FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Nästan så bra som man kan begära av MFF

Ingen seger för MFF. Men trots allt en betydligt bättre efter guldet-match än 2014 och 2016. Mot en väsentligt vassare motståndare också. Dessutom fick Fredrik Andersson chansen att lämna ett mycket viktigt besked inför 2018.

Han håller som backup för Johan Dahlin.

Trots matchovanan gick han in och gjorde en kanonmatch. Med ett lite bättre spel med fötterna hade han varit en fullpoängare. Nu räckte hans räddningar ändå till för att bli bäste MFF-spelare.

Det är lätt att gilla Fredrik Andersson. Nu visade han att det var rätt att förlänga hans kontrakt över 2018. Jag räknar kallt med att Marko Johansson lånas ut då också och att de unga talangerna inte är färdiga. Då behövs den här typen av insatser av Andersson!

På presskonferensen efter matchen betonade Magnus Pehrsson att han tyckte att det var en bra match och en hyfsad insats, men att det ändå saknades lite för att nå full tändning och högsta möjliga fokus. Där hade han helt rätt. MFF kan bättre än så här. Men frågan är om man kan begära bättre i en match direkt efter det att SM-guldet har säkrats?

Jag tycker faktiskt inte det.

Istället går det att se det så här:

Med två starka spelare (Rasmus Bengtsson och Behrang Safari) plus en målvakt (Johan Dahlin) borta ur en ordinarie backlinje höll MFF nollan. Trots att varken Lasse Nielsen eller Franz Brorsson var bra! Bengtsson behövs.

Framåt skapade MFF snäppet mer än AIK – 16-11 i avslut, 8-7 på mål – och om det till stor del var Fredrik Anderssons förtjänst att MFF höll nollan var det till lika stor del Oscar Linnérs att AIK gjorde det. MFF-spelarna bjöd dessutom på betydligt fler fräcka detaljer och snygga individuella prestationer än AIK.

Det ÄR svårt att plocka fram allt kunnande och hela energin efter ett guld. Fjoråret bjöd på ett magplask i Gävle och 2014 tappade MFF totalt onödigt den tidiga ledningen Markus Rosenberg gav laget till förlust 1-2 mot Elfsborg. Det här var – faktiskt – så mycket bättre.

Inte bra nog. Det är det bara när MFF vinner på hemmaplan. Men så bra man kan begära.

Med åtta spelare i startelvan eller på bänken som riskerade en avstängning vid nästa gula kort var det dessutom närmast ett litet under att bara Erdal Rakip drog på sig en och missar Siriusmatchen.

Sämst med matchen var underlaget. Regnet och vädret har gått hårt åt planen och det var inte enkelt att prestera. Bytet till hybridgräs kan inte komma snabbt nog. Men till det skiftet är klart var det skönt att i pausen höra att MFF inför Häckenmatchen den 5 november tänker använda plantäckningen man kan skydda gräset med. Det krävs en hel del personella resurser eftersom den är bökig och tar tid att lägga ut, men i en match där pokalen ska delas ut och MFF avsluta med något alla kan ta med sig som ett minne över vintern måste planen vara bra.

Fram till hybridgräset kommer på plats kan MFF gott också investera i ett system där man automatiskt kan rulla ut täckningen.

Det finns förresten en bra sak till med att Fredrik Andersson fick chansen. För att få guldmedalj ska man ha spelat i Allsvenskan. Det har han gjort nu och jag tycker att MFF under de två matcher som återstår ska ta chansen att ge någon minuts speltid till den ende återstående spelaren i truppen som hittills inte fått det så att han också kan få ett guld. Det handlar om Pavle Vagic.

Till sist ett par snabba reflektioner:

19 535 åskådare med över 21 000 sålda. Jag vet att jag tjatar, men fotbollen måste börja redovisa båda siffrorna. Sålda biljetter och folk på plats. Det här börjar bli fjantigt.

AIK ska ha ett stort beröm för att de hyllade MFF före avspark.

Varje gång jag träffar Rikard Norling inser jag att jag saknar honom. Han är dessutom den senaste MFF-tränaren som vunnit matchen efter det att SM-guldet säkrades. Syrianska hemma i sista hemmamatchen 2013 efter stormen i Borås.

Tifot var supersnyggt, ambitiöst och stilfullt. Och de som tycker att sådant inte ska vägas in när man ska bedöma matchens kvalitet och underhållningsvärde har fel.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close