FotbollMalmö FFNyheter

Oavgjort för MFF mot AIK

En vecka efter att Malmö FF säkrat sitt 20:e SM-guld i Norrköping tog de himmelsblå emot AIK på en kylslagen och regntung hemmaplan. Trots att MFF redan avgjort guldstriden fanns några intressanta frågetecken inför matchen som behövde rätas ut.
Skulle AIK-spelarna hylla mästarlaget inför matchen?
Skulle MFF-spelarna klara av att bibehålla fokus och hindra AIK från att ta sin första allsvenska seger i Malmö sedan 1996?

Svaret skulle bli ja på båda frågorna. AIK-spelarna ställde sig på led och applåderade MFF-spelarna inför matchen, en match som slutade 0-0 inför 19535 åskådare. Matchen inramades dessutom av ett väldigt vackert tifo från MFF-supportrarnas och framförallt tifogruppen, MT96:s sida.

171023 Malmš FFs supportrar med tifo infšr fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmš FF och AIK den 23 oktober 2017 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 91878

Malmö FF inledde med hög fart och frenesi och det verkade som att lagets guldyra inte lagt sig ännu. Ju längre halvleken led desto mer lyckades AIK bita sig in i matchen och säsongsdebutanten i MFF-målet, Fredrik Andersson, sattes på prov ett par gånger men löste sin uppgift galant.

Andra halvlek var AIK inledningsvis det bättre laget sett till antal skapade målchanser. Dock tillkom ofta AIK:s chanser på grund av slarviga och ovarsamma MFF-försvarare. Fredrik Andersson i målet gjorde en fortsatt starkmatch och stod för ett par riktigt svettiga räddningar även i andra halvlek.

Matchen slutade mållöst, 0-0 och egentligen var det mest Fredrik Anderssons insats i målet som var värt att belysa idag.

Betygen:

Betygsystemet:

6: Bosse Larsson-klass.
5: Världsklass.
4: Mycket bra.
3: Vi är nöjda.
2: Njaaa…
1: Ålahueklass.
0: 031-klass.

Fredrik Andersson 4 – Fick göra säsongsdebut då Johan Dahlin fick kasta in handduken under dagen på grund av en lättare knäskada. Gör en väldigt bra insats idag och visar varför Malmö FF valde att förlänga med honom under säsongen och rätade även ut ett och annat frågetecken inför nästa säsong. OM vi ska vara lite petiga gentemot hans insats var det han slarvade lite i spelet med fötterna. Mycket bra säsongsdebut i Allsvenskan av Fredrik Andersson.

Andreas Vindheim 3 – Inledde stark på sin högerbacksposition och var då väldigt delaktig i MFF:s offensiva spel. Mattades av något under matchens gång men är ett spännande alternativ på ytterbacksplatsen, framförallt då Anton Tinerholms vara eller icke vara i klubben fortfarande är oklar inför nästa säsong.
Lasse Nielsen 2 – Såg ut att sakna sin mittbackspartner Bengtsson idag och var ganska slarvig i sitt spel vilket ledde till en del  farliga lägen för AIK. Lyckades dock reda ut situationerna men både han och sin mittbackskollega har, i mångt och mycket, Fredrik Andersson att tacka för lagets hållna nolla idag.
Franz Brorsson 2 – Det var ett tag sedan Franz var i startelvan och nog märktes det idag. Likt Nielsen något osäker på fötterna och var nära på att ställa till det ordentligt några gånger. Franz kan bättre än så här och det vet han nog om.
Anton Tinnerholm 3 – Fick idag agera vikarie som vänsterback då Behrang Safari går skadad sedan Norrköpingsmatchen. Löste sin uppgift bra och var, som vanligt, en av de mer aktiva MFF-spelarna när han plöjde fram längs sin vänsterkant. Fick under hela matchen instruktioner av publiken att skjuta och nog är det svårt att klandra dem efter den insatsen han gjorde mot Elfsborg för några veckor sedan.

Erdal Rakip (ut 90) – Inte riktigt lika charmerande spel från Erdal Rakip idag. Gör en stabil prestation och står, i vanlig ordning, för en gedigen arbetsinsats. Kanske har Erdals insatser under hösten skämt bort en så pass att vi glömmer bort att han kan göra helt “vanliga” insatser också. Drog på sig en varning vilket gör att han är avstängd matchen mot Sirius.
Oscar Lewicki 3 – Lewickis höst kan beskrivas med ett ord; magnifik. I dagens match var han kanske inte magnifik men gjorde ändå en mycket bra insats och är viktigare för MFF:s anfallsspel än många kanske tror. Viktig för att bibehålla tryck med sin förmåga att samla upp andrabollar och på så sätt tillåts inte motståndarlaget vila. Bra insats idag.
Anders Christiansen 3 – Fullständigt överlägsen på plan i senaste matchen mot Norrköping, framförallt i andra halvlek. Inte riktigt lika bra idag men ändock en bra insats av den danske mittfältsdynamon. Även han ådrog sig en varning, dock utan risk för avstängning i nästa omgång.
Jo Inge Berget 3 – Vi har väl vant oss vid Bergets gedigna arbetsinsatser vid det här laget. Dagens insats var inget undantag och norrmannen gjorde en stabil insats. Svag första halvlek men spelade upp sig något i andra. Slarvade något i sitt passningsspel under matchen.

Markus Rosenberg (ut 85) 3 – Började väldigt starkt och var involverad i det mesta. Speciellt snygg aktion när han tvingade Nils-Eric Johansson ådra sig en varning tidigt i matchen. Aktiv framåt och tog stort ansvar bakåt, precis så som kapten Rosenberg brukar agera när det vankas stormatch.
Carlos Strandberg (ut 66) 2 – Kanske trodde vi att det nu skulle släppa för Carlos efter att han fick sätta dit sitt första mål senaste matchen. Inledde, likt laget och sin anfallskollega, starkt men lyckades aldrig växla upp i sitt spel och slarvade lite i de enkla momenten. Nog finns det mer att hämta utav Carlos än det vi fick se idag och byttes ut i den 66:e minuten mot Alexander Jeremejeff.

Inhopp:

Alexander Jeremejeff (in 66) 3  – Bytte av Carlos Strandberg och visar Strandberg att han inte gett upp kampen om platsen bredvid Rosenberg i anfallet till nästa säsong. Som vanligt när han hoppar in är han finurlig är kanske något bättre än Carlos på att bryta mönster i spelet och ta något mer oväntade löpningar för motståndarförsvararna.

Mattias Svanberg (in 85) –Spelade för kort tid för att betygsättas.

Magnus Wolff Eikrem (in 90) – Spelade för kort tid för att betygsättas.

Snittbetyg: 2.83

Rasmus Hansson
Foto: Petter Arvidsson och Ludvig Thunman, Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close