FC RosengårdFotbollNyheter

Jonas Eidevall: Vi ska spela Sveriges snabbaste fotboll

FC Rosengård har gjort klart med tränarstaben nästa säsong. När Jonas Eidevalls kontrakt med Helsingborgs IF löper ut vid årsskiftet återvänder han till FC Rosengård som han tog SM-guld med säsongen 2013.

_ Jag är stolt över att vara tillbaka i föreningen som en gång trodde på mig när jag var relativt ny som tränare och gav mig chansen. Därför känns det extra skönt att kunna betala tillbaka, säger han.

Att det ofta sägs att tränare som återvänder till en klubb där de haft framgång har mycket att förlora och att det sällan går bra är inget han vägde in i beslutet. Dessutom finns det många exempel på motsatsen. Det färskaste är Nanne Bergstrands återkomst i Kalmar FF.

_ Men det finns fler, inte minst i Danmark. Kasper Hjulmand i FC Nordsjälland är ett exempel. Det han håller på att göra där nu är alldeles fantastiskt. Ståle Solbakken återvände till FCK och tog dem till mästerskap igen. Man får väl säga att Rikard Norling är fullt godkänd i sitt återvändande till AIK också.

_ Det finns ett italienskt ordspråk om man inte ska återuppvärma soppan, det är kanske där det startade? Fast jag tänkte inte så när jag fick erbjudandet. Jag tänkte mer att det fanns fler osäkra faktorer i de övriga klubbarna som var aktuella nu är jag ville bli huvudtränare igen. För det var fler som frågade.

Suget efter att vara huvudtränare har växt fram under de två åren i HIF, dit han kom efter att tillsammans med förre FC Rosengård-tränaren Jack Majgaard Jensen ha fått sparken i danska Lyngby.

Målet i FCR blir att ta tillbaka positionen som Sverige-etta och metoden ett snabbare spel.

_ Vi ska spela Sveriges snabbaste fotboll nästa år! Det handlar inte om vi ska kasta iväg bollen utan om en kontrollerad snabbhet när vi har bollen i anfallsspelet. Våra passningar ska vara så snabba att de ser till att motståndaren hela tiden hamnar i tidsnöd och i sitt försvarsspel får problem med att hinna fram där de ska vara. I försvaret ska vi spela ett tufft och aggressivt presspel som gör att motståndaren får så lite tid som möjligt med bollen.

Kan du plocka fram ett lag som spelar ungefär som du vill att ditt lag ska göra?

_ Ett lag som har många bitar i det sätt jag vill spela på är Manchester City. Både i hur de pressar när de blir av med bollen och i sin anfallsfotboll. Men även många lag i Bundesliga. Red Bull Leipzig har till exempel ett fantastiskt presspel.

Tycker du att ni har truppen som passar för det spelet?

_ Truppen 2018 är ju inte riktigt fastslagen än. I modern fotboll ska man kunna löpa mycket högintensivt. Det ställer stora krav på att kunna utföra tekniska nummer i hög hastighet och kraven på att klara att orientera sig och ta beslut är höga och det ska också ske i hög hastighet. Vi ska ha spelare som klarar av allt det,

Jonas Eidevalls kontrakt är skrivet på två år, men han startar alltså först den 1 januari. Fram till dess kommer Malin Levenstad, som tog över efter Jack Majgaard Jensen, att tillsammans med Kenneth Mattsson fortsätta träna och coacha laget. När Eidevall tar över som huvudtränare kommer Levenstad och Mattsson att assistera honom.

_ Malin var min lagkapten så jag vet att hon är en stark ledare. Det var hon redan då som spelare. Det ska bli intressant att jobba vidare med henne, säger Jonas Eidevall.

Processen att plocka fram en permanent tränarlösning har skötts av sportchefen Therese Sjögran och hennes företrädare och mentor Erling Nilsson

De är nöjda, men betonar också att det finns en kravbild.

_ Det känns inte som om vi har utrymme att misslyckas med fler saker. Vi ska vinna SM-guld och det har vi inte gjort två år i rad nu, säger Therese Sjögran.

_ Vi har jobbat med det här sedan i somras och det viktiga är helheten. Malin har gjort ett bra jobb, men vi tycker att vi fått ihop en bra helhetslösning för A-laget och talangverksamheten under det, säger Erling Nilsson.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close