området skiftar från sanddyner till tallskog och ligger dessutom inte alls långt ifrån havet.

Klåveröd och dess bana bjuder på en lagom utmanande och 5,3 kilometer lång mountainbikeupplevelse på såväl slingriga kuperade stigar med några branta backor som mera lättcyklad skogsväg. Kort sagt en väl varierad slinga. Har du ingen egen mountainbike så går det lika bra att hyra en hos Söderåsen Adventures som ligger i anslutning till friluftsområdet.

Ett betydligt längre spår (11 km) bjuds vi på i Skrylle. Banan är väldigt varierad och skiftar när det kommer till såväl underlag som omgivningen. Och även om spåret inte kan klassas som svårt så kan det ändå sätta dig rejält på prov med vissa mera krävande delar, varpå det lämpar sig för såväl nybörjare som för de som redan hållit på ett tag.

Detta är ett urval av några spår du kan prova på runt om i Skåne. Är du intresserad av att veta mera kan du gå in på hemsidan för Stiftelsen Skånska Landskap och läsa mera, samt begrunda kartorna till varje specifikt område.

Bilden kommer från Pixabay

Relaterade artiklar

Close