FotbollMalmö FFNyheter

Fredrik Andersson: Jag fick gå in i bastun i pausen

Johan Dahlins knä gör fortfarande för ont för spel. Det innebär att Fredrik Andersson fortsätter att vikariera i MFF-målet.

– Jag får stå matcherna sent på säsongen när det är kallt och blåsigt, säger han och skrattar.

Han har precis avverkat det matchförberedande passet inne på Swedbank stadion. Utanför rasar höststormen och vindarna böjer flaggstängerna så att man nästan börjar bli orolig för att de ska knäckas på mitten.

Men för Fredrik Andersson (bilden, Foto: Bildbyrån) är det lätt att hålla humöret på topp. Äntligen får han spela och han brinner av iver att följa upp succéinsatsen mot AIK med en ny bra match.

– Klart att jag vill visa att det inte var en engångshändelse!

Samtidigt erkänner han att hård blåst är ett problem för målvakter, särskilt på höjdbollarna och vid insparkarna. Därför gillar han rapporten som säger att det bara ska blåsa 9-10 sekundmeter i Uppsala imorgon när det är avspark mellan Sirius och MFF. På hösten är det nästan lika med stiltje i Malmö.

– Swedbank stadion fungerar dock lite som en gryta som tar bort mycket av blåsten. Så egentligen är det värre på bortamatcher på mer öppna idrottsplatser. Som i Uppsala.

Vilket är värst för en målvakt, att stå med solen mitt i ögonen eller i blåst och kyla?

– Blåst är värst! Hellre spöregn och vindstilla.

I den sista omgången förra året tillkom dessutom ett annat problem; kylan!. MFF firade guldet med att besegra Hammarby IF med 3-0 och vara helt överlägset. Fredrik Andersson berättar att han i den första halvleken egentligen bara hade ett farligt inlägg emot sig. I övrigt fick han stå overksam i målet och frysa.

– En utespelare kan ju hålla sig varm på ett helt annat sätt och ta löpningar. Jag sprang faktiskt in och ställde mig i bastun i pausen, med långkalsonger och allt. Plus att jag värmde handskarna. Jag tejpar ju mina handleder och stryper väl lite grann blodcirkulationen till fingrarna.

Problemen med höstkylan är dock ingenting mot glädjen och värmen den 29-årige MFF-reserven känner när han nu på nytt får chansen att spela mot slutet av Allsvenskan. Förra året fick han hoppa in i guldmatchen I Falkenberg när Johan Wiland blev skadad och stod sedan borta mot Gefle och hemma mot Hammarby. I år blev det alltså säsongsdebut senast mot AIK och nu får han chansen även i helgens bortamatch mot Sirius.

Om det blir spel även mot BK Häcken i sista omgången – när guldet ska firas och pokalen delas ut på ett fullsatt Stadion – är för tidigt att säga.

– Jag vet faktiskt inte hur det går med Johan Dahlins knä, han skulle väl börja träna igen nästa vecka. Det hänger nog en del på smärtan och hur mycket värt det är för honom att vara med. Men givetvis hade jag gärna velat spela den matchen också och en ny bra insats mot Sirius ökar ju mina chanser. Sedan är det givetvis så att Johan har gjort det jättebra och förtjänar på alla sätt och vis att få spela i den sista matchen också om han skulle vilja, knäet klarar av det och han inte har för ont, säger Fredrik Andersson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close