skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Lunds BK tog silver i U16-SM

I år genomfördes för första gången nationella serier för U16-lag, som avslutades med ett slutspel. Lunds BK gick hela vägen fram till final.

På vägen fram skrällde LBK genom att slå ut flera etablerade lag, men i finalen blev FC Djursholm för starkt. Det blev förlust med 0-3 och Djursholm kunde spela hem det första mästerskapet i den nationella U16-serien.

– Vi gjorde en stor prestation som tog oss till final och är stolta över den. Finalen blev dessutom en upplevelse. Djursholm lade den i samband med en stor turnering och det var lineups, bengaler och säkert 600 åskådare. Ett minne för livet, säger LBK-tränaren Christer Sjöberg.

Prestationen blev inte mindre av att Lunds BK avancerade hela vägen efter att ”bara” ha slutat fyra i den inledande kvalserien. MFF, TFF och HIF var före.

– Bra lag givetvis, men vi hade en hel del oflyt med sjukdomar och skador och det finns det inte råd med. Vårt mål var dock att gå vidare och det gjorde de fyra bästa, säger Christer Sjöberg.

dsc_0297

Sedan lossnade det rejält. De fyra lagen som avancerade från den södra gruppen gick vidare till en A-slutspelsgrupp där även Onsala IF och Husie IF ingick. Den vann LBK efter segrar mot MFF, TFF, Helsingborgs IF och Husie IF. Mot Onsala IF blev det förlust, men det räckte ändå till gruppseger och ett slutspel där man fick möta Djurgårdens IF hemma på Klostergården i semifinalen.

– Djurgården ledde med 2-0 och vi lyckades kvittera och tvinga fram en förlängning. Sedan gick det till straffar där alla skyttarna höll väldigt hög klass och målvakterna länge var chanslösa. Näst sista Djurgårdenstraffen sköt de ribba in och jag hann tänka att kunde den inte gått ut istället innan de sköt den sista över målet. Vi satte vår sista och var i final och det blev stort jubel, minns Christer Sjöberg.

Matchen slutade 10-9 till LBK och Valton Rama sköt in den avgörande straffen.

dsc_0207

 

Turligt nog tog trenden med sjukdomar och skador slut, men det fanns saker som påverkade hela säsongen. Casper Burehed bröt till exempel foten och det var faktiskt bara en spelare som var med i alla matcherna under året.

– Jesper Strid missade inte en enda. Oliver Svensson Applewhaite var med i alla utom en och det var för att han spelade i U17 istället, berättar Christer Sjöberg och påpekar att LBK under sommaren fick påspädning i truppen från Kvarnby IK i Malmö.

– Målvakten Hampus Jönsson och mittbacken Sebastian Olsson såg till att vi fick tillökning i truppen. Det betydde en hel del.

De nationella U16-serierna som genomförs i SEF-regi med stöd av SvFF är som sagt nya och har gett ett lyft. Men det finns en del barnsjukdomar. Lunds BK drabbades av en. Eftersom laget gick till slutspel kolliderade matcherna mot slutet med Skånebolls kval till nästa års U17-allsvenska. Det blev för stor belastning på truppen och LBK ser ut att misslyckas i det kvalet.

– Det gick att flytta lite på matcherna, men inte tillräckligt, säger Christer Sjöberg.

Finalen mot Djursholm spelades lördagen den 21 oktober och LBK-truppen åkte upp redan på fredagen för att övernatta på hotell. Det gjorde man efter att ha spelat mot Sjöbo IF på onsdagen i U17-kvalet och redan på måndagen var det en ny kvalmatch mot BK Olympic. Resultat 2-2 mot Sjöbo och 1-2 mot Olympic.

Ole Törner

Bilder Lola Nilsson

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close