FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Guldet klart – men fokussnacket fortsätter

Alla i MFF börjar nog bli rätt trötta på det där nu, allt snack om fokus och motivation.

Först vecka efter vecka med spekulationer om man trots den stora ledningen skulle klara att undvika att bli för bekväma och slå in matchbollen. Och nu när laget väl gjort det och firat det rättmätiga guldet flyttas istället uppmärksamheten till om man ska klara att hålla fokus mot AIK och i de andra två matcherna som återstår.

Fast det finns ett par stora skillnader.

Den första är givetvis att fram till guldet var det så oerhört mycket viktigare att göra det.

Den andra är att normalt sett ska det vara svårare nu. Det mesta är ju redan bevisat! MFF är Sveriges bästa lag, det tjugonde guldet är hemma och de två stjärnorna kan synas på bröstet på tröjorna nästa säsong- Älskar förresten hur MFF:s tjuvstart med att sätta två stjärnor redan vid den 20:e seriesegern lyfte frågan. Tidigare var det mest en samling nördar – varav jag givetvis är en – som brydde sig. Efter den PR som MFF:s beslut då, protesterna från de övriga klubbarna och SEF:s beslut gav tycker väldigt många plötsligt att det är väldigt viktigt. Jag vet inte om det var planerat eller inte från Malmö FF:s sida, men effekt gav det i alla fall.

Veckan har dessutom varit allt annat än optimal för att förbereda sig.

Först festades det, förtjänt och naturligt. Sedan kom ett par dagars ledighet. När träningen återupptogs på fredagen var den vanliga träningsplanen, plan 7, för mjuk, för blöt och för dålig. Passen på fredagen och lördagen lades istället inne på gamla Malmö Stadion, där planen också var rätt dålig och mjuk. Efter ytterligare regn blev det idag till råga på allt beträdandeförbud på matchplanen inne på Swedbank Stadion där MFF – som alltid inför en match – skulle tränat. Istället blev det konstgräset på plan 9.

Det innebar att MFF inte kunde genomföra alla de taktiska förberedelserna ute på planen. Inte enbart på grund av underlagsbytet utan minst lika mycket för att Markus Rosenberg, Oscar Lewicki och Jo Inge Berget stannade inne i gymmet. Ett par andra klev också av i förtid.

Redan i veckan sa tränaren Magnus Pehrsson att han kommer att prioritera det starkast möjliga laget och att göra få ändringar. En vecka utan rimliga förberedelsemöjligheter gör givetvis det naturliga beslutet ännu naturligare. Räkna därför med att det enbart blir i backlinjen det ändras. Och där måste man skifta eftersom Behrang Safari är skadad och Rasmus Bengtsson avstängd. Logiskt sett bör ändringarna i försvaret också i det här läget bli enligt modellen gammalt och beprövat, det vill säga sätta in Franz Brorsson istället för Bengtsson och laborera med Anton Tinnerholm och Andreas Vindheim på kanterna.

Mot Sirius och Häcken känns det dock som ett bra läge att ge fler spelare matchtid.

Och även om hybridgräset ligger färdigt för användning nästa år måste det som hände idag lyfta frågan vad som ska hända med de övriga planerna på Stadionområdet, inklusive matchplanen inne på Swedbank Stadion som uppenbarligen inte är bra nog?

Som jag ser det måste slutsatsen bli att lägga hybridgräs även inne på Swedbank Stadion-planen! Jag är säker på att det kommer att ske inom tre-fyra år. Men med tanke på att MFF både har pengarna och förhoppnningsvis beslutskraften som behövs tycker jag att det bör ske tidigare än så. Helst 2018 och senast 2019. En matcharena ska hålla för 20-25 matcher OCH ett 30-tal träningar och det gör en hybridgräsplan.

Två gånger i rad har MFF förlorat matchen efter den man säkrade guldet i. Jag tror inte att blir en tredje. Gefle IF borta en kall oktoberdag 2016 och Elfsborg hemma inför 16 000 ett 2014 där det ett par dagar senare väntade en bortamatch mot Atletico Madrid i Champions League och sedan en senhöst med ytterligare tre CL-matcher är inte riktigt jämförbart med årets efter guldet-matach. AIK hemma inför minst 21 000 ska smälla lite högre.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close