HandbollNyheter

Tomelilla IF vann det prestigefyllda derbyt mot HK Björnen

Färsingahallen i Sjöbo var skådeplats för ett av de hetare handbollsderbyna inom skånsk handboll. För den som gillar tuffa tag är HK Björnen-Tomelilla IF en garant för underhållning och fredagens match var inget undantag.

Glöm Idol på TV4.
Glöm tacos.
Glöm lösviktsgodis.
Glöm allt vad traditionellt fredagsmys innebär.
En fredagsafton i Sjöbo och handbollsderby mellan HK Björnen och Tomelilla IF är mer eller mindre raka motsatsen till klassiskt fredagsmys.

Förra årets möten mellan lagen slutade med en storseger för HK Björnen och en oavgjord match. Den här säsongen hade lagen inlett sina säsonger med vars en seger och vars en förlust inför dagens match som vanns av Tomelilla IF med 20–18.

Men låt oss ta det från början.
Det var, som väntat, en stenhård match och stundtals liknade det mer en brottningsmatch utan regelbok än en handbollsmatch och det dröjde inte lång tid innan matchens första blodvite uppstod. Redan efter en och en halv minut fick en Tomelilla IF-spelare plåstra om näsan och inte långt senare sprack ett ögonbryn i HK Björnen. Inledningsvis var det en, minst sagt, tuff tillställning på plan.

HK Björnen inledde bäst spelmässigt och lyckades bra med sitt kontringsspel samtidigt som försvarsspelarna var taggade till tänderna och inte släppte någon över sin bro. Laget drog ifrån till en 3–1 ledning efter 10 minuter spelade. Men Tomelilla IF skulle repa sig och efter en jämn första halvlek var ställningen 6–6. 

En halvlek som annars innehöll förvånansvärt få utvisningar sett till det hårda spelet och ett tag såg de drygt 300 i publiken fler halvnelsons än handbollsmål. Domarteamet hade bestämt sig för att tillåta en del, något som båda lagen verkade uppskatta och tog tillvara på.

Efter fem minuter spelade av andra halvlek kulminerade det hårda spelet. Nummer 72 i HK Björnen Micke Johansson hamnade, efter en hård närkamp, på golvet och landade på armbågen. Andreas ”Osten” Larsson (bilden) i HK Björnen-målet tillkallades för att råda bot på Micke Johanssons onda arm vid spelavbrottet men misslyckades. Johansson fick istället lämna hallen till ljudet av applåder med en befarad armbåge ur led och köras till närmsta lasarett.

Andra halvlek var ännu hårdare än den första och någon som tog tillvara på detta var nyss nämnda Osten i HK Björnen-målet som tog begreppet ”linjespel” till en helt ny nivå. Vid varje givet friläge mötte han Tomelilla-spelarna vid sexmeterslinjen och gav dem en rejäl bröstvärmare och såg dem gladeligen segna ner mot golvet, dock utan att rädda alltför många frilägen.

Efter spelavbrottet tog dock Tomelilla IF över och var det bättre laget i inledningen av andra halvlek och målvakten Robin Westerberg spikade igen totalt i målet ett tag. Tomelilla IF lyckades dra ifrån i målprotokollet till 10–16 med 15 minuter kvar att spela.

Då vaknade den björn som inledningsvis i andra halvlek sovit. Laget blev friskt påhejade av en man på läktaren med en Mariestadsöl i handen som skrålade ”Kom igen då förhelvete!”. HK Björnen tog, märkligt nog, till sig den entusiastiske mannens uppmaningar vilket resulterade i en upphämtning till 16–17 med fem minuter kvar att spela.

Men tyvärr, för HK Björnens del, lyckades laget aldrig komma ikapp och efter en intensiv avslutning på matchen innehållandes röda kort och mängder med utvisningar lyckades Tomelilla IF hålla ut och vinna med 20–18.

För HK Björnen fortsätter seriespelet den 17/11 då laget tar emot Helsingborgs HK på hemmaplan och för Tomelilla IF fortsätter seriespelet den 3/11 då laget tar emot Skurup på sin hemmaplan.

Rasmus Hansson
Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close