Nyheter

Ingen Långh väg tillbaka för IFK Ystad?

5-1-1 på sju matcher i säsongsinledningen av Allsvenskan har placerat IFK Ystad i toppen av tabellen.
För Filip Långh har det nästan gått överraskande bra.
– Med tanke på att försäsongen var den sämsta jag varit med om känns det fint att vara tabelltvåa efter sju omgångar.

Filip Långh kom till IFK Ystad 2014 och har ofta varit den som avlastat Henrik Knudsen – när han inte fått en roll som högernia.
Under sina tre säsonger i Ystad har karriären bromsats upp i omgångar.
– Allt blev inte som jag hade tänkt mig från början, säger Filip och utvecklar vidare.
– Jag drog av främre korsbandet i den näst sista matchen första säsongen. Efter att tidigare aldrig ha varit långtidsskadad så blev det en tuffare upplevelse än vad jag först anade.
Hur då menar du?
– Det var väldigt tufft att bara bredvid till en början och jag fick nya perspektiv på tillvaron. Plötsligt var det viktigaste att bara återfå full rörlighet.
– Inledningsvis visste jag heller inte hur allvarlig en korsbandsskada är. Det är mycket som man ska gå igenom. Rehaben går sällan spikrakt och jag fick ett bakslag mitt under återbyggnadsprocessen. Man ställde sig frågan om man kunde göra någonting annorlunda.

Allt var dock inte negativt med att betrakta handboll från sidan en längre period.
– För min del blev det ett litet uppvaknande att följa Henrik Knudsen i spelet. Jag vill hävda att jag utvecklade mitt sätt att tänka handboll bara genom att iaktta honom under en längre period på träningar och matcher.
Tidigare har du förknippats med en hänsynslös spelstil. Förändrade den skadan någonting angående det?
– Nej. Jag måste ha den stilen eftersom jag varken eller lång eller skjuter hårt. Det är genombrott och förmågan att sätta andra i lägen som är mina främsta egenskaper.
Beskriv din roll i IFK Ystad?
– Knudsen är förstavalet på mittnio, jag smyger med bakom honom och vi har delat relativt jämnt på speltiden. Sedan har jag spelat en del högernio också, men jag trivs bäst i mitten.

När IFK förra säsongen agerade nykomlingar i Handbollsligan hade Filip en hög tröskel framför sig,
– Dels tar det tid att komma tillbaka från en korsbandsskada, dels var det en stor anpassning att spela på den nivån. Vilket också märktes av.
När Filip väl hade blivit varm i kläderna kom nästa smäll.
– Runt jultid lossnade en bit av menisken – så det blev en låsning. Läkarna behövde göra en titthålsoperation i samma knä (det vänstra). Det “kostade” sex veckor.
Så. Där stod du. Med ett sargat knä i ett lag som kom sist i serien. Längtade du hem till de småländska skogarna då?
– Nej nej. Jag spelade de fyra-fem sista matcherna i handbollsligan och kände att jag verkligen ville ge det ett år till. Jag trivs bra i laget och i stan och jobbar i Skurup dokumentatör.

Hur ser du på inledningen av denna säsongen?
– Det har gått så bra som vi räknade med innan försäsongen, även om försäsongen var den sämsta jag varit med om… I somras var det rätt oroväckande ett tag. Men nu har vi vunnit de matcher vi “ska” vinna och den enda förlusten har kommit mot Varberg som är seriefavorit.
Ettan i Allsvenskan går direkt upp i Handbollsligan. Tvåan till fyran får kvala.
– Målsättningen är att få chansen att spela sig uppåt till våren, så just nu är vi där vi vill vara. Det har snackats mycket om att det förstärkts från Handbollsligan i vissa lag, men många i vårat lag har redan lirat där en säsong och haft stor nytta av det, avslutar Långh.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close