FotbollNyheter

Lunds BK är klart för division 1

Lunds BK hade idag chansen att säkra en plats till division 1 när laget tog emot FC Trollhättan hemma på Klostergårdens IP, detta trots att LBK idag gjorde sin första match i kvalet. 

Sedan tidigare hade kvalseriens andra deltagande lag, Eskilsminne IF och FC Trollhättan, mötts och spelat oavgjort, 2–2. I och med seriens utformning med enkelmöte mellan lagen och att ettan och tvåan i sluttabellen avancerar till division 1 kunde Lunds BK idag, vid seger, se till att omöjliggöra för FC Trollhättan att gå om Lunds BK i tabellen och därmed säkra sitt avancemang. Detta lyckades Lunds BK med då laget vann dagens match mot FC Trollhättan med 2–1 inför 532 personer på Klostergårdens IP i Lund.

Första halvlek var en böljande historia med mindre farligheter åt båda hållen, dock utan att det hettade till ordentligt framför något av målen. Lunds BK inledde matchen starkast och vänsterbacken Gustav Hillstedt bröt sig in i straffområdet från sin kant, avlossade högerbössan och testade Filippos Sachsandidis i Trollhättanmålet, dock utan framgång för Hillstedt.

Närmst mål i första halvlek var FC Trollhättans nummer 17, Charles Ikenna Kean, som avlossade sin högerpipa på frispark från 25 meters avstånd, en frispark som Markus Norman i LBK-målet kunde styra över sin ribba. LBK stretade emot väl i den starka motvinden och det stod 0–0 i halvtid.

Det var i andra halvlek som målen skulle trilla in på Klostergården.

I den 50:e minuten tog sig nummer 11 i Lunds BK, Admir Osmancevic, in i Trollhättans straffområde och placerade in bollen i målvaktens högra hörn, helt otagbart för målvakten och 1–0 till LBK.

Drygt 13 minuter senare kom 2–0 till LBK. Tidigare nämnda Hillstedt kom loss, slog en djupledspassning till en fristående Victor Wernersson som inte gjorde några misstag när han kom ensam mot målvakten och rullade in bollen i mål.

Där och då kändes LBK:s avancemang ganska klart och laget kontrollerade matchen väl.

Men FC Trollhättan ville annat. 2–1 kom i den 80:e minuten genom Arlind Beqiri som med ett precist skott utanför straffområdet placerade in bollen i Markus Normans vänstra hörn. Efter målet saknades det inte farligheter för Trollhättan som inledde en forcering mot LBK:s mål under de sista tio minuterna.

I den 84:e minuten blev lagets anfallare och tillika lagkapten, Pontus Johansson, fri i LBK:s straffområde och skulle egentligen bara lägga in bollen i mål när han, på ett mirakulöst sätt, sparkade bollen på sitt stödjeben och bollen hamnade utanför mål istället för i mål.

FC Trollhättan fortsatte trycka på och det hettade till framför LBK:s mål mer än en gång. I den 89:e minuten kom utdelningen till 2-2 – trodde alla. Men linjemannen hade vinkat av för offside och Lunds BK höll 2–1 hela vägen ut och säkrade därmed också sitt avancemang till division 1, trots att en omgång återstår för ”Krubban”.

LBK:s tränare, Stefan Jansson var så klart glad efter slutsignal.

– Med den hösten vi gjort nu med nio segrar på de tio sista matcherna plus nu kvalet. Vi har fått tillbaka några nu som inte spelat och som fick extra vila. Det känns underbart och grabbarna har slitit som fan!

Jansson passade även på att hylla lagets rutinerade spelare när frågan om vad han tror gjorde avancemanget möjligt. Han bekräftar också att han kommer vara kvar i Lunds BK nästa säsong och hoppas klubben kan fortsätta med sin talangutveckling.

– Det är väl de här rutinerade rävarna. Admir (Osmancevic) gör mål idag på ett fint sätt, sen är det ju stenhårt jobb som alla lägger ner. Det är en klyscha men det är ju så.
– Jag kommer vara kvar i någon form.
– Nu när man tar steget är det ju underbart. Ett lyft för klubben. Vi har 14 av 20 spelare som är från egna led och spelare som Admir (Osmancevic) och (Fredrik) Karlsson som har varit i LBK innan och kommit tillbaka. Det är klart att vi kan locka till oss spelare nu men vi kommer fortsätta på inslagna linjen och fortsätta jobba med de unga, så är det.

I sista omgången i kvalet till division 1 ställs Lunds BK mot Eskilsminne IF som då kan göra skånskt sällskap upp i division 1. Då krävs det att Eskilsminne lyckas ta minst en poäng mot ett redan klart LBK.

I och med Lunds BK:s avancemang blir det alltså återigen Lundaderby mellan Lunds BK och Torns IF även nästa säsong. Dock i en division högre än denna säsong då Stångbylaget tidigare i oktober säkrade sitt avancemang till division 1.

Rasmus Hansson
Foto: Mathilda Ahlberg, Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close