HandbollHandbollsbloggenLUGINyheter

Eslövs vilja gick före LUGI:s kunnande

Eslöv tog en oerhörd tung, självförtroendeboostande och för de flesta överraskande seger mot LUGI idag. På bortaplan! 23-25 var en kraftsamling av guds moder – mot ett LUGI som vacklar i sin identitet.

Eslöv släppte in 21 mål i första halvlek hemma mot H65.
Nu elva mot LUGI, på bortaplan. Det syntes så oerhört uppenbart att Eslöv älskade att kriga handboll betydligt mer än de individuellt mer skickliga handbollsspelarna i LUGI.
I handboll, mer än i många andra sporter, brukar sådant betala sig.
Form går före klass.
Vilja går före kunnande.
Desperation går extremt mycket före normal anspänning.
Och just därför ledde Eslöv mot LUGI med 11-12 i paus. Det kunde, och borde rentav, ha varit mer.

Ofta pratas det om energinivå. Det var också en detalj som vilket otränat öga som helst (som mitt) kunde reagera på.
I LUGI:s timeouter var det ängsligt och stelt som en dålig blinddate. Blickarna var döda såsom aska.
I Eslöv var det nästan så att man örfilade upp varandra för att skaka fram det sista unset av adrenalin.
Skillnaden i vilja i försvarsspelet påminde nästan om en viss SM-final i våras.

Dessutom hade man de små marginalerna med sig. Tillfälligheter?
Knappast. Sådant går mer eller mindre att tvinga sig till.
Rebacka Iskassons järnvilja åt båda håll.
Fia Ertzingers målvaktsspel.
Juia Bardis hundraprocentiga straffskytte.
Det finns en del individuella insatser som säkert går att lyfta fram.
Men mer än någonting var det en lagseger. Just därför tror jag också att Eslöv kommer att få en bra säsong. Just därför kan Eslöv vara ett slutspelslag rentav.

Att det finns en speciell kraft i det här Eslövs-LAGET har jag tjatat om förut. Jag blivit idiotförklarad (det vänjer man sig vid) rätt rejält efter att ha påstått att de har ett bättre lag denna säsongen.
Ändå är det klart att jag blir imponerad av Eslövs första seger – som kom efter fyra raka förluster. Av lagen i botten tror jag fortfarande bestämt att de är det lag med högst högstanivå. Och då saknade de idag ändå två spelare (Arifi och Lindvall) som normalt sett är startspelare.

LUGI då?
1-1-3 på fem matcher och redan nu kan vi konstatera att det blir svårt att nå topp fyra. Visst, den betydelsen är inte jättestor. Laget har ett par månader på sig att hitta rätt till slutspelet då det verkligen gäller något. Och det tror jag att de gör.

Kris? Nej.
Oroväckande? Absolut.
Och när ett lag har så uppenbara problem med att få ut kvalitén i sitt material är det oundvikligt att snegla på ledarskapet. Därför ska det bli oerhört intressant att se om LUGI kan hantera de här motgångarna på ett liknande sätt som Eslöv hanterade sina.

I LUGI är man vana att vinna. När man inte gör det som nu (en seger på sju tävlingsmatcher) är det naturligt att man blir osäker i sin identitet.

För övrigt kan man applicera samma logik kring Önnereds utklassning av Västerås på bortaplan. Viljan övervinner kunnandet ibland.
Just därför anar jag att Önnered borta är ett perfekt tillfälle att studsa tillbaka – och inte bara på vinnarspåret. LUGI måste kraftsamla – Önnered har just haft sin. Men att alibivinna matcher är nästan inte det viktigaste just nu. Man måste tillbaka till ett fungerande kollektiv. Först då går det att vinna någonting mer än bara enskilda matcher.


Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close